Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Undernäring hos äldre

Betydelsen av rätt mat och näring under livets alla faser kan aldrig överskattas. Du måste äta bra för att hålla dig frisk eller återhämta dig när du har varit sjuk.

Även om aptiten kan bli sämre när man blir äldre förändras inte behovet av olika näringsämnen. Små måltider flera gånger om dagen kan ge de kalorier som behövs.

Var uppmärksam på om du ofrivilligt tappar i vikt. Viktförlust betyder minskad muskelmassa och kan innebära en sämre förmåga att röra sig och att självständigt klara de dagliga bestyren. Förlorar man mycket i vikt försämras dessutom motståndskraften mot infektion och sår kan få svårare att läka.

Förebygga undernäring

I kommunen jobbar vi med ett kvalitetsverktyg som heter Senior alert som bland annat är till för att fånga upp de personer som kan tänkas ligga i riskzonen för undernäring.

Vi arbetar även med att mäta nattfastan på våra särskilda boenden som en del i arbetet mot undernäring. 

Kontakta i första hand sjuksköterska på vårdcentralen om du har frågor eller funderingar kring mat och näring. Har du redan hemsjukvård kan du istället vända dig till någon av kommunens sjuksköterskor för hjälp och råd.

Sidan senast uppdaterad: den 13 mars 2016