Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Med senioren i fokus!

Vi tappar inte lusten till upplevelse och bildning bara för att vi blir äldre. Det är snarare tvärt om. Aktuell hjärnforskning visar också att kulturaktiviteter av alla de slag ger positiva hälsoeffekter med bland annat ökad livsglädje och livslust.

I Bromölla kommun arbetar vi med att förbättra äldres möjligheter att delta i ett stimulerande kulturliv, att få lättillgänglig information, att få fortsätta göra sin egen röst hörd och att få fortsätta vara en aktiv del i samhället.

På denna sida samlar vi det som är öppet för alla seniorer oavsett om det är i föreningars eller kommunal regi. Varmt välkommen att vara med du också!


Vilka intressen har Näsums 65-plussare?

Vad tycker du som senior att mötesplatsen ska fyllas med? Är det underhållning, kultur, sport, motion, hantverk, film, musik, teater, samhällsinformation, utflykter? Hur tänker DU?

Vill du vara med att skapa och ta del i Näsums mötesplats för seniorer?
Ring eller skriv till Birgitta Jansson, 0709-233 202, birgitta.jansson@bromolla.se för idéutbyte runt framtidens mötesplats Näsum.


Ensamhet ser olika ut för olika personer, vissa känner ensamhet i perioder, medan andra känner sig ensamma mest hela tiden. Några mår bra av att ta och skapa kontakt, medan andra mår bättre av att hantera ensamheten på egen hand. Bromölla kommun bjuder i april in till två olika sätt att hitta nya vänner på...

Ensamma seniorer-grupp
Start 10 april kl. 13-15

Liten grupp som träffas ca 2 timmar, 7-8 gånger under våren. Vi pratar, funderar och tänker högt tillsammans utifrån olika ämnen som bland annat ensamhet, årsrikedom, drömmar och att ta hand om sig.

För mer information och eventuell anmälan kontakta
Birgitta Jansson 0709-233 202


Speeddating, 15 april kl.13-15

Vi börjar med fem minuters snabbprat två och två.
Efter ett pling går man vidare till nästa fem-minuters-samtal. När alla pratat med alla blir det allmänt mingel i lugnare tempo för att lära känna varandra ännu bättre. Efter speeddatingen tar du själv kontakt med den/de du vill fortsätta träffa, fast då på egen hand. Kan du, vill du, törs du?

För mer information och eventuell anmälan kontakta
Birgitta Jansson 0709-233 202


Måla påskägg med kreatörer

Biblioteket, Hermansens gata 22, Bromölla
20 mars kl. 13-16

Måla med kreatörer 2024.jpg

 


Gratis kurser

Digital support!
Måndagar klockan 11-12 visar/stöttar Emma Hallén från biblioteket de som behöver hjälp med att hantera sina  mobiltelefoner eller surfplattor.

Mobilkurserna fortsätter
Fortlöpande intag till de gratis mobilkurser som arrangeras i samarbete med ABF. Ett mobilmärke per kurs, 5 gånger á 2,5 timmar. Du lär dig SMS, e-post, appar, säkerhet med mera. Anvälan via Drejaren.

Pytteliten musikkurs
Inför våra kommande digitala klassiska konserter bjuder vi in intresserade till en pytteliten kurs från Stockholms konserthus om en orkesters olika musikinstrument. Vi får bland annat höra olika musikers tankar om sitt eget instrument. Vad det heter, hur det är uppbyggt och vad det är vi egentligen ska lyssna efter i en konsert. Fyra träffar om en musikgrupp i taget (stråkar, 2 x blås och övriga instrument). Vi startar vid fem anmälda.


Körsångare sökes!

Tycker du om att sjunga? Har du lust och intresse att tillsammans med oss andra ge rösten vingar fyllda av sång, sång, sång! Raspiga röster spelar ingen roll. Kom gärna på en provdag.

Tid: onsdagar kl. 10.00
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16
Kontakt: Jan-Erik Svarfvar, 0703-497 718

Bromöllas röster

Radio Sölvesborg har massor av gamla inspelningar från Bromöllabor. Vill du lyssna så sänds de regelbundet i Radio Sölvesborg. Vi söker även efter nya röster. Vill du eller någon i din närhet vara med och berätta en eller två historier ur livet? Ring oss så pratar vi vidare!

Tid: tisdag + fredag kl.13.00
torsdag + lördag kl.18.00
onsdag + söndag kl 8.00

Plats: i en radio nära dig med radioinställning FM 92.0
Ansvarig utgivare och kontaktperson: Bo Ohlsson 0703-766 070

Träffpunkt Bromölla

ALLA som vill av Bromöllas seniorer, både medlemmar och icke medlemmar, bjuds in till trevligt avslappnat småprat med eller utan fika. Välkomna!

Tid: måndagar, kl. 13-16
Plats: Folkets Hus, Folketshusgatan 58, Bromölla
Kontakt: Karin Lundgren, 0734-021 113
Arrangör: PRO Bromölla

Gåfotbollen fortsätter...

Gåfotboll är en hit för de som deltar. Huvudregeln är att man INTE får springa. Däremot får man bättre flås, blir smidigare i stegen, får bättre balans, träffar nya kompisar och får garanterat skratta lite extra just den dagen.

Gåfotboll är för alla som är intresserade oavsett tidigare fotbollserfarehet eller inte. Just nu är vi ett blandat gäng med ovana, vana, damer, herrar och nyfikna spelare som knallar runt på fotbollsplan inomhus hela vintern. Vill du bli en av oss?

Tid: torsdagar kl. 17.30-18.30 därefter fika
Plats: Strandängen IP, Blåbärsstigen 1, Bromölla
Kontakt: Christer Adelsbo, 0702-767 701

Tre miniutställningar!

På lite olika platser på Drejaren finns just nu tre olika små utställningar. Kom och kika!

  • Leif Perssons minimala flygplan
  • Tomas Båvemarks självplockade bärnstenar
  • Anna Eriksdotters, ”sommarjobb”

Tid: måndagar-fredagar kl. 8-15.30
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16


Föredragsserie - Att vara människa

Livet rör sig framåt antingen vi vill eller inte och samhället runt omkring oss förändras mer och mer. Utifrån dialogsamtal i höstas har vi samlat föredrag om sådant som förändrat vår nutid och som man kan känna sig en aning ovan inför idag.

Med vår föredragsserie vill vi även ge information och skapa möjligheter för nya tankar, frågor och funderingar med stort fokus på hur vi alla kan vara medmänniskor och hur vi kan underlätta för varandra att leva ett bra liv.

Allt med senioren i fokus! Varmt välkommen att ta del i, fundera högt och ställa dina frågor!

Tisdagar kl.13.30-14.30 på Drejaren, 
Hermansens gata 16 i Bromölla centrum

20 februari - Har alla en diagnos nu för tiden..?

Allt fler talar om att de har en ADHD-diagnos eller Asperger eller annan diagnos. Men vad innebär dessa neuropsykiatriska diagnoser? Hur yttrar de sig och vad är det som händer i hjärnan? Finns behandling att få och hur åldras man med diagnosen? Påverkas det sociala livet och livet i allmänhet? Kan omgivningen stötta och hjälpa? Sjuksköterska Denny Erlandsson Arkestål berättar och förklarar.

27 februari - Kärlek, närhet och ömhet

Sjuksköterska/sexolog Magnus Stentagg bjuder in till föredrag/samtal om funderingar kring sexuell hälsa. Men vad är sex egentligen? Räknas ömhet, kel och närhet som sex? Hur påverkas vårt välmående och vår hälsa av sex? Förändras lusten och/eller intresset för sex och kärlek vart eftersom åren går? Kan man bli för gammal för att uppleva, eller våga uppleva, lust och njutning?

5 mars - Vad händer på intensiven?

Under Coronapandemin lärde vi oss att sjukhusen har en intensivvårdsavdelning där de allra mest sjuka hamnar. Men hur sjuk ska man vara för att hamna på intensiven, och i vilken sjukdom? Hur fungerar en respirator? Hur förbereds man som patient för respiratorn? Måste man vara nedsövd? Vem bestämmer vilka som hamnar i respirator och när respiratorn ska stängas av? Finns andra verktyg/instrument på intensiven? 
Helén Berthelson, områdeschef på IVA Kristianstad berättar.

12 mars - Låt dig inte luras i ett kontantlöst samhälle!

Även om man är en klok och sansad vuxen människa som har koll på läget händer det att bedragare kammar hem storkovan. Hur kan vi göra för att bli än mer vaksam? Finns tips och knep som knäpper bedragaren på näsan? Hur kommer det kontantlösa samhället utvecklas framåt? Vad kan vara bra att lära sig som senior för en digital vardagsekonomi? Kommer sedlar och mynt att försvinna helt och hållet? Camilla Karlsson och Johanna Bengtsson från Ivetofta Sparbank berättar.

19 mars - Ensamhet...

Vi upplever allt större ensamhet som äldre i Sverige idag. Barn och barnbarn sprids kors och tvärs över landet och världen. De vänner man har flyttar eller dör och vi blir ensamma kvar. Att skaffa nya vänner är svårt och även om man träffar många människor i olika sociala sammanhang är den upplevda ensamheten stor. Att veta, att ingen vet var man är när man promenerar i skogen eller åker in till stan eller tar ett dopp i sjön, gör ensamheten än större. Behovet av att få de nära, lite djupare samtalen med någon man känner trygghet hos finns hos oss alla och borde vara oss alla förun­nat. Äldresjuksköterska Eva Fjelkner delar med sig av sina erfarenheter.

26 mars - Påskvecka, inget föredag

2 april - Begravning

Begravningar har förändrats under årtiondena. Förr var det kistbegravning med mycket blommor och stor middag eller kaffe med många kakor efteråt med prästen på huvud­platsen. Men hur begravs man idag? Hur går de digitala begravningarna till? Hur lång tid kan det ta innan man blir begravd och vad beror det på? Kommer det finnas kistor i framtiden? Och hur kommer framtidens gravplatser se ut? Lars Nilsson från Bromölla begravningsbyrå berättar.

9 april - Att vara beroende...

Vad innebär det att vara beroende av något, exempelvis spel, alkohol, droger? Vad händer i hjärnan när man har ett beroende? Vilka fler beroenden finns det? Var går gränsen mellan exempelvis normalt spelande och för mycket spelande? Beroendebehandlare Jarmo Kivistö berättar även om hur vi som medmänniskor kan agera om den äkta hälften eller grannen eller svågern dricker för mycket...

16 april - Nystart i livet

Livet är förunderligt. Man lever på som man gjort i åratal och funderar inte så mycket på det. Men rätt var det är kan man bli ensam efter skilsmässa eller närståendes död och livet tar en helt annan riktning. Församlingsassistent Isabell Skog Persson funderar tillsammans med oss andra över hur vi går vidare efter sorgen och saknaden. Hur tar man nya kliv in i framtiden och hur börjar man ett nya kapitel i sitt liv?

23 april - Att föda barn 2024

Hur kommer barn till världen i dag jämfört med för 50 år sedan? Vilken utbildning har barnmorskorna? När börjar kontakten med mödravårdscentralen? Vilket stöd kan man få före förlossning och vilket stöd efteråt? Hur finns anhöriga med idag? Hur många ”sätt” att förlösa på finns egentligen? Vilka hjälpmedel används idag, sug­klocka? Hemmaförlossningar, fördelar och nackdelar? Vad är en Doula? De som råkat ut för könsstympning hur kan de föda på bästa sätt? Hur långt upp i ålder tar man cellprover och går på mammografi? Verksamhetschef Annelie Öberg från barnmorskemottagningen Lilla Hjärtat berättar allt vi vill veta om dagens födslar...

30 april - Valborg, inget föredag

7 maj - Bröllopstider...

För 50-60 år sedan var det ju nästan ett måste att gifta sig. Och när man gifte sig så var det i kyrkan. Att bara bo ihop var inte ens att tänka på. Men hur gifter man sig idag? Får vem som helst gifta sig med vem som helst? Vilka alternativ finns vad det gäller vigselförrättare, platser och utförande? Hur ser dagens bröllopsklänning och blombukett ut? Hör vigselförrättare Engla Westerlund berätta om ”sina” vigslar.


Aktiviteter på Mötesplats Drejaren

Fler aktiviteter på Drejaren
På Mötesplats Drejaren anordnas även andra aktiviteter.

Program Drejarens aktiviteter


Mötesplats Näsum

I ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans. 

Mötesplats Näsum

Kontakt

Birgitta Jansson
Äldrepedagog
0456-82 24 01
birgitta.jansson@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 19 mars 2024