Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Brukshusen

Bygdens historia

Bromölla kommun bär på ett intressant och unikt kulturarv som skapats av de människor som levt och verkat här.

Orten Bromölla, som vuxit upp runt Iföverken, är den största tätorten i kommunen. Näsum som är en gammal kulturbygd är kommunens näst största ort. Andra tätorter med betydelsefullt kulturarv är bland andra Gualöv, Valje, Edenryd och Nymölla. Cementstaketen är ett unikt kulturinslag i området och står mil efter mil utefter trädgårdar i hela kommunen. Ibland kan de även ses i närliggande kommuner. Tydliga spår och kopplingar till historisk tid finner vi även i kommunens namnsättning av vägar.

Vill du veta mer om bygdens historia? Då är du varmt välkommen till Kulturpunkten, här finner du en hel samling av skrifter om vår bygd och ibland, när vi har möjlighet, visar vi även upp föremål eller konst med koppling till vårt lokala kulturarv.

I Bromölla kommun verkar flera hembygdsföreningar och kulturföreningar som aktivt arbetar med att bevara och presentera bygdens historia för besökare och kommande generationer. Det finns även en aktiv släktforskarförening. Välkommen på upptäcktsfärd. Tillsammans skapar vi framtidens kulturarv!

Här kan du ta del av Ilpo Okkolas dokumentation och sammanställning av olika kulturminnesplatser i Bromölla: Kulturminnen i Bromölla.

Kontakt

Linnea Liliekvist
Kulturstrateg
0456-82 22 58
(SMS 0709-17 12 58)
linnea.liliekvist@bromolla.se

Kulturpunkten
Hermansens gata 22
Box 18, 295 21 Bromölla
0456-82 22 22
kulturpunkten@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 20 juli 2023