När det värsta sker - vikten av att brandsäkra din lägenhet

En vårnatt när hyresgästen Tony Salenius kom hem från jobbet stod marklägenheten på Fäladsvägen i lågor. Rökpelaren syntes hela vägen till parkeringen. Han drabbades med ens av en olustig känsla i kroppen och började springa. Väl framme vid lägenheten blev det tydligt att röken och lågorna kom från hans kök och han slet upp dörren i panik. Innanför cirkulerade hundarna oroligt kring Tonys dåvarande sambo som låg avsvimmad på hallgolvet. 

 

 

 

- Det var så märkligt alltihopa. Just den här natten fick jag och mina kollegor sluta ett par timmar tidigare från jobbet, berättar Tony. Hade jag kommit bara några minuter senare vet jag inte om varken min sambo, hundarna eller lägenheten hade gått att rädda. 

 

Han tillägger: 

- Kanske var det helt enkelt bara meningen? 

 

 

 

Ingen av grannarna hade vaknat av röken och hundarnas oroliga gläfsande. Sambons försök att släcka elden hade varit lönlösa och stekpannan hon använt för att slänga vatten på elden låg på vasken. När Tony förstod vad som hade inträffat fann han sig snabbt och gick för att hämta brandsläckaren som stod placerad i hallen. När den tog slut rusade han in till grannen och bankade på dörren. Yrvakna lånade de ut även sin brandsläckare och slog numret till räddningstjänsten. Som tur var fick släckningsförsöken effekt. Branden var så gott som under kontroll när räddningstjänsten väl kom till platsen. 

 

 

 

 

- Hade jag inte kommit hem hade det nog spridit sig även till grannarna, säger Tony. Hela byggnaden hade brunnit ned. 

 

BromöllaHems bovärd Jens Allansson arbetar också som deltidsbrandman och var med i brandbilen under brandnatten. 

 

- Det handlar om kanske trettio sekunder till en minut, sen hade det gått igenom innertaket och branden hade spridit sig upp på vinden, säger han. Att hyresgästen hade en brandsläckare räddade livet på både hundarna och hans sambo. Att ha både brandsläckare och brandfilt hemma är superviktigt och man kommer väldigt långt med det.

 

 

 

Jens förklarar att även om brandvarnaren tjöt tog det inte lång tid innan den hade smält sönder av den ofantliga värmen. Orsaken till branden visade sig  vara ett elfel i kablarna bakom spisen.

- Det finns ju spisvakter man kan använda sig av, förklarar Jens. Då bryts i alla fall strömmen om något sådant skulle inträffa. 

 

 

Vi hälsar på i lägenheten under hösten för att prata med Tony sedan lägenheten genomgått en omfattande sanering och renovering. Tony har precis flyttat tillbaka efter den turbulenta händelsen. Av branden syns inte ett spår. 

 

 

 

- Nej, nu när lägenheten är vidgjord bekommer det mig inte längre även om jag inser vilken ofantlig tur det var att jag kom hem just när jag gjorde. Lägenheten har verkligen blivit superfin och fräsch. Min sambo däremot har stora problem att vistas här, förklarar han. Det blev ett ordentligt trauma för henne.