Mat för äldre
Målet med maten i äldreomsorgen är att främja livskvalitet, vi vill ge våra matgäster goda förutsättningar att njuta och må bra av maten. Måltiderna ska erbjuda sociala kontakter i en lugn miljö och vara något att se fram emot.
Köket på Vita Sand ansvarar för tillagning av lunch och kvällsmål till samtliga boende i kommunen och även lunch för matdistribution. I köket arbetar erfarna och välutbildade kockar och måltidspersonal. Här lägger man stor vikt vid att maten är av god kvalitet och tillagas på bra råvaror och med stor omsorg.
Måltidernas fördelning
Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt nordiska näringsrekommendationer, NNR. Energi- och näring fördelas så här:
Måltid | Tider | Energifördelning % |
Morgonmål | Vid önskemål/behov | |
Frukost | Kl 8-9 | 15-20 E % |
Mellanmål | Kl 10.30-11 | 10-15 E % |
Middag | Kl 12.30-13 | 20-25 E % |
Mellanmål | Kl 14.30-15 | 10-15 E % |
Kvällsmat | Kl 17-18 | 20-25 E % |
Kvällsmål | Kl 20–21 | 10-20 E % |
Nattmål | Vid önskemål/behov |
Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi- och näring.
Tillagning
Lunch och kvällmål tillagas i Vita Sands kök och transporteras varm till Brogården, Lagunen, Korsvångsgården och Öllerbacka. Varm lunch tillagas även till Drejaren och matdistribution som skickas hem till medborgarna i ordinärt boende efter biståndsbeslut. Frukost och mellanmål tillagas direkt på boendet av omvårdnadspersonalen.
Matsedel
Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionell husmanskost.
Matsedel för äldreomsorgen
Måltidspolicy
Målsättningen med vår måltidspolicy är att de som på något sätt arbetar med kommunens måltidsverksamhet ska ha en enhetlig syn på verksamheten. Policyn ska verka som ett stöd för personal, vårdtagare, närstående och politiker.
Kontakt
Annika Velin
Enhetschef, Måltidsservice Bromölla kommun
0721-58 19 04
annika.velin@bromolla.se