Förändringar inom vård-och omsorgsboenden

Förändringar inom vård-och omsorgsboenden

Publicerad: 8 april 2025, kl. 13:13

Sveriges befolkning lever allt längre. Fram till 2033 kommer de som är 85 år eller äldre öka med 60 procent. Även om äldres hälsa har förbättrats kommer behoven av vård och omsorg öka kraftigt och samtidigt blir behovet av kompetent personal allt viktigare.

En ny socialtjänstlag träder i kraft 1 juli 2025. Lagen kräver att alla verksamheter ska vara av god kvalité och att regelverk kopplat till rättssäkerhet och medinflytande uppfylls. Lagen framhäver också vikten av ett genomtänkt arbetssätt och fungerande arbetsledning.

Förändrat välfärdsuppdrag

Sveriges kommuner står inför utmaningar när det gäller välfärdsuppdraget. I ett steg att möta denna utmaning samtidigt som vi värnar om våra brukare och vår personal görs nu en omställning inom äldrevården i Bromölla kommun. Målsättningen med omställningen är att personalstyrkan kan kraftsamla utifrån kompetens och intresse samt att det ges möjlighet att kompetensförstärka på respektive boende.

Följande omställning planeras:

  • Brogården blir navet för somatisk vård. Somatisk vård är för dig som har ett omfattande och varaktigt behov av hjälp på grund av somatiska (kroppsliga) besvär orsakat av ålder, sjukdom eller annat och inte längre klarar dig hemma.

  • Lagunen och Korsvångsgården blir navet för demensvård. Dessa boenden är för dig som har en demenssjukdom som gör att du inte längre kan bo kvar hemma. På boendet tillgodoses ditt behov av omvårdnad, trygghet och gemenskap.

  • Öllerbacka i Näsum blir navet för vårt rehabiliteringsarbete med inriktning på korttidsboende, växelboende och avlastningsvård. Om du efter sjukhusvistelse bedöms ha ett stort behov av hjälp som inte kan tillgodoses i ditt hem kan korttidsboende vara aktuellt. Vistelsen på korttidsboendet är tidsbegränsad och målet är i första hand att du ska kunna komma hem igen.

Fokus på brukare

Omställningen fokuserar på våra brukare, kvalité och god kompetens. Brukarna får bättre vård tack vare att specialiserad personal och utrustning finns på respektive boende. Det ger högre kvalité och ökar livskvalitén för brukaren.

Bromölla kommun ser dessutom fördelar med att kunna fokusera kompetens och engagemang på respektive enhet. Möjlighet ges för personalen att öka sin kompetens – både genom att de delar med sig av sina kunskaper men även genom att kommunen kan erbjuda utbildningsinsatser med fokus på olika sjukdomsbilder.  

Tidsramar för omställningsarbetet

Arbetet med att ställa om verksamheten påbörjas under våren. Berörd personal och fackliga representanter är informerade om omställningsarbetet samt att risk- och konsekvensanalyser (ROK) genomförs.

Informationen har getts i Vård- och omsorgsutskottet (politisk information) för politiken. De har haft en positiv inställning till detta omställningsarbete.

Förhoppningen är att omställningsarbetet är klart vid årsskiftet 2025/2026.  

Omställningen kommer inte att kräva att någon brukare flyttar mot sin vilja. Självklart är verksamheten öppen för diskussion om det finns önskemål eller intresse av att flytta till annat boende efter omställningen.

Sidan senast uppdaterad: den 9 april 2025
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt