Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Aktuellt

Aktuella händelser kan du läsa mer om här

Förskolans dag 16 maj firades på olika sätt i kommunen

Bild Annica Opazo 

Näsums förskola fick besök av Bollibompa draken!

 

 

 

Odling i klassrummet - en del av att vara med i Grönsaksmålet

Bild från Kristianstadsbladet 2024-05-16

Under våren har femteklassare på Dalaskolan Norra deltagit i tävlingen Grönsaksmålet för att lära sig mer om grönsaker och odling. Eleverna har haft möjlighet att välja vilka delar av Grönsaksmålet de vill fokusera på. En viktig del av tävlingen är receptdelen, där eleverna utmanas att komma på nya och spännande sätt att inkludera grönsaker i sina måltider. Genom denna aktivitet strävar man också efter att påverka barnens matvanor på lång sikt.

 

Science Kids på förskolor i Bromölla kommun

Bild. Hemma — Science Kids  2024-05-20

Projektet Science Kids är en del av en ideell organisation, BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik), finansierad genom ett bidrag från Arvsfonden. Projektledare från tre Science Centers tillsammans med förskollärare från tolv förskolor i sex kommuner i Sverige deltar i Science Kids-projektet. Bromölla kommun deltar med två förskolor.

 

Målet med Science Kids-projektet är att utveckla och sprida lekfullt utforskande material lämpligt för unga barns lärande inom naturvetenskap och teknik. Projektet syftar till att utveckla webbaserat undervisningsmaterial som är avsett att stödja förskollärare, föräldrar och barn att närma sig naturvetenskap och teknik. Science Kids hemsida där du kan få inspiration om kunskapsresorna

 

Science Kids-projektet är också ett forskningsprojekt inom Forskningsplattformen Lärande i Samverkan som är en forskningssamverkan mellan Högskolan i Kristianstad och omgivande samhälle med skollagstyrda verksamheter.

 

På årsmötet för OMEP, i Europa 2024 i Kristianstad deltog Cecilia Henriksson och Sandra Kron, förskollärare och projektledare i samarbetet med Kreativum. Där fick de tillfälle att delta och dela med sig om Science Kids-projektet. I 76 år har OMEP, World Organsation for Early Childhood Education, främjat barns rättigheter genom fredsutbildning samt utbildning och omsorg av hög kvalitet för att säkerställa en framtid för barn och barndomar på planeten genom hållbar utbildning.

 

 

 

Näsums förskola 

Varje Science Kids-projekt börjar med att öppna en resväska. I väskan bor en uggla (handdocka) som introducerar olika material som är kopplade till naturvetenskap och teknik. Tillsammans utforskar ugglan och deltagande barn olika ämnesområden, såsom regnbågar, likheter och skillnader mellan fjärilar, ljud, programmering, temperatur, kraft och rörelse, insekter, magnetism med mera. Resväskan innehåller också uppgifter som barnen fritt kan ta med sig hem för att vidare utforska naturvetenskap och teknik.

Här kommer bilder från när Science Kids var på Näsums förskola. Barnens största intresse på denna förskola var att lära sig mer om insekter och spindlar. 

                        

Bild Ingrid Lundh

Sidan senast uppdaterad: den 20 maj 2024