
Inriktning inom vård-och omsorgsboenden
Den nationella trenden pekar på att allt fler äldre väljer att bo kvar i hemmet allt längre. Vilket innebär att behovet av vård och omsorgsboende inträder senare i livet. Detta medför att brukare har ett mer omfattande vård och omsorgsbehov som i sin tur kräver att vården som ges är mer specialiserad. Så även i Bromölla kommun.
Kommunen står inför betydande utmaningar i takt med att befolkningen åldras och andelen yrkesverksamma minskar. En demografisk analys från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) visar att antalet invånare över 80 år i Bromölla kommun förväntas öka med cirka 36 procent under de kommande åren.
För att möta dessa förändringar genomförs anpassningar inom kommunens boenden. Fokus är på brukaren, kvalitén på vården och god kompetens hos personalen. Genom att samla specialiserad personal och utrustning på respektive boende kan vi erbjuda våra brukare bättre vård och en ökad livskvalitet, vilket skapar en helhetssyn på vård och omsorg.
Detta är inte unikt för Bromölla kommun – det är en utmaning som alla kommuner i landet står inför.
Ny socialtjänstlag 1 juli 2025
Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft som ställer högre krav på kompetens, som har sin utgångspunkt i evidens om kunskapsbaserad vård och omsorg. Lagen kräver att verksamheten ska hålla god kvalitet och att rättssäkerhet och brukarnas inflytande ska säkerställas. Lagen framhäver också vikten av ett genomtänkt arbetssätt, fungerande arbetslag och arbetsledning.
För att möta dessa utmaningar behöver Bromölla kommun en ökad specialisering inom vård och omsorgsboenden, kontinuerlig kompetensutveckling samt en mer effektiv och sammanhållen organisation. Detta för att skapa goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar och kvalitativ omsorg.
Individens behov i centrum, IBIC
För att säkerställa att medborgarens behov bedöms på ett adekvat och rättssäkert sätt samt att rätt boendeform ska erbjudas används metoden Individens behov i centrum - IBIC.
Kommunstyrelsen i Bromölla kommun har beslutat att hela verksamhetsområdet Stöd och omsorg ska handlägga, dokumentera och verkställa utifrån IBIC – Individens behov i centrum. IBIC är ett nationellt arbetssätt framtaget av Socialstyrelsen för att beskriva resurser, behov och mål för personer med behov av stöd i det dagliga livet, oavsett ålder eller funktionsnedsättning. Arbetssättet används inom ramen för Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Syftet med IBIC är att skapa en gemensam och strukturerad grund för hur socialtjänsten handlägger, dokumenterar och följer upp insatser. Genom ett gemensamt språk och en systematisk arbetsmetod stärks rättssäkerheten och kvaliteten i omsorgen. IBIC bygger på WHO:s klassificeringssystem ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health), vilket gör att individers behov beskrivs på ett likvärdigt sätt över hela landet.
För att IBIC ska kunna användas i praktiken krävs att både handläggare och utförare har rätt kompetens. Det innebär att de behöver ha relevant utbildning, erfarenhet och ett professionellt förhållningssätt för att kunna möta individens behov. Enligt Socialtjänstlagen (3 kap. 3 § andra stycket) ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet för de uppgifter som utförs inom socialtjänsten.
Under 2024 har Kommunstyrelsen fattat beslut om riktlinjer för biståndsinsatser enligt socialtjänstlagen där IBIC har en central roll. Socialstyrelsen betonar att lokala rutiner för ledning och styrning är avgörande för att IBIC ska kunna tillämpas fullt ut – från bedömning av behov till beslut om insatser, såsom exempelvis vård och omsorgsboende för äldre.
Genom att arbeta enligt IBIC och följa en evidensbaserad struktur kan Bromölla kommun säkerställa att brukarna får det stöd de behöver – med hög kvalitet och på ett rättssäkert sätt.
Nationell omställning till nära vård
Bromölla kommun står inför uppgiften att genomföra den nationella omställningen till nära vård. Målet med denna omställning är att hälso- och sjukvården ska vara lättillgänglig, samordnad och anpassad efter individens behov – med målet att främja hälsa och delaktighet utifrån varje persons förutsättningar och önskemål. Samtidigt ska vården bli mer samhällsekonomiskt hållbar och långsiktigt effektiv.
En konsekvens av omställningen är att fler personer med omfattande omvårdnadsbehov kommer att få vård i hemmet, men även på våra boenden. Det ställer ökade krav på både organisationens struktur och medarbetarnas kompetens.
Omsorgsinriktning
Socialstyrelsens har följande definitioner för inriktningar inom vård- och omsorgsboende: Korttidsboende, demensboende och en allmän inriktning, främst kopplat till somatisk vård.
Utifrån brukarens behov poängterar Socialstyrelsen vikten av att anpassa vård och omsorg för respektive inriktning. Detta innefattar arbetssätt, arbetsmetoder och kompetens, inriktningar som ska vila på den nationella värdegrunden för äldreomsorgen.
Vård och Omsorg i Bromölla kommun följer Socialstyrelsens rekommendationer genom att arbeta utifrån en sammanhållen omsorgsinriktning där syftet är att säkerställa en fortsatt god kvalitet i omsorgen för kommunens medborgare. Utifrån ovanstående lagrum och Socialstyrelsens riktlinjer är ledningen för stöd och omsorg övertygade om att detta är rätt väg att gå.
Detta är en omsorgsinriktning som dessutom grundar sig rekommendationer i dokumentation från Socialstyrelsen och IVO och socialtjänstlagen, vilken är rekommenderad att följa.
Följande inriktning planeras:
- Brogården blir navet för somatisk vård. Somatisk vård är för personer som har ett omfattande och varaktigt behov av hjälp på grund av somatiska (kroppsliga) besvär orsakat av ålder, sjukdom eller annat och inte längre klarar dig hemma.
- Lagunen och Korsvångsgården blir navet för demensvård. Dessa boenden är för personer som har en demenssjukdom som gör att man inte längre kan bo kvar hemma. På boendet tillgodoses behovet av omvårdnad, trygghet och gemenskap.
- Öllerbacka i Näsum blir navet för Bromölla kommuns rehabiliteringsarbete med inriktning på korttidsboende, växelboende och avlastningsvård. Om en person efter sjukhusvistelse bedöms ha ett stort behov av hjälp som inte kan tillgodoses i hemmet kan korttidsboende vara aktuellt. Vistelsen på korttidsboendet är tidsbegränsad och målet är i första hand att personen ska kunna komma hem igen.
Tidsramar
Arbetet med att säkerställa verksamheten påbörjas under våren. Berörd personal och fackliga representanter är informerade gällande arbetet samt att risk- och konsekvensanalyser (ROK) genomförs.
Informationen har getts i Vård- och omsorgsutskottet (politisk information) för politiken den 20 mars och 24 april 2025. Politiken har haft en positiv inställning till detta omställningsarbete.
Omställningsarbetet planeras vara klart vid årsskiftet 2025/2026.
Inriktningen kommer inte att kräva att någon brukare flyttar mot sin vilja. Självklart är verksamheten öppen för diskussion om det finns önskemål eller intresse av att flytta till annat boende efter omställningen.
Stort engagemang från kommunens medborgare
I samband med informationen om den nya inriktningen för vård- och omsorgsboenden har Bromölla kommun mötts av ett stort engagemang från medborgarna. Det märks att många följer utvecklingen med intresse och omtanke, vilket vi ser som mycket positivt.
Delaktighet är en grundläggande princip i den förändring vi står inför. Att medborgarna engagerar sig i frågor som rör äldreomsorg, framtida boendeformer och hur omsorgen organiseras stärker både dialogen och kvalitén.
Kommunen välkomnar fortsatt engagemang och ser fram emot att tillsammans med medborgare, brukare, närstående och personal fortsätta utveckla en hållbar och kvalitativ omsorg – med individens behov i centrum.
För att ge medborgarna en möjlighet att ställa frågor och ytterliga diskutera den nya inriktningen för kommunens vård- och omsorgsboenden bjuds det in till informationsmöten vid två tillfällen:
- Måndagen den 26 maj klockan 17.30
Kulturpunkten i Bromölla - Måndagen den 2 juni klockan 18.00
Matsalen på Näsums skola