Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Med senioren i fokus!

Vi tappar inte lusten till upplevelse och bildning bara för att vi blir äldre. Det är snarare tvärt om. Aktuell hjärnforskning visar också att kulturaktiviteter av alla de slag ger positiva hälsoeffekter med bland annat ökad livsglädje och livslust.

I Bromölla kommun arbetar vi med att förbättra äldres möjligheter att delta i ett stimulerande kulturliv, att få lättillgänglig information, att få fortsätta göra sin egen röst hörd och att få fortsätta vara en aktiv del i samhället.

På denna sida samlar vi det som är öppet för alla seniorer oavsett om det är i föreningars eller kommunal regi. Varmt välkommen att vara med du också!


Om livet vänder...

Det är viktigt för oss alla att veta vart man vänder sig n är nya och livsförändrande behov uppstår. Att faktiskt veta var informationen, kunskapen och stödet finns för att underlätta vardagen, den dag det behövs.
Det stärker oss som människa och minskar onödig oro.

Under hösten 2024 bjuder Bromölla kommun in till en föredragsserie med aktuell samhällsinformation om vilket stöd och vilka insatser äldreomsorgen kan ge när ett eventuellt behov uppstår. Allt med senioren i fokus.

Varmt välkommen att lyssna, fundera högt och ställa dina frågor!

Torsdagar kl. 13.30-14.30
Hörsalen, Kulturpunkten/biblioteket, Hermansens gata 22

19 september – Biståndsenhetens arbete
Biståndsenheten är den verksamhet som beslutar om de insatser kommunens medborgare ansöker om. Allt mellan trygghetslarm och inflytt på boende. Men vilka regler och lagar styr egentligen besluten? I vilka situationer träffar man en biståndshandläggare och hur går första mötet till? Om man hamnar på sjukhus och inte kan flytta hem igen, vad händer då? Har alla råd med till exempel hemtjänst eller trygghetslarm?
Enhetschef Cajsa Buhr informerar.

26 september – Förebyggande verksamheter för seniorer
Bromölla kommuns dagcentral och dagverksamhet, korttidsboende och växelvårdsboende. Vad är det för skillnad på alla dessa begrepp? Vem kan nyttja vad och när? Enhetschef Margaretha Johnsson berättar om de olika verksamheternas inriktning och syfte.

3 oktober - Att få trygghetslarm, matdistribuering och/eller hemtjänst
Hemtjänsten är en utförarenhet som utför de uppdrag de fått av biståndsenheten. Enhetschef Maria Broman berättar om vilka tjänster som kan erbjudas via hemtjänsten, hur de utförs och vad Bromöllas värdegrund innebär i det dagliga arbetet.

10 oktober - Anhörigstöd och demenssjuksköterska
Anhöriglots Gunilla Karlsson och demenssjuksköterska Carina Christensen berättar om kommunens anhörigstöd och vilken hjälp som finns för de som vårdar en sjuk närstående på hemmaplan. Samt var och hur man som anhörig kan hämta information och samla kraft i vardagen i bland annat de anhöriggrupper som finns.

17 oktober - Kommunens hemsjukvård
Vad är egentligen skillnaden mellan kommunens hemsjukvård och Regionens Vårdcentraler? Vilka yrkesgrupper ingår i hemsjukvården och vad är uppdraget? Vad är skillnaden mellan hemsjukvård och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet)? Vård vid livets slut, hur fungerar
det? Var får anhöriga plats? Distriktsjuksköterska Annika Hergart berättar.

21-25 oktober - SENIORVECKA PÅ KULTURPUNKTEN


31 oktober - Inga aktiviteter
Hörsalen i Kulturpunkten upptagen av skolornas höstlov

7 november – Hur ser livet på äldreboende ut…?
Vilka yrkeskategorier finns på ett boende och vilken utbildning har personalen? Kan man välja vilket boende man vill bo på? Får man nubbe sillen? Får man ta med sig hunden? Hur ofta kan man träffa doktorn? Får man som frisk flytta in med sin sjuka äkta hälft som hamnat på boende? Hur ser framtidens boenden ut? Enhetschef Linda Mattsson berättar och
svarar på både stora och små frågor.

14 november - Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
Bromölla kommuns MAS, Carina Christensen, berättar om sitt ansvarsområde och om medicin- och hälsohanteringens rutiner inom kommunen. Hur ser framtidens medicinhantering
ut? Och vad händer när man dör på ett äldreboende? Hur får anhöriga plats?

21 november - Välfärdsteknik inom äldreomsorgen
Digital teknik användas mer och mer. Inom äldreomsorgen är syftet att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och/eller självständighet hos de personer där den används. Lite mer exakt vilka olika digitala redskap som kan användas (robotar, kameror, tv-skärmar, drönare, dammsugare?) berättar enhetschef Sebastian Larsson om.

28 november - Vad händer om jag dör på gatan…?
Enhetschef och dödsbohandläggare Cajsa Buhr berättar om sitt arbete. Om man dör ute på gatan och blir skickad till sjukhus, vem får veta det? Eller om man som ensam dör hemma utan att någon vet om det, vad händer då? Vem ser till att man blir begravd? Och vem tar hand om katten? Kan det hända idag, i Bromölla kommun, att man blir liggande död hemma i
flera månader? Hur kan man som ensam förebygga det?

5 december - God man och förvaltare
Helén Stihl från Överförmyndarenheten rätar ut alla frågetecken om förvaltare och God man. Vad är skillnaden mellan dessa två? Vilken utbildning/kunskap har de? Vad SKA de och vad KAN de hjälpa till med för den behövande? Blir man omyndigförklarad om man får en förvaltare? Kan man byta eller avbryta om oenigheter uppstår?

Informationsfoldern ”Om livet vänder” kan du hämta på mötesplatser för seniorer och på bibliotek eller ring 0709-23 32 02 för hemskick. Information om seniorveckan kommer i separat folder.


Vilka intressen har Näsums 65-plussare?

Vad tycker du som senior att mötesplatsen ska fyllas med? Är det underhållning, kultur, sport, motion, hantverk, film, musik, teater, samhällsinformation, utflykter? Hur tänker DU?

Vill du vara med att skapa och ta del i Näsums mötesplats för seniorer?
Ring eller skriv till Birgitta Jansson, 0709-233 202, birgitta.jansson@bromolla.se för idéutbyte runt framtidens mötesplats Näsum.


Gratis kurser

Digital support!
Måndagar klockan 11-12 visar/stöttar Emma Hallén från biblioteket de som behöver hjälp med att hantera sina  mobiltelefoner eller surfplattor.

Mobilkurserna fortsätter
Fortlöpande intag till de gratis mobilkurser som arrangeras i samarbete med ABF. Ett mobilmärke per kurs, 5 gånger á 2,5 timmar. Du lär dig SMS, e-post, appar, säkerhet med mera. Anvälan via Drejaren.

Pytteliten musikkurs
Inför våra kommande digitala klassiska konserter bjuder vi in intresserade till en pytteliten kurs från Stockholms konserthus om en orkesters olika musikinstrument. Vi får bland annat höra olika musikers tankar om sitt eget instrument. Vad det heter, hur det är uppbyggt och vad det är vi egentligen ska lyssna efter i en konsert. Fyra träffar om en musikgrupp i taget (stråkar, 2 x blås och övriga instrument). Vi startar vid fem anmälda.


Körsångare sökes!

Tycker du om att sjunga? Har du lust och intresse att tillsammans med oss andra ge rösten vingar fyllda av sång, sång, sång! Raspiga röster spelar ingen roll. Kom gärna på en provdag.

Tid: onsdagar kl. 10.00
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16
Kontakt: Jan-Erik Svarfvar, 0703-497 718

Bromöllas röster

Radio Sölvesborg har massor av gamla inspelningar från Bromöllabor. Vill du lyssna så sänds de regelbundet i Radio Sölvesborg. Vi söker även efter nya röster. Vill du eller någon i din närhet vara med och berätta en eller två historier ur livet? Ring oss så pratar vi vidare!

Tid: tisdag + fredag kl.13.00
torsdag + lördag kl.18.00
onsdag + söndag kl 8.00

Plats: i en radio nära dig med radioinställning FM 92.0
Ansvarig utgivare och kontaktperson: Bo Ohlsson 0703-766 070

Träffpunkt Bromölla

ALLA som vill av Bromöllas seniorer, både medlemmar och icke medlemmar, bjuds in till trevligt avslappnat småprat med eller utan fika. Välkomna!

Tid: måndagar, kl. 13-16
Plats: Folkets Hus, Folketshusgatan 58, Bromölla
Kontakt: Karin Lundgren, 0734-021 113
Arrangör: PRO Bromölla

Gåfotbollen fortsätter...

Gåfotboll är en hit för de som deltar. Huvudregeln är att man INTE får springa. Däremot får man bättre flås, blir smidigare i stegen, får bättre balans, träffar nya kompisar och får garanterat skratta lite extra just den dagen.

Gåfotboll är för alla som är intresserade oavsett tidigare fotbollserfarehet eller inte. Just nu är vi ett blandat gäng med ovana, vana, damer, herrar och nyfikna spelare som knallar runt på fotbollsplan inomhus hela vintern. Vill du bli en av oss?

Tid: torsdagar kl. 17.30-18.30 därefter fika
Plats: Strandängen IP, Blåbärsstigen 1, Bromölla
Kontakt: Christer Adelsbo, 0702-767 701

Tre miniutställningar!

På lite olika platser på Drejaren finns just nu tre olika små utställningar. Kom och kika!

  • Leif Perssons minimala flygplan
  • Tomas Båvemarks självplockade bärnstenar
  • Anna Eriksdotters, ”sommarjobb”

Tid: måndagar-fredagar kl. 8-15.30
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16


 

Aktiviteter på Mötesplats Drejaren

Fler aktiviteter på Drejaren
På Mötesplats Drejaren anordnas även andra aktiviteter.

Program Drejarens aktiviteter


Mötesplats Näsum

I ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans. 

Mötesplats Näsum

Kontakt

Birgitta Jansson
Äldrepedagog
0709-23 32 02
birgitta.jansson@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 15 juli 2024