Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Hundar och katter

Till dig som är hundägare

Du som hundägare är alltid strikt ansvarig för din hund. Bl a ansvara du som hundägare för att:

  • Hålla hunden under uppsikt så den inte ofredar andra hundar eller människor.
  • Plocka upp efter hunden när den förorenar på gator, i parker och andra allmänna platser inom tätorten.
  • Hålla din hund borta från kommunala badplatser och begravningsplatser.
  • Hålla hunden kopplad i skog och mark under tiden 1 mars till 20 augusti.
  • Hålla hunden kopplad på allmänna lekplatser och torgplatser.

Vill du läsa mer om ditt ansvar för hunden gå in på www.riksdagen.se eller kommunens Allmänna lokala ordningsföreskrifter

Till dig som är kattägare

Du som äger katt har ett stort ansvar. Det är viktigt att du sköter din katt och håller den under uppsyn för att undvika klagomål från grannar. När katten inte är kopplad bör den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och/eller telefonnummer eller var ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.

Lösspringande katter

Störs du av katter där du bor, kontakta i först och främst ägaren till katten. Om problemen fortsätter, kontakta din fastighetsägare eller din bostadrättsförening. Föreningens stadgar eller regelverk som gäller för boende redogör oftas skyldighete för djurägare.

Myndighetskontorets uppdrag är bland annat att utreda, med miljöbalken som stöd, om det finns olägenhet för människors hälsa. Efter en dom i Miljödomstolen i Stockholms tingsrätt 2001 slogs det fast att miljöbalken för det omöjligt att ingripa vid lösspringande tamkatter. Det anses inte som en olägenhet av betydelse. I domen betraktas det också som accepterat att en familj har upp till några stycken katter och att de vistas både på ägarens och också grannarnas tomt. Det innebär att om man vill skydda bilar, stolsdynor eller sandlådor så får man själv skydda dem med presenningar eller liknande.

Kontakt

Miljökontoret
0456-82 20 00 (vx)
myndighetskontoret@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 30 januari 2019