Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när det gäller skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten. Dels utgör priset en betydande skillnad, dels påverkar det miljön positivt om du väljer kranvatten framför flaskvatten. 

Kranvatten är det dricksvatten du får direkt i kranen - både färskt, gott och lokalproducerat. Flaskvatten är sådan vatten du köper, stilla eller kolsyrat, i butiken. Kranvattnet är alltid färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du dricker det. Och du kan vara säker på att kranvattnet håller hög kvalitet - vatten är nämligen vårt mest kontrollerade livsmedel! 

Undersökningar visar dessutom att flaskvatten kan ha en sämre kvalitet och innehålla för mycket bakterier - det finns även förpackat vatten som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

 

Priset - en stor skillnad!

Priset - en stor skillnad!

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska! Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Miljön mår bättre om du väljer kranvatten!

Miljön mår bättre om du väljer kranvatten!

Du gör miljön en stor tjänst genom att välja kranvatten! Kranvattnet produceras där du bor och distribueras i energisnåla ledningar. Flaskvatten transporteras ofta långa sträckor och bidrar till tusen gånger större mängd utsläpp av koldioxid än samma mängd kranvatten. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast - den slipper du om du väljer kranvatten!

Men smaken då?

Men smaken då?

Bromöllas kranvatten har ju utsetts till Sveriges godaste! Bara det är motivation nog. Allt vatten smakar dock bäst när det är kylt. Ett tips är att tappa upp vatten i en karaff och förvara i kylskåpet - du kan dessutom smaksätta vattnet med gurka, citron, vattenmelon, bär eller örter. Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten.