[Arkiverad] Barnen delaktiga i biblioteksprojekt

[Arkiverad] Barnen delaktiga i biblioteksprojekt

Publicerad: 14 februari 2024, kl. 12:24

Under 2023 har personalen på Bromölla bibliotek arbetat med delaktighetsprojekt och fått välja utifrån olika fokusområden. För bibliotekarie Christin Neubauer föll valet på barn- och ungdomsbiblioteket.

Underlag till projektet

Christin samlade in underlag till sitt projekt genom en pysselgrupp för barn i blandade åldrar där de fick bygga, inreda och färglägga sina drömbibliotek i skokartonger. Underlag samlades också in via ett antal enkäter samt synpunkter från bibliotekets personal. Det var viktigt att öka delaktigheten och få allas röster hörda, berättar Christin.

Barnens önskemål fick styra

Christin började sitt arbete utifrån barnens önskemål. Viktigas delen i arbetet var alla böcker och bokhyllor, därefter placering av soffor och krypin samt färg och konst på väggarna. Ett viktigt önskemål från barnen var att dom ville ha lugn och ro på biblioteket. Barnen önskade dessutom en biblioteks-katt eller kanin vilket var svårt att lösa 😊.

Delaktighet i arbetet

Christin berättar att jobbet med barnen var viktigast, speciellt att få in deras önskemål hur ungdomsbiblioteket skulle se ut och struktureras. Men där fanns också många andra delaktiga i detta projekt. BromöllaBryggan hjälpte till med många praktiska jobb, bland annat att grundmåla väggarna samt sy alla fina överdrag till soffor och kuddar. BromöllaBryggan hjälpte också till med snickararbeten i biblioteket. En viktig del i arbetet var så klart kollegorna som var behjälpliga med praktiska uppgifter som att flytta runt böcker och bokhyllor samt vaktmästarna som gjort ett fantastiskt jobb.  

Externa samarbeten

Under arbetets gång har projektet haft några externa samarbetspartners. En coach vid namn Karolina Lundahl har jobbat med processledning och utbildning för ökad delaktighet och inkludering på Kulturpunkten. Karolina har hjälpt till att guida, komma med idéer och få personalen att tänka i andra banor när det behövts.

En stor del i det nya barn- och ungdomsbiblioteket är de fina konstverken som målats av Caroline Malmsjö från Sölvesborg. Caroline blev ombedd att illustrera barnens drömbibliotek utifrån deras kreationer som skapats i skokartongerna. Ett önskemål fanns att försöka göra illustrationerna så tidlösa som möjligt och inte för barnsliga. Christin berättar att det var viktigt att få en tydlighet i att allt hänger ihop och att man tydligt kan se att det är en barn- och ungdomsavdelningen. En del i detta är att ett cirkustält markerar ingången till avdelningen.

Detaljer och struktur

Man har tänkt på detaljerna för att besökarna ska känna sig välkomna. Bland annat genom att jobba med runda former och dova färgtoner. Det har också varit noga att färger och toner är återkommande.

Böckerna har fått en tydligare strukturering för att det ska vara lättare att hitta. Christin lyfter dessutom att barn inte alltid kan läsa vad som står på skyltarna, därför fokuserar man nu på att skapa nya skyltar där form och färg är viktigare än text.

Framtid

Vecka 8 är det nyinvigning av barn- och ungdomsbiblioteket. I samband med februarilovet får barnen chans att pyssla, snickra fågelholkar, läsa och dessutom träffa läshundarna Smilla och Silje! När det sedan blir vardag igen kommer biblioteket fortsätta med två mindre projekt. Mer om det berättar vi under våren!

Läs om aktiviteterna på biblioteket vecka 8 och allt annat roligt som händer på februarilovet

Sidan senast uppdaterad: den 19 mars 2024
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt