Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Matsedel äldreomsorgen

Mat för äldre

Målet med maten i äldreomsorgen är att främja livskvalitet, vi vill ge våra matgäster goda förutsättningar att njuta och må bra av maten. Måltiderna ska erbjuda sociala kontakter i en lugn miljö och vara något att se fram emot.

Köket på Vita Sand ansvarar för tillagning av lunch och kvällsmål till samtliga boende i kommunen och även lunch för matdistribution. I köket arbetar erfarna och välutbildade kockar och måltidspersonal. Här lägger man stor vikt vid att maten är av god kvalitet och tillagas på bra råvaror och med stor omsorg.

Till det särskilda boendet erbjuder köket även aptitretare som är precis vad det låter som, munsbitar som retar aptiten och väcker smaklökarna till liv. Aptitretaren gör att salivavsöndringen ökar, vilket i sin tur stimulerar matlusten och gör att maten smakar mer. Det är bra att börja måltiden med något som är syrligt eller salt när aptiten inte är på topp. Inlagd sill, oliver, inlagda rödbetor, chips/snacks och juice är exempel på enkla aptitretare som gör sitt jobb.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt nordiska näringsrekommendationer, NNR. Energi- och näring fördelas så här:

Måltid Tider    Energifördelning %
Morgonmål Vid önskemål/behov  
Frukost   Kl 8-9 15-20 E %
Mellanmål Kl 10.30-11 10-15 E %
Middag Kl 12.30-13   20-25 E %
Mellanmål Kl 14.30-15 10-15 E %
Kvällsmat   Kl 17-18 20-25 E %
Kvällsmål   Kl 20–21   10-20 E %       
Nattmål  Vid önskemål/behov  

Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi- och näring.

Tillagning

Lunch och kvällmål tillagas i Vita Sands kök och transporteras varm till Brogården, Lagunen, Korsvångsgården och Öllerbacka. Varm lunch tillagas även till Drejaren och matdistribution som skickas hem till medborgarna i ordinärt boende efter biståndsbeslut. Frukost och mellanmål tillagas direkt på boendet av omvårdnadspersonalen.

Matsedel

Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionell husmanskost.

Matsedel för äldreomsorgen

Måltidspolicy

Målsättningen med vår måltidspolicy är att de som på något sätt arbetar med kommunens måltidsverksamhet ska ha en enhetlig syn på verksamheten. Policyn ska verka som ett stöd för personal, vårdtagare, närstående och politiker.

Måltidspolicy för äldreomsorgen

Kontakt

Annika Velin
Enhetschef, Måltidsservice Bromölla kommun
0721-58 19 04
annika.velin@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 23 februari 2022