Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Motionsspår

I kommunen finns idag 4 stycken motionsspårsområden med väldigt varierande karaktär. Föredrar du slingrig skogslöpning är det mot Valje du ska bege dig, vid Strandängen får du både sjö och skog i Barnakälla är det lite mer kuperat med plan mark och i Näsums bokskogar får du majestätisk bokskog och flera små slingor.

1. Barnakälla Motionsspår
I Barnakälla finns fyra motionsslingor som alla startar vid gamla stationshuset i Barnakälla, ungefär mitt mellan Bromölla och Näsum. Motionsspåren här är relativt kuperade. Grön slinga går inne i skogen. Blå, röd och gul slinga går på mindre bilvägar, gul och röd är framkomliga för rullstol.

- Grön slinga 2 km
- Röd slinga 3,8 km
- Gul slinga 4,2 km
- Blå slinga 5,7 km

Bild över Barnakälla motionsspår
Adress till Barnakälla: Panshamnsvägen, 295 99 Näsum.
Tack till BroSö OK som är skötselansvarig för Barnakälla motionsspår.

2. Strandängen - Gualöv
Strandängens motionsspår erbjuder tre olika slingor där den kortare är ett elljusspår. Alla slingor startar vid Strandängens badplats men det går även bra att gå på slingorna vid Ivöstrands utegym eller längst ner på Verkstadsgatan efter LB-hus. Varför inte påbörja din tur på utegymmet och avsluta med ett dopp i sjön en härlig sommardag!

- Elljusspår 1,6 km runt Strandängens idrottsplats.
- Blå slinga 4,4 km
- Gul slinga 6,4 km

Bild över Strandängens motionsspår
Adress till Strandängen: Strandängsvägen, 295 38 Bromölla.
Tack till Ryssbergets IK som är skötselansvarig för Strandängens motionsspår.

I samarbete med Ivetofta Sparbank, Bromölla Fritidscenter och Ryssbergets IK erbjuds aktivitetsrundan "Puls och styrka” på elljusspåret. Längs med slingan finns tolv olika skyltar med instruktioner på fysiska övningar. Varje skylt har en övning för barn och en för vuxna. Anpassa övningarna efter dina förutsättningar. Scanna QR-koden på respektive skylt för filmade övningar! Perfekt att ta med hela familjen ut och motionera tillsammans eller för föreningen som önskar alternativa sätt att träna på! 

3. Valje

Skogsavverkning
Under vintern 2023/2024 har det pågått skogsavverkning i området söder om Åbyvägen. Stigar och markeringar kan vara påverkade av arbetet och kommer att ses över under våren 2024.

I Valje finns fyra motionsslingor som alla startar i korsningen Petters backe och Sölvesborgsvägen. Dessa motionsslingor är plana och lättsprungna och ger en mysig upplevelse på små skogsstigar.

- Röd slinga 3 km
- Gul slinga 5 km
- Grön slinga 7 km
- Blå slinga 10 km

Bild över Valje motionsspår
Adress till Valje: Petters Backe, Sölvesborg.
Tack till BroSö Ok som är skötselansvarig för Valje motionsspår. 

Orienteringsklubben BroSö OK bjuder in till orientering i Valjeskogen!
Varje månad under hela 2023 kommer det att finnas en orienteringsbana utsatt på området. Det kommer att finnas en aktuell karta som en pdf-fil på föreningens hemsida. Orienteringsbanan sitter ute från den 1 – 25 varje månad. Vem som helst får skriva ut kartan gratis för att gå, lunka eller springa orienteringsbanan.

4. Näsums bokskogar
I Näsums bokskogar har Länsstyrelsen i samverkan med Bromölla kommun tagit fram tre stycken motionsslingor på norra delen av Ryssberget. Kuperade slingor i fantastisk bokskog. Här finns tre slingor som binds samman av Skåneleden. Koppla samman de små slingorna till en längre eller njut av dem var för sig. Tillsammans blir det en runda på cirka 6 km. Besök gärna Länsstyrelsens hemsida för mer information om exempelvis hur du hittar till grillplatsen och vindskyddet som finns i området.

- Rödvit slinga 1 km
- Gulvit slinga 1,9 km
- Ljusgrön slinga 2,6 km

Utskriftsvänlig folder med karta och information om Näsums bokskogar
Slingorna ligger ca 2 km från Näsumshallen.
Adress till Näsums bokskogar: Idrottsvägen, Näsum

För mer information besök Länsstyrelsen sida.

Kontakt

Maria Björk
Fritidssamordnare
0456-82 22 57
(SMS 0709-17 13 32 )
maria.bjork@bromolla.se

Kulturpunkten
Hermansens gata 22
Box 18, 295 21 Bromölla
0456-82 22 22
kulturpunkten@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 11 januari 2024