Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Skilsmässa

Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid skilsmässa. Här hittar du information om området, länkar till andra sidor och information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Behöver du akut hjälp?
Här finns telefonnummer du kan ringa om du upplever att du
eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp



Klicka på den här länken om du behöver lämna sidan snabbt!


Skilsmässa

Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid.

Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv.

Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden. Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Att man kanske måste flytta, byta skola eller att behöva bestämma med vem man ska bo och när. Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det.

Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.

Källa: UMO


Här kan du få hjälp


Familjerätt, Individ- och familjeomsorgen
Socialsekreterarna, som arbetar med familjerätt, utreder på uppdrag av tingsrätt frågor som rör barns vårdnad, boende och umgänge. Hit kan du också vända dig för att boka tid för samarbetssamtal eller få hjälp med att upprätta juridiskt bindande avtal i dessa frågor.

Familjerådgivningen
Bromölla kommun samverkar med de sju närliggande kommunerna när det gäller familjerådgivning. Närmaste kommun som har mottagning är Kristianstad. Familjerådgivning är till för alla - par, familjer och ensamstående. Vi hjälper till vid familjeproblem, konflikter och kriser i par- och familjerelationer. Familjerådgivningen för inga journaler och du kan vara anonym. All personal har tystnadsplikt.

BiFF - Barn i föräldrars fokus
Tillsammans med Familjerätten, Kriscentrum och Familjehuset Näsby erbjuder vi även en kortare utbildning för föräldrar som är intresserade av vad som händer med barn som varit med om eller befinner sig i upptrappade familjekonflikter. Utbildningen är kostnadsfri.

Ungdomssekreterarna
Ungdomssekreterarna i Bromölla arbetar förebyggande för att förhindra eller bryta destruktivt beteende hos ungdomar mellan 12 och 18 år.

Familjebehandling
Erbjuder stöd, rådgivning och behandling till familjer med barn mellan 0-18 år. Vid behov av råd- och stödsamtal – ring oss direkt, du kan vara anonym. Vid behov av längre, mer omfattande insatser, kontakta socialsekreterare för ansökan om insats hos oss.

Elevhälsan
I Bromölla kommun har vi ett centralt elevhälsoteam som består av psykolog, förskolekonsulent/särskolesamordnare, specialpedagog, kuratorer samt skolsköterskor.  Den kommunala elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens.

Elevhälsoarbetet är förebyggande och hälsofrämjande och innebär en förskjutning från ”riskfaktorer till friskfaktorer”, från vuxenperspektiv till barn/elevperspektiv samt från information till dialog.  Du kommer i kontakt med elevhälsans personal via ditt barns skola.

UM Skåne online är din ungdomsmottagning på nätet
Ungdomsmottagningen finns till för dig, från 12 år till dagen du fyller 23 år. Ditt besök hos oss kostar inget och vi har tystnadsplikt. Ingen fråga är för liten eller oviktig. Du kan t ex vända dig till oss om du: behöver råd, stöd eller någon att prata med, vill testa dig för någon sexuellt överförbar sjukdom, vill prata om din sexualitet eller om relationer, behöver preventivmedel eller akut-p-piller, tror att du är gravid, tycker något i livet känns svårt. Hos oss kan du träffa barnmorska, kurator, sjuksköterska och läkare.


Mer information

Sjukvårdsrådgivningen 1177 om skilsmässor

UMO om skilsmässor

BRIS om skilsmässor

Sidan senast uppdaterad: den 11 juli 2018