Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Bild på Mimi Terris, Foto: Kennet Ruona

Kultur i förskolan

I Bromölla kommun har varje förskola ett eget så kallat bokombud/ombud kultur i förskolan. Dessa träffas, tillsammans med barnbibliotekarien och samordnaren för kultur i förskolan cirka tre gånger per termin.

De får då ta del av vad som är på gång i barnbiblioteket och barnbibliotekarien presenterar nya inkomna barnböcker. På träffarna informeras om pågående kulturprojekt för förskolan och tillsammans planerar vi nya kommande lärorika projekt.

Alla kommunens 5-åringar erbjuds två gånger per år en kulturupplevelse i form av en föreställning eller motsvarande. 

 

Program 2019 

För alla barn födda 2014 och 2015

Under hösten 2019 startade projektet ”Barns rätt till kultur” som grundar sig på flera utav barnkonventionens artiklar, bland annat nummer 31, där det står att barnen har rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet. Hösten startade med att barnen fick delta i en musikworkshop och sedan se föreställningen ”Barnens dag!” som handlar om några utav barnkonventionens artiklar.
”Barn har rätten att bli sedda. Barn har rätten att bli hörda.
Barn har rätten att ta plats eller inte bli störda.”

ur sången Barnens dag

Under hösten får också barnen delta i workshopen Jazza med Mimi. Barnen får sjunga, låta och lyssna på musik utifrån sina förutsättningar tillsammans med jazzsångerskan Mimi Terris. Hon kommer ut till förskolorna och sjunger med barnen i mindre grupper. Workshopen har ett tredelat upplägg med uppsjungning, delaktighet i sång och rörelse och att barnen får lyssna när Mimi sjunger för barnen.

Under våren ska barnen få delta i ett konstprojekt som kommer att avslutas med ett besök på Wanås skulpturpark i maj 2020.

Tidigare projekt

Under 2018 deltog barnen i projektet ”Kulturen genom våra sinnen”. I föreställningen Mitt i musiken fick barnen vara mitt i musiken när stråkorkestern Musica Vitae spelade för och med barnen. I projektet fick barnen också uppleva konsten med sina sinnen när de besökte Wanås Skulpturpark. Projektet fortsatte under våren 2019. Då fick barnen delta i en workshop och se föreställningen ”När hjärtat svämmar över”. Det är en varm föreställning om känslor för alla som vågar och inte vågar med Anders Larsson och Allan Skrobe.

 

Bokombud/ombud Kultur i förskolan

Backsippan                        Anna Gustavsson
Dalafuret                           Helen Svensson
Förskolan 1912                  Sandra Thuresson
Gulsippan                          Birthe Haglund
Hasselbacken                     Lisa Joelsson
Hoppetossan                      Marie Svensson
Kyrkängen                         Birgitta Pihl
Rallarstugan/                     Vakant
Humlelyckan                     
Törnsångaren                     Lina Karlsson
Samordnare för                  Carina Svensson
Kultur i förskolan

Kontakt

Carina Svensson
Samordnare Kultur i förskolan
0768-52 51 50
carina.svensson@skola.bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 3 september 2018