Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Smugglarhistorier

• Mjuka bylten gav stora pengar
Båtarna kom nattetid och i skydd av mörkret fördes mystiska bylten i land vid Edenryd. Ett litet gråstenshus på stranden nedanför Gästgivaregården användes som gömställe. Smugglarna tog stora risker, men det var mycket pengar som stod på spel. Smuggelgodset var – tyger! En gång på 1830-talet, uppstod en våldsam strid mellan en nitisk kustvakt och smugglarna. Smugglarna var berusade och beväpnade med knölpåkar när de angrep vakten. Historien slutade med att vakten sköt ihjäl en av smugglarna med sin pistol och högg nässpetsen av den andre med sin sabel.

• Tankar på Ivösjön
Solen strålande över Ivösjön och ett par herrar var ute och pimpelfiskade denna härliga vinterdag. Plötsligt ser de en bil med släp komma körande på den isbelagda sjön. Ekipaget styrde mot Iföverken, där de stannade en kort stund, lastade ombord septiktankar och sedan försvann igen över på andra sidan sjön.

• Centrum för starka affärer
Under 1920- och 30-talen var Edenryd och Nymölla centrum för spritsmuggling. I Sverige hade ransonering av alkoholhaltiga drycker införts och det lockade smugglare att börja göra ”affärer” med Tyskland. Beställarna var för det mesta malmöbor men det ansågs lättare att ta in smuggelspriten här uppe än i det livligt trafikerade Öresund. Dunkar med 96-procentig sprit levererades med motorbåtar under dygnets mörkaste timmar och transporterades sedan med bil till Malmö.

• Stora ord stjälpte tjuven
En förslagen tjuv ville tjäna en hacka på att smuggla ut toastolar från verket och sedan sälja dem. Han fyllde kofferten på sin bil med "stolar" och körde sedan ut från fabriksområdet. Nöjd med det han uppnått skröt han vitt och brett om sina "erövringar" och fällde på så sätt sig själv. Några körningar senare greps han med smuggelgodset i famnen.

• Slut för idag, tack för idag...
Tänk dig en anställd på Iföverken som från och till plockar lite metallstänger ur förrådet och svetsar ihop dem till en dragkärra. När kärran är klar lastar han den med flis och tar med den vid slutet av arbetsdagen. I vakten upptäcker de att mannen har flis med sig och ber honom att lasta av detta genast. Det gör mannen, men rullar ut med sin nybyggda dragkärra.  

Kontakt

Sara Widesjö
Turismstrateg
0456-82 22 51
(SMS 0709-17 12 51)
sara.widesjo@bromolla.se

Bromölla turistinformation
Hermansens gata 22
Box 18, 291 25 Bromölla
0456-82 22 22
turistinfo@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 6 april 2016