Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Maria Smedegaard

Maria Smedegaard

Vi träffar Maria Smedegaard på Hotell Iföhus, platsen där hon jobbat i sammanlagt 25 år. Maria började jobba på Iföhus 1997 och berättar att det var slumpen som gjorde att hon hamnade där.

  • Jag hade varit mammaledig efter att ha fått min andra dotter och gick inom Hotell Iföhus för att fråga om det fanns något ledigt jobb. Jag fick ett jobb direkt och började min karriär ”nerifrån”, det vill säga med arbetsuppgifter som innebar att hjälpa till där det behövdes. Det kunde vara att hjälpa till med städning samt hoppa in när folk var sjuka, berättar Maria.

  • Hotellchefen på den tiden hette Anita Zeime och hon blev min mentor när jag började jobba på Iföhus. Anita var grym på att hålla reda på allt, så man lärde sig otroligt mycket tack vare henne, fortsätter Maria.

År 2000 blev Maria permitterad på grund av arbetsbrist på Hotell Iföhus, dock visade sig behovet av hennes arbetsinsatser finnas ganska snabbt igen. Maria var därför tillbaka på Hotell Iföhus efter en kort tid. 2016 gick företaget i konkurs och Maria blev då tvungen att söka sig vidare till ett annat jobb.

Restauranguppdrag över hela Sverige

Restaurang Trästället utanför Skyrup blev Marias nästa arbetsplats där hon drev restaurangverksamheten. Dock var arbetsuppdraget att driva en verksamhet inte Marias mål i livet, vilket gjorde att hon bara var där ett och ett halvt år innan hon sökte sig till Kristianstad, då som nattreceptionist på Hotell C4.

  • Hotell C4 samarbetade med Kristianstad Steakhouse, vilket gjorde att jag halkade in att börja arbeta i deras kök. Detta ledde i sin tur till att jag blev jag anställd på Steakhouse i Olofström som ligger på hotell Aniara, berättar Maria.

Maria hade ett vikariat på sex månader i Olofström innan hon blev kökschef på Kristianstads Steakhouse. Där jobbade Maria i tre år och beskriver det som väldigt trevligt då hon fick möjligheten att åka runt i hela Sverige, hjälpa till att starta upp nya restauranger inom kedjan Steakhouse, ta fram nya menyer med mera.

Tillbaka på Iföhus

Så en dag såg Maria en annons om en ledig tjänst på Hotell Iföhus. Maria hade bestämt sig för att aldrig mer jobba i köket på Hotell Iföhus, men när hotellet nu öppnade på nytt och det annonserades efter en kock - då var suget tillbaka. Maria sökte jobbet och fick det!

  • Totalt har jag nu jobbat 25 år på Hotell Iföhus. Båda mina döttrar är uppväxta här och har också jobbar här. Min ena dotter är fortfarande kvar som min kollega, säger Maria.

På frågan hur restaurangbranschen har ändrats under dessa 25 år svarar Maria att det var mycket mer personal förr. En av anledningarna var att alla hade sin egen station och sitt eget ansvarsområde inom köket och hotellet. Idag har man ett annat tänk med mer övergripande arbetsuppdrag.

  • Att jobba med olika ansvarsområde är bara positivt tycker jag. Det kan vara avkopplande att få städa en förmiddag eller stå i receptionen som alternativ till att jobba i köket. Roligast är dock att jobba i köket vilket jag oftast gör åtta timmar om dagen. Där lagar jag mat samt sköter beställningar, inköp och menysättningar, berättar Maria.

  • På ett så här litet ställe är alla på samma nivå. Vi har ingen uttalad chef utan det är ”arbetande chefer”. Det är mycket positivt och gör att ägarna får en helt annan förståelse för arbetet, säger Maria.

Vem är Maria

Maria gick livsmedelsteknisk utbildning 1987 till 1989 och bodde då i Hanaskog. Maria berättar att alla som bodde i Hanaskog skulle jobba på Tarkett. Hon insåg dock snabbt att det inte var ett jobb som passade henne, utan vidareutbildade sig till kokerska på Bergmanska skolan i Vinslöv. 1992 träffade Maria kärleken och 1996 flyttade dom tillsammans till Gualöv.

Maria har ett stort intresse för fotboll och båda hennes döttrar har varit aktiva inom sporten. Maria har suttit med i damstyrelsen och även varit ordförande i Gualöv GOIF.

Innan fotbollen hade Maria ett annat intresse – folkrace. Maria berättar att hon började tävla så fort hon hade tagit sitt körkort och att inspirationen kom från hennes pappa.

  • Pappa körde mycket folkrace, men när jag började tävla så valde pappa att skruva på min bil i stället. Jag ägnade mig åt folkrace fram tills jag fick barn, men har fortfarande många vänner kvar inom sporten och är på tävlingar och tittar ibland, berättar Maria.

Musikintresset är också en stor del i Marias liv och då framför allt festivaler. Sweden Rock och Time to rock är två favoritfestivaler, men Maria åker även på en hel del konserter i Göteborg.

  • Vi åker på konserter i Göteborg varannan månad och då passar vi dessutom på att träffa våra vänner. Kommande höjdpunkt blir AC/DC som vi ska se på Ullevi i sommar 28 juli, det ser jag verkligen fram emot, säger Maria.

Annars är det tre barnbarn och alla vänner som upptar tiden i Marias liv. Jobbet kräver också en hel del tid då Maria jobbar mycket kvällar och helger.

Vad får man inte missa i Bromölla kommun?

Maria anser att Bromölla kommun ligger bra till geografiskt. Det är lätt att nå sevärdheter både i Blekinge och i Skåne när man semestrar samt att det är lätt att ta sig till Köpenhamn med tåg. Bromölla är en mittpunkt som ligger bra till tack vare kommunikationsmöjligheterna.

  • Varje år har vi en uppgift i familjen – att åka Ivösjön runt och dessutom besöka Ivön. Vi sätter oss i bilen och bara åker för att avnjuta naturen och sjön. Man blir hemmablind och det är viktigt att stanna upp och njuta av de fantastiska omgivningarna i området, berättar Maria.

Maria är mycket ute i skogen på sommaren och hösten. Hon uppskattar området kring Gualöv, ner i hjorthägnet mot Nymölla och Ferehusen. Det blir också många timmar på Ryssberget för Maria där det också är gott om svamp.

  • Egentligen gillar jag inte konsistensen av svamp så jag plockar hellre än äter dom. En god trattkantarellsoppa kan dock funka, avslutar Maria.
Sidan senast uppdaterad: den 28 mars 2025