Kommentera Skriv ut
När hjärtat svämmar över, Foto: Erik Ask-Upmark

Kultur i förskolan

I Bromölla kommun har varje förskola ett eget så kallat bokombud/ombud kultur i förskolan. Dessa träffas, tillsammans med barnbibliotekarien och samordnaren för kultur i förskolan cirka tre gånger per termin.

De får då ta del av vad som är på gång i barnbiblioteket och barnbibliotekarien presenterar nya inkomna barnböcker. På träffarna informeras om pågående kulturprojekt för förskolan och tillsammans planerar vi nya kommande lärorika projekt.

Alla kommunens 5-åringar erbjuds två gånger per år en kulturupplevelse i form av en föreställning eller motsvarande. 

 

Program 2019 

För alla barn födda 2014 och 2015

Projektet ”Kulturen genom våra sinnen” forstätter under våren 2019. Barnens ska få delta i en workshop och se föreställningen ”När hjärtat svämmar över”. Det är en varm föreställning om känslor för alla som vågar och inte vågar.

I workshopen får alla som vågar – och inte vågar – spela ukulele och sjunga tillsammans med den mångsidige folkmusikern Anders Larsson, som med varm och erfaren hand leder hela barngruppen in i musikens värld och i nya och medryckande låtar om känslor.

I Etiopien finns ett talesätt om sång som översatt till svenska blir: ”När hjärtat svämmar över, så kommer det ut genom munnen”. Arg, ledsen, rädd eller glad? Sjung om ilskan som bubblar upp ibland och som kan få en att slå till en kompis, glädjen över att få den julkapp som man mest av allt ville ha och det sorgefulla hjärtat när kompisen flyttar från stan. När sångarna och multiinstrumtalisterna Anders Larsson och Allan Skrobe sjunger och pratar om känslor blir de förebilder i en värld där pojkar lär sig att inte gråta.


Tidigare projekt

Under 2018 deltog barnen i projektet ”Kulturen genom våra sinnen”. I föreställningen Mitt i musiken fick barnen vara mitt i musiken när stråkorkestern Musica Vitae spelade för och med barnen. I projektet fick barnen också uppleva konsten med sina sinnen när de besökte Wanås Skulpturpark.

”Det var en gång…” var temat för 2017. Barnen fick möta sagor i olika former och med flera sinnen. Temat mynnade ut i en sagobok, där barnen skrev sagor på sin förskola som sedan sammanställdes till en gemensam sagobok. Här finns barnens sagobok att läsa.

 

Bokombud/ombud Kultur i förskolan

Backsippan                        Åsa Nilsson
Dalafuret                            Helen Svensson
Förskolan 1912                  Sandra Thuresson
Gulsippan                           Birthe Haglund
Hasselbacken                     Lisa Joelsson
Hoppetossan                      Marie Svensson
Kyrkängen                          Birgitta Pihl
Rallarstugan/                      Vakant
Humlelyckan                     
Törnsångaren                     Lina Karlsson
Samordnare för                  Carina Svensson
Kultur i förskolan

Kontakt

Carina Svensson
Samordnare Kultur i förskolan
0768-52 51 50
carina.svensson@skola.bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 21 februari 2019