Kommentera image/svg+xml Skriv ut

Aktiviteter för seniorer

Bromölla kommun bjuder in dig som är senior till en rad olika aktiviteter.

Grytlappar.jpg

Har du grytlappar att låna ut åt oss?

Vi samlar just nu in grytlappar till vår grytlappsutställning som har premiär på vår Grytlappens dag 24 oktober 2022. Har du en, två eller flera grytlappar att låna oss? Om de är gamla, nya, fula, fina spelar ingen roll vi lånar allt! Vi lovar att vara rädd om alla grytlappar vi får låna och du får tillbaka din egen grytlapp innan jul.

Skriv namn och telefonnummer på en papperslapp, fäst den på grytlappen och kom förbi träffpunkt Drejare på Hermansens gata 16 i Bromölla när du har tid och möjlighet, dock innan 17 oktober. Eller ring 0709-233 202 för mer information.

Varma hälsningar från Skapargruppen på Drejaren!


Alla ska med – mobil för seniorer

Vill du som senior, med mobilens hjälp, få kunskaper om alla måsten, som e-post, bank-id, och swish? Eller vill du leta skatter, skriva på Facebook, filma, fota och redigera? Häng med på vår kurs och bli kompis med din mobil eller surfplatta. Lär nytt eller lär lite mera, det bestämmer du själv.

Kursen är gratis och anordnas i samarbete mellan Bromölla kommun och ABF Skåne Nordost.

Plats: Näsums skola
Start: 11 oktober, 13.15-15.30.
5 tillfällen
Anmälan: 0709-23 32 02 eller birgitta.jansson@bromolla.se


Om livet vänder - höstens föredragserie

Under hösten 2022 bjuder Bromölla kommun in till en föredragsserie med aktuell samhällsinformation för seniorer. Det blir både nyttiga och ibland lite roliga kunskaper om hur kommunen arbetar i både stort och smått, med senioren i fokus. Varmt välkommen att lyssna, fundera högt och ställa dina frågor.

Tisdagar kl. 13.30-14.30 på Drejaren, Hermansens gata 16
Anmälan i pärmen vid Drejarens anslagstavla eller på tel 0456-82 22 80

Program

30 augusti – Förebyggande räddningsinsatser
Räddningschef Anders Håkansson berättar om arbetet med att alltid vara ett steg före de kriser som kan uppstå inom kommunens gränser. Du får även tips, idéer och kanske en eller annan tankeställare om hur det ser ut hemma hos dig. Har du till exempel brandvarnare?

6 september – Beredskapstider
Världen är i oro just nu. Hur det påverkar kommunens tänk runt beredskap och samhällskriser berättar Bromöllas säkerhetsskyddschef Sanja Vojnikovic. Men vad räknas som en samhällskris? Hesa Fredrik – vad betyder de olika tuten? Och hur ska vi tänka runt skyddsrum?

13 september – Alla dessa smittor
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö från smittskyddsenheten i Region Blekinge berättar, diskuterar och funderar med oss alla om de smittor vi rör oss bland just nu. Bland annat coronaviruset och alla dess mutationer, vad apkopport egentligen är och hur framtidens smittor ser ut? Ta med alla dina frågor och funderingar till Bengt!

20 september – Förebyggande verksamheter
Bromölla kommuns dagcentral och dagverksamhet, korttids- och växelvård. Vad är det för skillnad på dessa begrepp? Vem kan nyttja vad och när? Enhetschef Margaretha Johnsson berättar om de olika verksamheternas inriktning.

27 september - Att få trygghetslarm, matdistribuering och hemtjänst
Hemtjänsten är en utförarenhet som utför de uppdrag de fått av biståndsenheten. Enhetschef Maria Broman berättar om vilka tjänster som kan erbjudas via hemtjänsten, hur de utförs och vad Bromöllas värdegrund innebär i det dagliga arbetet.

4 oktober – Balansen, balansen, balansen
Bra balans stärker modet, ökar självständigheten och gör livet lite lättare att leva. Fysioterapeut Josefina Wahlund från Rehabenheten, berättar hur viktig balansen faktiskt är för oss och ger tips och goda råd för egna balansövningar på hemmaplan.

11 oktober – Biståndshandläggarnas arbete
Biståndsenheten beslutar om de insatser kommunens medborgare ansöker om. Allt mellan trygghetslarm och inflytt på boende. Men vilka regler och lagar styr egentligen besluten? I vilka situationer träffar man en biståndshandläggare och hur går första mötet till? Om man hamnar på sjukhus och inte kan flytta hem igen, vad händer då? Har alla råd med sådant som hemtjänst eller trygghetslarm?

18 oktober – Hur ser livet på äldreboende ut?
Vilka yrkeskategorier finns på ett boende och vilken utbildning har personalen? Kan man välja vilket boende man vill bo på? Får man nubbe till sillen? Får man ta med sig hunden? Hur ofta kan man träffa doktorn? Får man flytta in med sin sjuka äkta hälft som hamnat på boende? Hur ser framtidens boenden ut? Enhetschef Jeanette Stundgren berättar och
svarar på både stora och små frågor.

25 oktober - Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
Bromölla kommuns MAS, Carina Christensen, berättar om sitt ansvarsområde och om medicin- och hälsohanteringens rutiner inom kommunen. Carina berättar även om hur Bromölla klarade av de senaste två åren med coronapandemin, vad kommunen har lärt sig till nästa ev. pandemi och hur förberedelserna framåt ser ut? Och vad händer när man dör på boende? Hur får anhöriga plats?

1 november - Bostadsanpassning och hjälpmedel
Bostadsanpassningshandläggare Agnes Nemeth berättar allt som har med bostadsanpassning att göra. Vad det är, vilka som kan söka och om det spelar någon roll om man bor i egen villa eller hyreslägenhet. Arbetsterapeut Mattias Bredner informerar om de hjälpmedel kommunen bistår med och vad skillnaden är mellan bostadsanpassning och hjälpmedel.

8 november - Vad händer om jag dör på gatan?
Dödsbohandläggare Emma Juhlin berättar om sitt arbete. Om man som ensam dör på gatan eller hemma utan att någon vet om det, vad händer då? Vem ser till att man blir begravd? Och vem tar hand om katten? Kan det hända idag, i Bromölla, att man blir liggande död i sängen i flera månader? Hur förebygger man som enskild det?

15 november - Kommunens hemsjukvård
Vad är egentligen skillnaden mellan kommunens hemsjukvård och regionens vårdcentraler? Vilka yrkesgrupper ingår i hemsjukvården och vad är uppdraget? Vad är skillnaden mellan hemsjukvård och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet)? Vård vid livets slut, hur fungerar det? Var får anhöriga plats? Distriktsjuksköterska Annika Hergart berättar.

22 november - Anhörigstöd och demenssjuksköterska
Anhöriglots Gunilla Karlsson och demenssjuksköterska Carina Christensen berättar om kommunens anhörigstöd och vilken hjälp som finns för de som vårdar en sjuk närstående på hemmaplan. Var och hur kan man som anhörig hämta information och samla kraft i vardagen i exempelvis de anhöriggrupper som finns.

29 november - God man och förmyndare
Helena Strandberg från Överförmyndarenheten rätar ut alla frågetecken om förmyndare och God man. Vad är skillnaden? Vilken utbildning och kunskap har de? Vad ska de och vad kan de hjälpa till med för den behövande? Blir man omyndigförklarad om man får en förmyndare? Kan man byta eller avbryta om man inte kommer överens?


Aktiviteter på Mötesplats Drejarens dagcentral

På Mötesplats Drejarens dagcentral anordnas aktiviteter varje månad och där kan du också ta del av återkommande aktiviteter varje vecka.

Möteplats Drejarens dagcentral

Kontakt

Birgitta Jansson
Äldrepedagog
0456-82 24 01
birgitta.jansson@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 23 september 2022