Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt

Med senioren i fokus!

Vi tappar inte lusten till upplevelse och bildning bara för att vi blir äldre. Det är snarare tvärt om. Aktuell hjärnforskning visar också att kulturaktiviteter av alla de slag ger positiva hälsoeffekter med bland annat ökad livsglädje och livslust.

I Bromölla kommun arbetar vi med att förbättra äldres möjligheter att delta i ett stimulerande kulturliv, att få lättillgänglig information, att få fortsätta göra sin egen röst hörd och att få fortsätta vara en aktiv del i samhället.

På denna sida samlar vi det som är öppet för alla seniorer oavsett om det är i föreningars eller kommunal regi. Varmt välkommen att vara med du också!


Gratis kurser

Digital support!
Alla jämna måndagar klockan 11-12 är Emma Hallén från Kulturpunkten på Drejaren och visar/hjälper/stöttar de som behöver knäcka mobiltelefonernas eller surfplattornas mysterium lite mer här och nu. Enskilt eller i par spelar ingen roll. Kom en gång, kom två gånger, kom tills du kan!

Mobilkurserna fortsätter
Fortlöpande intag till de gratis mobilkurser som arrangeras i samarbete med ABF. Ett mobilmärke per kurs, 5 gånger á 2,5 timmar. Du lär dig SMS, e-post, appar, säkerhet med mera. Anvälan via Drejaren.

Pytteliten musikkurs
Inför våra kommande digitala klassiska konserter bjuder vi in intresserade till en pytteliten kurs från Stockholms konserthus om en orkesters olika musikinstrument. Vi får bland annat höra olika musikers tankar om sitt eget instrument. Vad det heter, hur det är uppbyggt och vad det är vi egentligen ska lyssna efter i en konsert. Fyra träffar om en musikgrupp i taget (stråkar, 2 x blås och övriga instrument). Vi startar vid fem anmälda.


Körsångare sökes!

Tycker du om att sjunga? Har du lust och intresse att tillsammans med oss andra ge rösten vingar fyllda av sång, sång, sång! Raspiga röster spelar ingen roll. Kom gärna på en provdag.

Tid: onsdagar kl. 10.00
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16
Kontakt: Jan-Erik Svarfvar, 0703-497 718

Bromöllas röster

Radio Sölvesborg har massor av gamla inspelningar från Bromöllabor. Vill du lyssna så sänds de regelbundet i Radio Sölvesborg. Vi söker även efter nya röster. Vill du eller någon i din närhet vara med och berätta en eller två historier ur livet? Ring oss så pratar vi vidare!

Tid: tisdag + fredag kl.13.00
torsdag + lördag kl.18.00
onsdag + söndag kl 8.00

Plats: i en radio nära dig med radioinställning FM 92.0
Ansvarig utgivare och kontaktperson: Bo Ohlsson 0703-766 070

Träffpunkt Bromölla

ALLA som vill av Bromöllas seniorer, både medlemmar och icke medlemmar, bjuds in till trevligt avslappnat småprat med eller utan fika. Välkomna!

Tid: måndagar fram till jul (ej första måndag/månad), kl. 13-16
Plats: Folkets Hus, Folketshusgatan 58, Bromölla
Kontakt: Karin Lundgren, 0734-021 113
Arrangör: PRO Bromölla

Gåfotbollen fortsätter...

Gåfotboll är en hit för de som deltar. Huvudregeln är att man INTE får springa. Däremot får man bättre flås, blir smidigare i stegen, får bättre balans, träffar nya kompisar och får garanterat skratta lite extra just den dagen.

Gåfotboll är för alla som är intresserade oavsett tidigare fotbollserfarehet eller inte. Just nu är vi ett blandat gäng med ovana, vana, damer, herrar och nyfikna spelare som knallar runt på fotbollsplan inomhus hela vintern. Vill du bli en av oss?

Tid: torsdagar kl. 17.30-18.30 därefter fika
Plats: Strandängen IP, Blåbärsstigen 1, Bromölla
Kontakt: Christer Adelsbo, 0702-767 701

Tre miniutställningar!

På lite olika platser på Drejaren finns just nu tre olika små utställningar. Kom och kika!

  • Leif Perssons minimala flygplan
  • Tomas Båvemarks självplockade bärnstenar
  • Birgitta Alms ”sommarjobb”

Tid: måndagar-fredagar kl. 8-15.30
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16

Julallsång med traditionella sånger

Kom och sjung in advent med alla gamla och välkända julsånger. Pepparkaka till alla! Allsångsledare, Jan-Erik Svarfvar.

Tid: lördag 2 december kl. 13.30-14.30
Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22
Mer info: Birgitta Jansson 0709-233 202

Luciatåg

”Grupp 47” är 10 stycken damer och herrar födda 1947, som träffas regelbundet över en eller två koppar kaffe. Oftast bjuder de in en spännande gäst som berättar om delar ur sitt liv, eller om sitt arbete, eller sin hobby. Just dessa nyfikna 47:or bjuder i år in till det mest makalösa lucia­tåg, du någonsin sett! Varmt välkommen på kaffe, lussebulle och luciatåg dé luxe!

Tid: måndag 11 december kl. 14.00
Plats: Drejaren, Hermansens gata 16.

Seniorsurfarna

Har du sett Seniorsurfarna på tv? Utifrån det tv-programmet bjuder Emma Hallén från biblioteket in till tre olika kurstillfällen. Kurserna är oberoende av varandra och du kan komma en eller flera gånger, bestäm själv.

Vi börjar med att se tv-programmet, sen flyttar de som vill lära sig mer om dagens ämne in i studierummen för att i sin egen takt, på sin egen mobil göra det som gjordes i tv-programmet. Allt med Emmas hjälp.

Kurserna riktar sig främst till ovana teknik- användare

Tid: 29 sep, 27 okt, 15 dec. kl. 13.30-15.00
Kontakt: Emma Hallen, 0456-82 23 86
Arrangör: Bromölla bibliotek

 

En lisa för själen

Brukar du dansa, måla eller hålla på med musik? Eller du kanske nöjer dig med att gå på teater eller konsert ibland? Oavsett vilket, så mår du förmodligen mycket bättre än de vänner som fortfarande inte hittat sina egna konstnärliga eller skapande intressen...

Bromölla kommun bjuder under hösten 2023 in till föredrag och prova-på (workshops) utifrån de ”lisor” om välmående som diskuterades på Drejarens dialogmöte i våras. Allt med senioren i fokus! Varmt välkommen att ta del i, fundera högt och ställa dina frågor!

Föredrag tisdagar kl. 13.30-14.30 Drejaren, Hermansens gata 16, Bromölla.
Prova på-tillfällen med workshops fredagar kl. 13.30-14.30 i Drejarens ateljé.

19 september - Bromöllas parker och trädgårdar
Frodiga och gröna parker och grönområden lite här och var i hela byn. Det är en fröjd att få sitta i grönskan, känna blomdoften och höra fågelkvittret. Men var är bänkarna? Och varför står de så långt ifrån varandra? Vem planerar hur och var det gröna ska vara? Julia Myhrborg från BromöllaHem och Maja Skog från Bromölla kommun berättar om sina arbeten.

26 september - Hjärnan tar glädjeskutt när vi sjunger, varför är det så?
Att sjunga högt med andra stärker både skelett och lungor. Dessutom ger det glad energi. Organist Marco Bonacci från Ivetofta församling berättar mer om vad som faktiskt händer i hjärna och sinne när vi sjunger.

10 oktober - Musikens språk...
Musik är en fantastisk skapelse som vi kan avnjuta varje dag vid olika tillfällen. Musik berör oss på så många olika sätt och kan få oss att uttrycka helt nya känslor. Genom musiken kan vi både utmana och lära känna oss själva säger musikskribent och pedagog Mattias Gejrot.

13 oktober workshop i ateljén - Hur talar musiken till oss?
Vi lyssnar, samtalar, vidgar och fördjupar våra musiktankar. Sen lyssnar vi igen. Vi lär oss helt enkelt knepen till aktivt musiklyssnande. Lyssna tillsammans med Mattias Gejrot.

17 oktober - På vilket sätt är konst bra för själen?
Konstpedagog Sigrid Nilsson från Regionmuseet i Kristianstad berättar om konst och konstens betydelse för vårt välbefinnande. Vad räknas som konst? Varför behöver vi tavlor på väggarna och statyer på torgen? Hur kommer det sig att det många tycker är ful konst ofta bli så upp­märksammad och kanske också uppskattad? Hur kan konst få oss att skratta?

20 oktober workshop i ateljén - Hur tittar man på konst, egentligen…?
Att stanna till en stund, titta på ett konstverk och fundera tillsammans om det man ser är ett enkelt och roligt sätt att närma sig konsten. Kom och var med!

24 oktober - Sju sorters kakor, det är gott för själen det!
Kommer ni ihåg kafferepen från förr? Förmodligen var det kakfaten med sin sötma och små­pratet som gav ett välbefinnande för just den stunden. Men är kakorna lika goda idag som de var då? Urshultsbagare Fredrik Heinwall berättar om kakor och brödbak. Hur bakas ett gott och näringsriktigt bröd idag? Varför är surdegsbröd så populärt? Hur tänker man som ba­gare om ett ekologiskt och hållbart bröd? Är det äkta smör i kakor/bröd och margarin? Vart har krokanen tagit vägen? Är spettekakan på utdöende? Och bakas inte radiokakan längre?

31 oktober - Att vandra i böckernas värld...
Att litteraturen kan vara läkande visste de gamla grekerna och att de flesta sjukhus har ett bibliotek handlar inte bara om patienters tidsfördriv. Att aktivt använda litteratur som en form av välmående är väl beprövat. Bibliotekarie Pia Karlsson berättar mer.

3 november workshop i ateljén - Läsa högt tillsammans
Högläsning ger nya möjligheter till stimulans, närhet, kunskaper och en stund tillsammans. Höjd livskvalitet, helt enkelt. Med bibliotekarie Pia Karlsson.

7 november - Att resa, fara långt bort eller nära, det är frihet det!
Längtan och lusten att få färdas till både gamla och nya marker finns hos många av oss. Att få uppleva ett äventyr lite mer på nära håll skapar nya minnen och lite nytt att prata om. Men hur reser man med rullstol, rullator, dålig syn på tåg och buss idag? Hur köper man biljetter och får tidtabeller om man inte är digital? Hur hinner man på och av tåget innan det kör vidare? Marie-Louise Berghult från Skånetrafiken berättar om både Skånetrafiken och färdtjänst

14 november - Ömsint beröring får kroppen att jubla!
Genom mjuk beröring av huden frisläpps oxytocin som i sin tur bland annat minskar muskelspänningar, stärker självkänslan och kan ge bättre sömn. Taktilmassör Marie Sandberg berättar mer om varför ett smek på kinden eller en kram får oss att må bättre!

17 november workshop i ateljén - Taktil stimulering
Alla är vi i behov av närhet och beröring, men det är inte alltid vi har tillgång till det. Bara att få en hand lagd på armen lugnar ner och man mår lite bättre. Marie Sandberg lär ut taktil stimulering som du kan utföra på dig själv eller en nära vän.

21 november - Att köra bil 2023
Att sätta sig i bilen och köra när man vill, vart man vill, med vem man vill är frihet och välmående! Men hur kör de egentligen, alla andra? Hur blinkar man i rondellerna nu för tiden och vem har företräde vid övergångsställena? Och hur ser de nya skyltarna ut och vad betyder de? Richard Rhodin från Rhodins trafikskola uppdaterar alla som tog körkort på 1900-talet.

28 november - Genom händers arbete får hjärnan ro
Konsthantverkare Helena Fridarp gör någonting, av nästan ingenting. Sånt som är nästan ingenting, men som tillsammans med andra ingenting blir något helt annat än det var från början. Helena berättar om sin lisa, att genom skapande arbete få ett lugn i själen och ett välmående i kroppen.

1 december workshop i ateljén - Ge hjärnan möjlighet att tänka nytt!
Vi gör var sin av Helenas fina sångerskor som tillsammans bildar en hel kör att hänga i ateljé. Vill du ta hem din sångerska betalar du självkostnaden. Kanske en julklapp till en fin vän?

5 december - Varför mår vi gott av dans?
Vad är dans? Att stå och gunga lite i köket i takt till vattenkoket, är det dans? Är tango en ”finare” dans än t.ex. hiphop? Hur påverkar dans och rörelse vår hjärna och vår kropp? Har sittdans lika stor effekt på välmåendet som ex. tango för två gående? Är det musiken eller rörelserna som påverkar? Danspedagog Elin Hedin lär oss allt vi vill veta om dans!

8 december workshop i ateljén - Rörelse blir dans på ditt sätt
Sitt, stå eller gå – du bestämmer själv hur du vill prova på lite balett och jazzdans! Dansare Elin Hedin lägger en enkel koreografi och så svänger vi gemensamt loss i dansens virvlar.

VÄLKOMNA!
För mer information kontakta äldrepedagog Birgitta Jansson 0709-23 32 02.

Aktiviteter på Mötesplats Drejaren

Fler aktiviteter på Drejaren
På Mötesplats Drejaren anordnas även andra aktiviteter.

Program Drejarens aktiviteter


Mötesplats Näsum

I ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans. 

Mötesplats Näsum

Kontakt

Birgitta Jansson
Äldrepedagog
0456-82 24 01
birgitta.jansson@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 14 november 2023