Sexuella övergrepp
Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid sexuella övergrepp. Här hittar du information om området, länkar till andra sidor och information om var du kan vända dig för att få hjälp.
Behöver du akut hjälp?
Här finns telefonnummer du kan ringa om du upplever att du
eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp
Klicka på den här länken om du behöver lämna sidan snabbt!
Sexuella övergrepp
Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja, är sexuella övergrepp.
Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen.
Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja.
Exempel på sexuella övergrepp:
- Att någon tar på ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd.
- Att någon pratar med en eller tittar på en på ett sexuellt sätt som man upplever som obehagligt.
- Att tvingas ha sex fast man inte vill, till exempel tvingas ha samlag med någon eller tvingas stimulera någon sexuellt.
- Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller offline.
- Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att man sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
- Att någon utnyttjar sitt överläge och får en att känna att man måste ställa upp på sex.
- Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte, om det är mot ens vilja eller om man är under 15 år.
- Att någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.
- Sexuella övergrepp kan ske på många sätt och på olika ställen. Det kan vara både när man träffas offline och via till exempel chatt eller webbkamera.
Källa: UMO
Här kan du få hjälp
Barn- och familjeenheten Individ- och familjeomsorgen
Socialsekreterarna, som arbetar inom området, utreder och beslutar om hjälp till barn, ungdomar och deras familjer.
Ungdomssekreterarna
Ungdomssekreterarna i Bromölla arbetar förebyggande för att förhindra eller bryta destruktivt beteende hos ungdomar mellan 12 och 18 år.
Familjebehandling
Familjebehandlingen erbjuder stöd, rådgivning och behandling till familjer med barn mellan 0-18 år. Vid behov av råd- och stödsamtal – ring oss direkt, du kan vara anonym. Vid behov av längre, mer omfattande insatser, kontakta socialsekreterare för ansökan om insats hos oss.
Elevhälsan
I Bromölla kommun har vi ett centralt elevhälsoteam som består av psykolog, förskolekonsulent/särskolesamordnare, specialpedagog, kuratorer samt skolsköterskor. Den kommunala elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens.
Elevhälsoarbetet är förebyggande och hälsofrämjande och innebär en förskjutning från ”riskfaktorer till friskfaktorer”, från vuxenperspektiv till barn/elevperspektiv samt från information till dialog. Du kommer i kontakt med elevhälsans personal via ditt barns skola.
Barn- och ungdomspsykiatrin BUP (Region Skåne)
Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning. Den har öppet dygnet runt.
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) öppenvårdsmottagning
Telefon: 044-309 23 00
Akutvård BUP Skåne
Telefon: 040-33 17 11
Första linjen Kristianstad - för barn och ungas psykiska hälsa
Tanken med Första linjen är att göra det lättare för barn och ungdomar (från 6 år upp till 18 år) som mår psykiskt dåligt att söka hjälp.
Telefon: 020-51 20 20
UM Skåne online är din ungdomsmottagning på nätet
Ungdomsmottagningen finns till för dig, från 12 år till dagen du fyller 23 år. Ditt besök hos oss kostar inget och vi har tystnadsplikt. Ingen fråga är för liten eller oviktig. Du kan t.ex. vända dig till oss om du: behöver råd, stöd eller någon att prata med, vill testa dig för någon sexuellt överförbar sjukdom, vill prata om din sexualitet eller om relationer, behöver preventivmedel eller akut-p-piller, tror att du är gravid, tycker något i livet känns svårt. Hos oss kan du träffa barnmorska, kurator, sjuksköterska och läkare.
Barnens hjälptelefon
Vill du prata med en vuxen kan du ringa till Bris. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Måndag-fredag kl 15-21, lördag-söndag kl 15-18.
Telefon: 116 11
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Man kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-50 50 50
Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen. Måndag till fredag kl 9-15.
Telefon: 020-23 10 10
Mer information
Sjukvårdsrådgivningen 1177 om sexuella övergrepp mot barn och unga