Kommentera Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
A-traktorer i rad, fem olika bilar.

A-traktor/moped

Information från polisen och Bromölla kommun till dig som äger en A-traktor/moped eller har barn som kör A-traktor/moped.

Mopeder och a-traktorer

Mopeder och A-traktorer är jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och enkelt i vår kommun. De kan också bli en avlastning för dig som förälder och en frihet för tonåringen. Det är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring som bidrar till mycket glädje för många unga.

En A-traktor/moped innebär också ett stort ansvar och rätt hanterad är den en bra skola inför en framtid med ett ”riktigt” körkort. Man får en kunskap om trafiken och en rutin som andra ungdomar inte får.

Fel hanterad kan en A-traktor/moped vara livsfarlig för de som färdas i, och de som befinner sig omkring fordonet. Det händer att ungdomarna inte alltid följer de regler och lagar som finns, vilket gör att det kommer många samtal till både polisen och kommunen från invånare angående problem och störningar. Det handlar om vårdslösa körningar, körning på olämpliga platser och skador som uppkommit på grund av det, samt oljud.

Med denna information vill vi stötta er att ta rätt beslut och säga rätt saker till era barn. Vi vill också lära er lite om det tekniska kring en A-traktor/moped för att öka er förälders kompetens i er dialog med barnen.

Men vi vill även ge er information om de lagar och regler som är bra att känna till och konsekvenserna om de inte följs. Syftet med denna information är förstås att vi ska få en säkrare trafikmiljö för våra barn och ungdomar.

Moped

Moped är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som delas in i två klasser, moped klass I och moped
klass II.

 • Moped klass I är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/timmen.
 • Moped klass II är konstruerat för en hastighet av högst 25 km/timmen, effekten får inte överskrida
  1 kilowatt.

Många mopeder är trimmade och körs alldeles för fort, vilket ökar risken för olyckor.

A-traktor

En A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av en ombyggd bil som är inrättad att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. En A-traktor ska vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg. Fordonet skall vara ombyggt så att det är uppenbart att det inte längre är avsett för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare bredvid förarsätet får dock behållas vid ombyggnaden.

 • Passagerare endast får färdas på en plats som är avsedd för passagerare. Det får bara sitta en passagerare per sådan plats.
 • De som färdas i en A-traktor ska använda bälte.
 • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen. Det betyder exempelvis att det inte heller är tillåtet att ”frirulla” snabbare än så i nedförsbacke. Sedan tidigare är det bestämt att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra snabbare än 30 kilometer i timmen.

Det är enkelt att ”trimma” en A-traktor

A-traktorer har blivit enklare att manipulera så att de kan gå lika fort som en vanlig bil. Detta kan skapa mycket farliga situationer eftersom föraren varken har mognad eller utbildning för att köra en personbil. Dessutom har en A-traktor inte samma krav på trafiksäkerhetsutrustning som en personbil.

Brottslighet som kan påverka ett körkort eller ett körkortstillstånd

Transportstyrelsen kontrollerar om man är misstänkt för, eller gjort sig skyldig till, något brott de senaste tre åren. Även andra brott än trafikbrott kan påverka möjligheten att få körkortstillstånd.

Transportstyrelsen kan besluta om en spärrtid. Det innebär att de bestämmer en tidsperiod då man inte kan få ha ett körkort eller ett körkortstillstånd. Spärrtiden kan variera, men kan högst bli tre år.

Här är några vanliga exempel på trafikbrott/förseelser kopplat till A-traktorer/mopeder som, förutom böter, kan ge en spärrtid på upp till 6 månader:

 • Olovlig körning, exempelvis genom att ha kört en moped fortare än den är konstruerad för.
 • Vårdslöshet i trafik, vilket man kan göra sig skyldig till om man exempelvis sladdar runt i en rondell.
 • Onödig och störande körning i bostadsbebyggelse, vilket det kan rubriceras som om man exempelvis kör runt, runt och spelar hög musik i bostadsbebyggelse.
 • Förargelseväckande beteende eller ofredande, vilket det också kan klassas som om man spelar hög musik i närheten av bostadsbebyggelse.

Blir man rapporterad för dessa brott/förseelser hamnar man i belastningsregistret. Som förälder är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt.

Har ditt barn en moped eller A-traktor som sitt intresse måste du som förälder vara lika intresserad av deras fordon som du är av ditt eget. Hur ser däcken ut, finns det spolarvätska, har rutorna bra sikt, är bromsarna bra, är bilen besiktad och säker? Engagera dig i ditt barns användning av fordonet genom en levande dialog hemma kring vad du som förälder förväntar dig av ditt barn. Ju mer påläst och kunnig du som förälder är, desto lättare är det att hjälpa ditt barn att bli en ansvarsfull och säker trafikant.

Vi vill inte ringa och meddela att din ungdom är misstänkt för olovlig körning. Vi vill däremot, precis som du, att ditt barn ska komma hem säkert.

Sidan senast uppdaterad: den 16 april 2024