Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Birgit Munge

Birgit Munge

Birgit Munge fyllde för två månader sedan 100 år. Det är en stor ära att få gratulera och ta del av hennes berättelse.

Birgit är inte född i Bromölla utan i Lyckeby (Åagerum/Augerum) men flyttade till Bromölla 1927 när hennes pappa fick jobb på Iföverken. Då flyttade familjen in i ett nybyggt hus på Nygatan 28.

- Det var inte så mycket med Bromölla på den tiden. På Nygatan fanns det fyra hus. Åberg, Olsson, Johansson och Håkansson, det var vi det, berättar Birgit. Det fanns två affärer, Konsum och Bröderna Andersson.

Efter konfirmationen började Birgit arbetade på Bröderna Anderssons mjölkaffär som hade öppet på förmiddagen och på kvällen när mjölken levererades. Birgit var även hembiträde på Villagatan ett par år innan hon gifte med Gösta Munge 1941.

Gösta bodde då i Bromölla men hade flyttat hit från Knislinge och startat en kemikalieaffär och var mycket engagerad i Ifö Bromölla IF.

Birgit och Gösta träffades första gången på Gamla Idrottsplatsen när det arrangerades en idrottsfest.

De flyttade till Kyrkvägen 23, mitt emot 12:ans skola, när de gift sig.

- Då fanns där ett affärshus med ett bageri och en skoaffär. Där hade sedan min man kemikalieaffär.

Efterhand som familjen växte, de fick en son och en dotter, så blev lägenheten ovanför affären för liten. 1960 byggdes därför ett LB hus på Barumsvägen med affärslokal ut mot Tians väg. Då ändrades också inriktningen på affären till mer att vara en Tobaks och tidningsaffär.

– Jag trivdes med att driva affären och det bästa med det hela var att träffa så mycket trevligt folk i affären och få ta del av många livshistorier.

Affären Munge drev Birgit och Gösta i över 50 år.

Gösta gick bort 2005. Birgit bodde kvar i huset ytterligare 12 år men bor idag på Pyntens trygghetsboende.

- Jag deltar gärna på många av de aktiviteter som arrangeras i huset som bingo, gym, knepiga frågor med mera. Det är skönt att kunna välja när man vill ha sällskap och när jag vill vara lite för mig själv.

Birgit blev firad den 1 september på sin 100 års dag, då hennes nära anordnade en fest med många gäster och en del av dem långväga.

Barnen som nu bor i Värnamo och i Staffanstorp kommer ofta och hälsar på.

– De frågar ofta om jag vill vara med men det är svårt att hänga med ungdomarna på allt. Men jag blir så glad att de vill att jag ska vara med, avslutar Birgit när hon stolt berättar om sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Sidan senast uppdaterad: den 1 november 2019