Sölvesborgsledningen - Ett VA-samarbete mellan Bromölla och Sölvesborg

Sölvesborgsledningen - Ett VA-samarbete mellan Bromölla och Sölvesborg

Publicerad: 29 mars 2021, kl. 16:04
I morse initierades första steget i den arkeologiska undersökning som måste till när vi nu påbörjar projektet med Sölvesborgsledningen - ett samarbetsavtal mellan Bromölla Energi och Vatten AB och Sölvesborg Energi och Vatten AB som syftar till att på ett hållbart sätt omhänderta spillvattnet för Valje, Edenryd och Nymölla. Avtalet innebär även att Sölvesborgs kommuns behov av dricksvatten stärks genom att råvatten från grundvattentäkter i Bromölla kommun bereds till godkänd dricksvattenkvalitet och sedan pumpas till Sölvesborgs befintliga ledningsnät via den nya ledningen. 
 
Första steget i projektet är dock den arkeologiska undersökningen som inledningsvis handlar om att kartlägga sträckan som är aktuell för ledningen. Undersökningen kommer att pågå både idag måndag och imorgon tisdag. Sträckan har delats upp på två dagar för att arkeologerna ska ha en chans att hinna med.
 
När vi under morgonen möter upp Åsa Berggren och Ylva Wickberg från Sydsvensk Arkeologi har vi först svårt att lokalisera vart de befinner sig - de är någonstans ute bland markerna och tar sig an den flera kilometer långa sträckan mellan Nymölla och Sölvesborg till fots. Med sig har de en höjdkarta som visar var det finns tidigare kända fornlämningar och var man gjort utgrävningar förut. Iklädda varselkläder lyser de upp den annars grå och regntunga morgonen. Försiktigt sparkar de på jorden och försöker lägga märke till slagen flint som kan tyda på att det funnits bosättningar på platsen.
 
- Ja, det har blivit ett litet fynd redan, berättar Åsa Berggren glatt och visar upp en liten grupp stenar som kanske varit svåra att urskilja från den leriga åkermarken under oss.
- Det kanske tyder på en bosättning från stenåldern eller bronsåldern, fortsätter hon och förevigar fynden med kameran.
 
- Det är så himla spännande med sådana här stora stenbumlingar, lägger Ylva Wickberg till och pekar mot en samling sten alldeles intill. I sagorna pratas det ju om troll och skatter när det kommer till stenar av lite större sort. Det ligger något i det för man kan hitta en del spännande saker just vid lite större stenar.
 
Imorgon fortsätter undersökningen och då har de Valje under luppen.
 
Sidan senast uppdaterad: den 30 mars 2021
Kommentera image/svg+xml Skriv ut