Kommentera image/svg+xml Skriv ut

Kultur i förskolan

I Bromölla kommun har varje förskola ett eget så kallat bokombud/ombud kultur i förskolan. Dessa träffas, tillsammans med barnbibliotekarien och samordnaren för kultur i förskolan cirka tre gånger per termin.

De får då ta del av vad som är på gång i barnbiblioteket och barnbibliotekarien presenterar nya inkomna barnböcker. På träffarna informeras om pågående kulturprojekt för förskolan och tillsammans planerar vi nya kommande lärorika projekt.

Alla kommunens 5-åringar erbjuds två gånger per år en kulturupplevelse i form av en föreställning eller motsvarande. 

Program för 2020

För alla barn födda 2014 och 2015

Under hösten 2019 startade projektet ”Barns rätt till kultur” som grundar sig på flera utav barnkonventionens artiklar, bland annat nummer 31, där det står att barnen har rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet. I höstas fick barnen delta på ett par olika workshop inom musiken. De fick bland annat Jazza med Mimi då hon besökte barnen på förskolorna. Barnen fick sjunga, låta och lyssna på musik utifrån sina förutsättningar tillsammans med jazzsångerskan Mimi Terris.


Under våren deltar barnen i ett konstprojekt tillsammans med Wanås Konst och det kommer att avslutas med ett besök på Wanås skulpturpark i maj. Frågan Vad är konst? får barnen i starten av konstprojektet. De får upptäcka konstverk som finns i deras närmiljö med sina sinnen och beskriva vad de ser. Hur känns det? Hur ser det ut? Wanås konstpedagoger besöker barnen i mindre grupper under några veckor och tillsammans i smågrupper skapar barnen egna konstverk.

Barnen skapade egna konstverk genom att måla träbitar som var i olika former och storlekar. De fick måla träbitarna i de fyra grundfärgerna och i ockra. När träbitarna hade torkat, klistrade barnen upp dem på en träskiva. Några förskolor har namnsatt sina konstverk medan andra har gjort en liten berättelse om konstverket. Klicka på förskolans namn och se barnens konstverk: Backsippan, Dalafuret, Gulsippan, Hasselbacken, Humlelyckan, Kyrkängen, Törnsångaren och Vita Sand.

Många förskolor har arbetat vidare med konstprojektet på olika sätt. De har bland annat vävt in konsten och skapandet med avdelningens tema. Här är några tips från kommunens förskolor. Inspiration av konstprojektet.

Tidigare projekt

Under 2018 deltog barnen i projektet ”Kulturen genom våra sinnen”. I föreställningen Mitt i musiken fick barnen vara mitt i musiken när stråkorkestern Musica Vitae spelade för och med barnen. I projektet fick barnen också uppleva konsten med sina sinnen när de besökte Wanås Skulpturpark. Projektet fortsatte under våren 2019. Då fick barnen delta i en workshop och se föreställningen ”När hjärtat svämmar över”. Det är en varm föreställning om känslor för alla som vågar och inte vågar med Anders Larsson och Allan Skrobe.

Kulturombud i förskolan

Backsippan                     Anna Gustavsson
Dalafuret                        Helen Svensson
Förskolan 1912               Vakant
Gulsippan                       Alexandra Berntsson
Hasselbacken                  Lisa Joelsson
Hoppetossan                  Marie Svensson
Kyrkängen                      Birgitta Pihl
Rallarstugan/                  Carina Svensson
Humlelyckan                     
Törnsångaren                 Vakant
Vita Sand                       Sandra Thuresson
Samordnare för               Carina Svensson
Kultur i förskolan

Kontakt

Carina Svensson
Samordnare Kultur i förskolan
0768-52 51 50
carina.svensson@skola.bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 3 september 2018