
Anneli och Wille är ett vårdhundsteam
Anneli Hasselqvist-Persson utbildar sig till vårdhundsförare och Wille utbildar sig till vårdhund - tillsammans är de ett vårdhundsteam. Annelie berättar att hon haft planer på att utbilda sig till vårdhundsförare en längre tid och att tankarna föddes redan när hon skaffade sin första hund.
- Jag har velat göra detta länge. Förr fick hundar följa med till arbetsplatsen även om de inte var utbildade och jag såg redan då vilken positiv skillnad det gjorde, säger Anneli Hasselqvist-Persson.
Hur jobbar vårdhundsteamet?
Anneli Hasselqvist-Persson är anställd som vårdbiträde i Bromölla kommun och gör sin praktik med vårdhundsteamet på sin fritid. Annelie och Wille håller på att utbilda sig och i utbildningen ingår det 100 timmars praktiktid. Praktik som innebär att Annelie och Wille ska träffa brukare och jobba tillsammans med dom.
Vårdhundsteamets praktik är fokuserad till fredagar och söndagar. På fredagar är det enskilda träffar med brukare – en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det är viktigt att det inte blir för mycket jobb, detta för att det inte ska bli stressigt för hunden och att den då kan fara illa. På söndagar träffar vårdhundsteamet en grupp där det rör sig om 3 till 4 personer per tillfälle. Träffarna är upp till en timme per person/grupp och för att få möjlighet att delta i dessa träffar behöver man en remiss.
Vårdhundsteamet har gått ut med en förfrågan till de boenden inom LSS och demens som kan vara aktuella, samt att personal föreslagit vilka som kan ha hjälp av en vårdhund. Carina Christensen som är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) har sedan skrivit remisser till aktuella brukare, en remiss som innefattar 8 till 10 träffar med vårdhundsteamet.
De brukare som är aktuella är framför allt de som är socialt isolerade och som har svårt att ta sig ut från sina lägenheten. Det kan också baseras på ett behov av träning och rörelse, att bara sitta och klappa hunden. Alla träffar med vårdhundsteamet utvärderas för att se om det ger någon skillnad.
Studerar på Vårdhundsskolan i Marieholm
Annelie och Wille studerar på Vårdhundsskolan som ligger i Marieholm. Annelie berättar att innan studierna startades upp fick de göra ett lämplighetstest för att se om Wille hade förutsättningarna att klara utbildningen. Bland annat gjordes tester för att se om Wille var rädd för rullatorer eller att träffa okända människor. Andra tester som gjordes var att se om Wille var ljudrädd och om han kunde gå bredvid Annelie i slakt koppel utan att dra i detta.
- Vi har gått ett antal kurser på brukshundsklubben, bland annat en utbildning som heter ”mixa” där fokus är att hunden ska kunna lyssna och följa instruktioner när den rör sig på en bana. Kurserna har tränat upp Wille och gjort honom redo för utbildningen, berättar Annelie.
I nuvarande utbildningsomgång på Vårdhundskolan är det åtta vårdhundsteam.Utbildningen är klar i augusti och Annelie berättar att den består av mycket psykologi och teoriprov. Det finns en kontinuerlig kontakt med skolan under hela läroperioden och eleverna får hela tiden stöttning när det finns behov av tips och idéer. Utbildningen är ett år, innefattar åtta fysiska undervisningstillfällen och avslutas sedan med ett examensarbete.
Efter att utbildningen är avklarad är nästa utmaning att bli ett certifierat vårdhundsteam. Vårdhundsföraren och vårdhunden har ett år på sig efter utbildningens slut att klara av detta. Hunden måste vara veterinärbesiktigad innan certifieringen görs och efter avklarad certifiering varar denna i två år.
- För att bli certifierade måste vi klara fem olika trick, det kan exempelvis vara att Wille ska kunna ligga stilla i fem minuter och sitta stilla i fem minuter. Wille ska också klara av att gå en längre bana utan att dra i kopplet, kunna träffa okända personer och klara av höga ljud som exempelvis skrik. Alla dessa test görs på skolan, Berättar Anneli.
I Annelie och Willes utbildningsgrupp inriktar sig merparten av vårdhundsteamen mot skolan. I en skolmiljö handlar arbetsuppgifterna om att eleverna får läsa högt för hunden, räkna med hjälp av hunden samt att teamen besöker hemmasittare och försöker få dessa att komma tillbaka till skolan. Detta genom att man går tillsammans med hunden till skolan.
Willes arbete och utveckling
Wille lär sig hela tiden nya saker och klarar det mesta bra, men så klart har han också saker att jobba med för att bli duktigare. Annelie har bland annat märkt att Wille kan ha lite svårt att förstå när han får direktiv av någon annan. Annelie har därför lärt honom tecken så att hon kan styra Wille utan att det hörs eller märks av brukaren. Att sitta stilla under tiden som instruktioner förklaras är inte heller helt lätt tycker Wille.
- Wille tycker detta är jätteroligt! När han är nybadad och väskan är packad för arbete så märker man hur glad han är. Han blir en helt annan hund, berättar Annelie.
Willes väska är packad med saker han behöver för att genomföra sitt jobb. Bland annat har han en egen matta med sig där han ska kunna sitta och vänta när han får instruktioner. Han har också en låda med sig för att gömma godis i samt bildkort för att kunna spela bingo med brukarna. Bildkorten placeras i påsar som Wille sedan ska hämta på olika ställen när det spelas bingo. Korten kan också bestå av aktivitetskort där det står vad man kan göra tillsammans med Wille.
- Utbildningen vi går nu ger många tips på aktiviteter och lekar som man kan använda sig av. Det viktigaste med arbetet och aktiviteterna är så klart att både brukare och Wille ska tycka det är roligt tillsammans, avslutar Annelie.