Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Genomskinliga plastsäckar med tapetrester

Endast genomskinliga säckar på Åsen

Nu blir vi ännu bättre på att sortera vårt avfall. Därför kommer vi på Åsens avfallsanläggning från och med 1 september endast ta emot avfall i genomskinliga säckar. Detta gäller både hushåll och företag.

Sopsortering och återvinning är långsiktigt, hållbart och nödvändigt. Färgade säckar som slängs innehåller ofta osorterat avfall. Därför kommer vi på Åsens avfallsanläggning från och med 1 september endast ta emot avfall i genomskinliga säckar.  Detta gäller både hushåll och företag.

Mycket av det som slängs i containern för brännbart avfall hade kunnat sorteras och materialåtervinnas istället för att eldas upp.

Användningen av genomskinliga säckar i andra kommuner har visat sig bidra till minskade mängder felsorterat avfall, inte minst genom att öka vår medvetenhet om vad vi faktiskt stoppar i säcken. Det brukar kunna bli en ordentlig blandning.

Genomskinliga sopsäckar bidrar också till att minska risken för arbetsskador hos återvinningscentralens personal.

Du hittar säckarna i de flesta butiker som vanligtvis säljer säckar.

Kommer du till Åsen med ditt avfall i färgade säckar får du antingen ta med det hem och packa om i genomskinliga säckar, eller öppna upp de färgade säckarna med personalen för att tömma ut och gå igenom avfallet.

Kravet på genomskinliga säckar gäller också vid grovsopshämtningen. Färgade säckar tar vi inte med oss.

Genom att sortera ditt avfall redan när du packar det hemma kan besöket på återvinningscentralen bli smidigare. Om du är osäker på hur någonting ska sorteras är du välkommen att fråga personalen på plats.

Tack för att du sorterar!

 

Frågor och svar om genomskinliga säckar

Varför ska jag använda genomskinliga sopsäckar?

För att minska risken att till exempel elektronik, farligt avfall, mediciner, förpackningar och annat avfall hamnar i fel container ska du använda genomskinliga sopsäckar. För att vi ska vinna något på att vi sorterar så krävs det att rätt sak hamnar på rätt plats.

Måste jag packa allt i genomskinliga säckar?

Sådant som du inte skulle packa annars behöver du inte packa nu heller.

Vilka sopor räknas som brännbart avfall?

Många säger att "allt brinner". Det kanske det gör, men det är inte riktigt det som sopsorteringen handlar om. En hel del sopor kan återvinnas. Men då krävs det att vi sorterar rätt. Det som kan återvinnas ska alltså inte slängas som brännbart.

Det som räknas som brännbart är till exempel: gummi, skumgummi, CD- skivor, VHS-band, täcken och kuddar, slangar och cykeldäck, presenningar, böcker, kuvert, takpapp, dynor, dammsugarpåsar, mattor, tapet, pärmar med mera.

Vad händer om jag använder svarta sopsäckar till brännbara sopor ändå?

Kommer du till Åsen med ditt avfall i färgade säckar får du antingen ta med det hem och packa om i genomskinliga säckar, eller öppna upp de färgade säckarna med personalen för att tömma ut och gå igenom avfallet.

Var kan jag köpa genomskinliga sopsäckar?

Du hittar säckarna i de flesta butiker som vanligtvis säljer säckar.

Sidan senast uppdaterad: den 24 augusti 2021