Spara på ekonomin och miljön

Spara på ekonomin och miljön

Vi på BromöllaHem strävar ständigt efter ett helhetstänk när det gäller miljöfrågor. Ett led i rätt riktning innebär att våra lägenheter alltid håller 19-21 grader inomhus. Det krävs inte mycket för att spara på miljöns resurser. Vi pratar ofta om miljö och avfallshantering och hur stor skillnad mycket små insatser gör för naturen och oss människor. Du kan även genom att inte låta vattnet rinna när du borstar tänderna eller inte låta tv-apparater eller datorer stå igång spara på vatten- och elförbrukningen för flera år. Dessutom blir inte räkningen lika hög för dig varje månad.

Byt ut dina lampor

Byt ut dina lampor

Ett enkelt sätt att spara energi är att byta lampor mot lågenergilampor eller lysrör - och att släcka lampor när ingen är i rummet. Tänk också på utrymmen dit ingen kommer så ofta, som tvättstugan, cykelutrymmet, förrådet och barnvagnsrummet, och se till att de tär släckt när du går därifrån.

Stäng av!

Stäng av!

Använd energisparläget på datorn eller stäng av den när du inte använder den! Tänk också på att standby-läget på olika apparater är en oerhörd miljöbov. Kanske har du TV, ljudsystem, digitalbox eller TV-spel i i ditt vardagsrum? Trots att du inte använder dem förbrukar stand-by läget runt 0,65 kWh per dygn. I sin livstid drar dem mer ström när de inte används än under tiden de används!

Tvätta i lägre temperaturer

Tvätta i lägre temperaturer

Om du tvättar i lägre temperaturer och låter tvätten hängtorka istället för att använda torktumlaren sparar du massor med energi! På ett år tvättar och tumlar vi ca 175 kilo per person. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader, samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh. När du tvättar i lägre temperaturer gör du miljön en tjänst! Tänk också på att tvätta full maskin eftersom den mesta energin går till uppvärmning av vattnet som sedan åker direkt ut i avloppet. Att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den, dessutom slits kläderna fortare i en torktummlare. Låt hellre tvätten hängtorka.

Slösa inte med vattnet när du tvättar dig...

Slösa inte med vattnet när du tvättar dig...

Du kan göra mycket för att minska din vattenförbrukning. En enkel insats är att duscha i 5 minuter istället för att bada. Det sänker dessutom kostnaden för varmvatten till hälften! Däremot k ökar förbrukningen om du står i duschen i 15 minuter istället. Låt inte heller kranen rinna när du borstar tänderna. Att se till att kranarna inte står och droppar eller att toaletten läcker motverkar stora vattenförluster och onödiga kostnader.

... och när du diskar!

... och när du diskar!

Om du diskar för hand i diskho eller diskbalja och sköljer i sköljbalja diskar du energisnålt. Men om du diskar och sköljer under rinnande vatten slösar du rejält på både energi och vatten. Fem minuter skölj eller disk under rinnande vatten förbrukar hela 3,0 kWh - tre gånger så mycket som att diska i diskhon! Om du använder diskmaskin ska du se till att koppla upp den till kallvattenanslutningen eftersom det drar 20-40 procent mindre energi. Tänk också på att fylla diskmaskinen och inte diska för varmt.

Vädra rätt!

Vädra rätt!

Det kan vara fantastiskt skönt att vädra i sin lägenhet men se till att göra det på rätt sätt. Vädra med tvärdrag under kort tid istället för att ha fönstret på glänt under lång tid. Den kalla årstiden rasar annars kylan över elementtermostaten som öppnar fullt och du eldar förgäves! Se över fönster och balkongdörrars tätningslister. Var även noga med att stänga dörren in till trapphuset - Ibland står den helt öppen och all värme försvinner ut. Dessutom hindrar du obehöriga från att komma in i fastigheten.

Ingen reklam, tack!

Ingen reklam, tack!

Ett enkelt sätt att minska papperskonsumtionen är att tacka nej till all reklam du får varje vecka i postlådan och som kanske ändå åker rakt ned i soporna. Gör miljön en tjänst och sätt upp en "Ingen reklam, tack"-skylt på brevlådan eller brevinkastet.