[Arkiverad] Arbetsplatsintegrerad lärarutbildning - Robin kombinerar studier med arbete som lärare

[Arkiverad] Arbetsplatsintegrerad lärarutbildning - Robin kombinerar studier med arbete som lärare

Publicerad: 21 februari 2025, kl. 8:10

På Högskolan i Kristianstad finns möjligheten att gå en arbetsplatsintegrerad lärarutbildning (APILU). Utbildningen innebär att du under det första året studerar på högskolan med 125 procent studietakt. Därefter kombinerar du högskolestudier på 75 procent med en anställning på 50 procent på en grundskola och får lön under studietiden.

Bromölla kommun erbjuder tillsammans med Högskolan Kristianstad möjligheten till arbetsplatsintegrerad ämneslärarutbildning med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9. För att få veta mer om vad det innebär att kombinera studier och arbete på detta sätt har vi fått möjlighet att träffa Robin Bogren. Robin studerar på den arbetsplatsintegrerad lärarutbildningen samtidigt som han jobbar som högstadielärare på Dalaskolan södra.

Omskolning efter 15 år inom äldreomsorgen

Robin berättar att han jobbade i Bromölla kommun i nästan 15 år som undersköterska inom äldreomsorgen. Han trivdes mycket bra med sitt jobb, men kände att något saknades och att jobbet inte helt matchade det han ville bli.

  • Jag läste till lärare tidigare i mitt liv, men blev aldrig färdig med utbildningen. Under mina lärarstudier på högskolan fick jag en praktikplats där det inte alls fungerade och det blev inte särskilt bra. Jag avbröt därför studierna och flyttade från Kristianstad. Då jag verkligen ville jobba med människor valde jag att började jobba inom vården istället, berättar Robin.

Personlig utveckling har alltid varit viktig för Robin. För att utvecklas inom vården sökte Robin sig till fackligt arbete där han fick möjlighet att gå ledarskapsutbildningar. Utbildningarna ledde till att Robin blev handledare och fick utbilda vuxna, vilket i sin tur gjorde att gnistan åter tändes för att bli lärare.

  • Jag fick höra talas om arbetsplatsintegrerad lärarutbildning, dels via Platsbanken på Arbetsförmedlingen, men även via mitt fackliga jobb. Jag valde att läsa in kompletteringar på Komvux för att kunna komma in på utbildningen.

  • Jag sökte utbildningen och lärarjobbet inom kommunen samtidigt. Premissen var att bli erbjuden anställning men även bli antagen till utbildningen för att komma vidare, berättar Robin.

Robin sökte en lärartjänst inom Bromölla kommun och inte specifikt till Dalaskolan södra. Tjänsten på skolan blev han tilldelad då platsen fanns tillgänglig när studierna startade. Att söka tjänsten innebar samma procedurer som att söka en ”vanlig” tjänst, det vill säga att lämna in CV och gå på anställningsintervju.

  • På intervjun var rektorerna från båda grundskolorna med – då var det inte specificerat var jag skulle bli placerad. Alla berörda fick möjlighet att få en bild av mig, jag blev sedan tilldelad arbetsplatsen på Dalaskolan södra, berättar Robin.

Placering på Dalaskolan södra

Att det blev Dalaskolan södra är Robin otroligt nöjd med. Han har kommit in på ett mycket bra sätt på arbetsplatsen och har bara positiv att säga när man ställer frågan.

  • Arbetsplatsen är mycket välkomnande! Jag gjorde min första praktikperiod under april / maj förra våren på Dalaskolan södra. Under den månadens praktik hann jag träffa all personal och kände mig inräknad redan då. En go känsla som gjorde att jag kände mig trygg.

  • Som ny i yrket har det fungerat otroligt bra - alla är hjälpsamma och visar mig, det finns inga dumma frågor, berättar Robin.

Robin delar klass med en kollega, han är både klasslärare och mentor för en årskurs 7.  Robin anser att det fungerar bra både med elever och föräldrar.

- Jag har varit transparent och tydlig hela tiden med vad jag kan hjälpa till med och hur jag kan vara där för elever och vårdnadshavare. Jag tror det är viktigt hur man är som person. Jag är också lite äldre med en annan yrkes- och livserfarenhet vilket jag tror är lättare att relatera till som vårdnadshavare, säger Robin.

Högskolestudierna

Högskolestudierna är förlagda till måndagar och fredagar. Upplägget är styrt från Högskolan Kristianstad som kräver studier dessa dagar. Studierna är på distans med ett fåtal träffar på Campus i Kristianstad.

  • Detta gör att jag kan sitta hemma och studera måndagar och fredagar och fördela mina studier helt utifrån min egen planering – förutom de föreläsningar vi har i zoom. Jag önskar ibland att jag var på plats med eleverna i skolan alla dagar, men tack vare ett nära samarbete med min mentorskollega så får vi till helheten, säger Robin.

Att studera och arbeta samtidigt ser Robin som en stor fördel. Han anser att det är en styrka i att Högskolan i Kristianstad säkerställer utbildningen och pedagogiken, samtidigt som skolan ger yrkeserfarenhet under studietiden. 

  • Jag får förståelsen direkt och kan på ett helt annat sätt koppla det jag lär mig på Högskolan i Kristianstad till undervisningsmiljön och tvärt om, säger Robin.

Det första året studerar man heltid på distans. På denna utbildning innebär det 125 procents studietakt. Från utbildningens andra år kombineras studier på 75 procent med arbete som lärare på halvtid. Ekonomiskt innebär det att kommunen betalar en halvtidslön och resterande söks som bidrag från CSN. Du anställs och får lön av den kommun där du erbjudits en tjänst. Det innebär alltså att du under fyra av fem studieår arbetar som lärare samtidigt som du går din utbildning. 

  • Det kräver god logistik och att du har en fallenhet för att kunna jobba och studera på detta sätt. Det var en stor omställning för mig, men något som jag vande mig snabbt vid. Som lite äldre med familj så är detta ett mycket positivt sätt att studera på och en möjlighet att få ihop livspusslet.

  • Jag anser att detta upplägg är helt perfekt! Att vara anställd på halvtid innebär att jag inte behöver ta lån för att studera. Jag har dessutom arbetslivserfarenhet och har redan jobbat fyra år inom skolan när jag är färdigutbildad, säger Robin.

Tacksam för denna chans

Robin har familj och tre barn att försörja, så att studera på heltid ett antal år var inget alternativ för honom. Detta var ett otroligt stort steg för honom som han inte hade vågat ta om han inte hade känt fullt stöd från familjen hemifrån.

  • Det är aldrig för sent att tänka om i livet! Det är lätt att man fastnar inom ett yrke av flera orsaker och detta ger en fantastisk möjlighet för kommunen kan hjälpa till och satsa på personal för att ge dem utrymme att utvecklas.

  • Jag ser själv detta som något otroligt positivt att jag fått chansen att skola om mig och få jobba på denna fantastiska arbetsplats. Att ha erfarenheter från andra jobb ser jag som en styrka. Mina 15 år i omsorgen ger mig möjligheten att berätta för eleverna om yrket och väcka intresse för eventuella framtida yrkesval inom detta.

  • Jag har alltid jobbat med människor vilket gör att det faller sig naturligt att fortsatt jobba i skolan med eleverna. Jag är mycket tacksam att jag fått denna chans att ändra mitt liv till något positivt, avslutar Robin.

Intresserad av utbildningen?

Går du själv i samma tankar som Robin och skulle vara intresserad av att göra ett karriärsbyte? Just nu erbjuder Bromölla kommun tillsammans med Högskolan Kristianstad möjligheten till en arbetsplatsintegrerad ämneslärarutbildning med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9!

Du ansöker till både Högskolan i Kristianstad och Bromölla kommun genom två separata ansökningar. Ansökan till utbildningen på Högskolan Kristianstad sker via antagning.se mellan den 17 februari och 17 mars 2025.

Läs mer här!

Sidan senast uppdaterad: den 28 mars 2025
Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt