Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Mobilnätet moderniseras och kopparnätet läggs ner

Mobilnätet moderniseras och kopparnätet läggs ner

Telia moderniserar mobilnätet i Bromölla med 5G och 4G med dubblad kapacitet under andra kvartalet 2022. Ett år senare, den 31 maj 2023, stängs de delar av kopparnätet som fortfarande är i bruk. Detta omfattar centrala Bromölla, Gualöv, Näsum och Valje. Telia säger samtidigt att ingen lämnas utan möjlighet till ny lösning för telefonitjänster.

Varför läggs kopparnätet ner?

Antalet kunder minskar när hushållen går över till mobiltelefon och mobila tjänster. Samtidigt är telestationerna gamla och kräver mycket underhåll. Med alltför få kunder är det inte längre möjligt att underhålla och bibehålla alla telestationer på landsbygden. I de områden där kopparnätet stängs finns det i regel god tillgång till fiber och/eller mobilnät med hög kapacitet.

Privatpersoner

För privatpersoner innebär förändringen i första hand att ersätta sina nuvarande tjänster för telefoni och bredband genom att antingen att ansluta sig till ett fibernät eller koppla upp sig mot ett mobilnät.

Företag och myndigheter

För kommunala verksamheter, myndigheter och företag är det viktigt att i god tid identifiera och ersätta tjänster som idag är beroende av kopparnätet. Utöver telefoni och bredband används kopparnätet för olika tjänster som fax, telefonväxlar, hiss- och porttelefoner och olika former av datakommunikation för larm, övervakning och styrning. 

Om Telias ersättning av kopparnätet

Telia ersätter kopparnätet 

Om Telias alternativ till kopparnätet

Telias ersättningserbjudanden


Information och support

Telias kundtjänster

Konsument: 020-229 229
Företag: 020-30 50 50

Kontakta Telekomguiden

Eftersom tjänster över fiber- och mobilnät erbjuds av en mängd olika aktörer är det den samlade marknaden som kommer att erbjuda alternativen till kopparnätet. Kundtjänsten Telekomguiden är operatörsneutral och ger konsumenter och mindre företag information om olika leverantörer för bredband och telefoni.

Telefon: 010 -130 79 00

E-post: info@telekomguiden.se

Webb: www.telekomguiden.se

Läs mer hos den ansvariga myndigheten

Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. 

PTS information om avvecklingen av kopparnätet

Sidan senast uppdaterad: den 4 maj 2022