Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Magnus "Bagarn" Nilsson

Magnus "Bagarn" Nilsson

Idag träffar vi Magnus "Bagarn" Nilsson på Strandängen som är hemmaplan för Ifö Bromölla IF. Bagarn berättar entusiastiskt om sin livslånga passion för fotboll, en resa som började redan när han var fem år gammal. Då spelade han knattefotboll med Gösta Nohlin som tränare.

  • När jag var ung på sjuttiotalet spelade alla ungdomar fotboll i Bromölla kommun. Det fanns redan då tre gräsplaner på Strandängen, men även en stor grusplan där förskolan Vita Sand ligger idag, berättar Bagarn.

Under sina aktiva år som fotbollsspelare hann Bagarn representera klubbar som IK Kamp och Edenryd. I Edenryds IF blev han kvar i sex år – både som spelare och som tränare. Tränarkarriären startade efter att Viking Johansson mer eller mindre beordrat honom att gå en tränarkurs. En kurs han gick samtidigt som han spelade i reservlaget i Edenryds IF.

Efter en tid startades ett damlag i Edenryd där Bagarn gick in som assisterande tränare men efter en kort tid gick tränarkollegan tragiskt bort. Bagarn blev kvar som tränare i Edenryd två år innan han lämnade och började spela själv igen, den här gången i Trolle Ljungby IF. Där fick han återigen en tränarroll, men slutade så småningom helt med sina uppdrag.


En ny generation

1996 fick Bagarn ett samtal från en förälder som bad honom ta hand om ett ungdomslag – pojkar födda 1985. Bagarn kände sig redo att dra igång igen och tillsammans med tre andra tränare tog han sig an 30 ungdomar.

  • Jag räknade nyligen och insåg att de fyller 40 år i år, säger Bagarn med ett leende. Jag har fortfarande kontakt med många av dem. Några har egna barn i klubben idag och har själva blivit tränare.

Bagarn tränade laget tills ungdomarna var 16 år gamla. Då fanns 18 spelare kvar som slogs ihop med spelare födda 1986. De bildade ett juniorlag som bland annat tränades av Jan-Ove Jansson som tidigare hade tränat Mjällby AIF.

  • Jag minns ett träningsläger där ungdomarna själva fick hitta på frisparksvarianter. Bland annat fick dom en idé där de ställde de sig i en ring som snurrade runt en spelare i mitten. Den som sköt hörnan träffade spelaren i mitten som nickade in i mål. Taktiken funkade faktiskt en gång när vi sedan spelade match nere på Österlen, men vi använde den aldrig igen, skrattar Bagarn.


Bagarn tycker om att besöka lokala föreningar i kommunen och följer fortfarande ungdomsfotbollen med stort intresse. Han betonar vikten av tålamod för att kunna få fram bra fotbollsspelare.

  • Det bästa som finns är att stå vid en fotbollsplan och prata med folk man känner. Många jag träffar har jag tränat som barn och dom är fortfarande aktiva – som spelare, tränare eller föräldrar.

  • Det är viktigt att låta barn engagera sig i de sporter de tycker är roligt – inte tvinga dom och heller inte stoppa dom. Tålamodet är också viktigt, att man tänker på att spelare inte är fullfjädrade vid 15 års ålder.

 Damlaget

2005 började Bagarn engagera sig på damsidan. Efter att damlaget legat nere i några år i Ifö Bromölla IF startades det upp på nytt med över trettio spelare. Bagarn blev lagledare och senare assisterande tränare tillsammans med Sonny Olsson, 2007 tog sedan Mats Lundkvist över.

Bagarn kom även med i damsektionen i klubben och när Marie Wideberg lämnade sitt uppdrag tog Bagarn över som sektionsordförande – en roll han hade från omkring 2011 till november 2023.

  • Vi tog laget från division 3 hela vägen till Elitettan, berättar Bagarn stolt.

2015 blev laget tvåa i division 2 och fick kvala upp till division 1. I ett regnigt Nättraby lyckades de spela oavgjort på en lerig plan – ett resultat som räckte för att avancera till division 1. Efter en säsong i division 1 åkte laget dock ner en division igen, men 2016 vann de division 2 och gick upp på nytt. 2017 slutade de sedan sjua och fortsatte spela i division 1 till och med 2020.

2020 tog Pierre Persson över, en tränare som tidigare fört upp flera lag till allsvenskan. Högre krav ställdes på spelarna och 2021 vann damlaget division 1 och kvalade upp till Elitettan. Det var första gången sedan 1986 som ett lag från Bromölla spelat på så hög nivå.

  • Fotbollsklubben har alltid varit en herrförening och damfotbollen har hela tiden fått kämpa i motvind för att bli erkänd. Jag har alltid velat visa hur duktiga tjejerna är, avslutar Bagarn.

Vem är Bagarn?

Bagarn jobbar i produktionen på Geberit sedan 30 år och har bott i Bromölla sedan han var tre år gammal. Han gick bland annat i skolan på Dalaskolan Norra, som då var nybyggd, och gick sedan på gymnasiet i Kristianstad.

  • Jag har aldrig funderat på att flytta härifrån. Alla vänner och gamla klasskompisar finns kvar här. Fotbollen har också gjort att jag stannat, berättar Bagarn.

När Bagarn inte jobbar eller är engagerad i fotbollen är han hemma med sin fru som älskar blommor och att plantera. Båda två tycker också om att köra iväg med bilen och upptäcka nya platser, bland annat på Österlen.

  

Vad får man inte missa i Bromölla kommun?

Bagarn berättar om det fantastiska arkivet som håller på att byggas upp i klubbhuset på Ifö Bromölla IF. Pärmar med urklipp och material från klubbens historia som stäcker sig tillbaka till 1927. Det är en sammanställning av den historia som innefattar alla fina föreningar som vuxit fram ur fotbollsföreningen – gymnastik, simning, tennis, bordtennis och friidrott. Något man inte får missa!  

Bagarn vill dessutom tipsa om industrimuseet som berättar om kommunens historia och är ett trevligt besöksmål.

Avslutningsvis, var kommer namnet "Bagarn" ifrån?

Smeknamnet "Bagarn" dök upp i högstadiet. Personen som hittade på smeknamnet gick en årskurs över Bagarn, och ropade plötsligt en dag ”kolla där grabbar, där går han, Valjebagarn”.

Då personen som ropade detta gick i nian tyckte Bagarn att han var lite farlig så han valde att fråga sin morfar i stället om det fanns en bagare i Valje – vilket det gjorde. Det visade sig att personen som kallade honom "Bagarn" var barnbarn till den riktige Valjebagarn.

På frågan varför han blev kallad för Bagarn blev svaret: "Det passade in – vi tyckte att Bagarn var ett bra smeknamn för dig."

Sidan senast uppdaterad: den 25 april 2025