Med senioren i fokus!
Vi tappar inte lusten till upplevelse och bildning bara för att vi blir äldre. Det är snarare tvärt om. Aktuell hjärnforskning visar också att kulturaktiviteter av alla de slag ger positiva hälsoeffekter med bland annat ökad livsglädje och livslust.
I Bromölla kommun arbetar vi med att förbättra äldres möjligheter att delta i ett stimulerande kulturliv, att få lättillgänglig information, att få fortsätta göra sin egen röst hörd och att få fortsätta vara en aktiv del i samhället.
På denna sida samlar vi det som är öppet för alla seniorer oavsett om det är i föreningars eller kommunal regi. Varmt välkommen att vara med du också!
Gratis kurser
Digital support!
Alla jämna måndagar klockan 11-12 är Emma Hallén från Kulturpunkten på Drejaren och visar/hjälper/stöttar de som behöver knäcka mobiltelefonernas eller surfplattornas mysterium lite mer här och nu. Enskilt eller i par spelar ingen roll. Kom en gång, kom två gånger, kom tills du kan!
Mobilkurserna fortsätter
Fortlöpande intag till de gratis mobilkurser som arrangeras i samarbete med ABF. Ett mobilmärke per kurs, 5 gånger á 2,5 timmar. Man lär sig SMS, e-post, appar, säkerhet osv.
Vår egen digitala kanal: Jitsi
Under våren provar vi att öppna vår egen ”kanal” för just din tv, mobil eller surfplatta. Vi har redan börjat med ”Gunilla i rutan” som håller i senioryoga på fredagar kl.10. Lägger under våren till de musikunderhållningar som Drejaren arrangerar. Tanken är att både äldreboenden och seniorer på hemmaplan ska kunna ta del i utbudet. Prova gärna! Jitsi är gratis och fungerar ungefär som Zoom. https://meet.jit.si/Bromollaseniorer1
Jitsi-kurs för intresserade
För att kunna ta del i vår Jitsikanal fullt ut behöver du en smart mobil, surfplatta eller dator. Du kommer lära dig allt du behöver för att kunna mötas i stora eller små grupper digitalt. Eller för att bara kunna ta del i det digitala aktivitetsutbudet mötesplatserna i Bromölla kommun bjuder in till på din egen tv-skärm (måste dock vara en nyare tv).
Första kurstillfället är en fysisk träff på Drejaren, därefter 3-4 tillfällen digitalt. Kurserna börjar fortlöpande när fem anmälda finns. Vill du vara med? Anmäl till Birgitta Jansson 0709-23 32 02.
Pytteliten musikkurs
Inför våra kommande digitala klassiska konserter bjuder vi in intresserade till en pytteliten kurs från Stockholms konserthus om en orkesters olika musikinstrument. Vi får bland annat höra olika musikers tankar om sitt eget instrument. Vad det heter, hur det är uppbyggt och vad det är vi egentligen ska lyssna efter i en konsert. 4 träffar om en musikgrupp i taget. (stråkar, 2 x blås och övriga instrument). Lite senare onsdagseftermiddagar med start i mars.
Kulturevenemang

Måla påskägg med konstnärer!
Nu har du som senior möjlighet att tillsammans med konstnärer från Ifö center måla påskens ägg.
Ta med dig urblåsta hela äggskal och/eller förkokta ägg, slår dig ner vid olika konstnärers bord och måla dina ägg. Alla bord har olika enkla och roliga äggmålningstekniker/dekorationer Bestäm själv om du vill måla alla ägg vid samma bord eller ett ägg per bord...
Tid: 4 april 2023 kl. 12-15
Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
Mer info: Birgitta Jansson 0709-23 32 02
Föredragsserie - Huvudet upp, fötterna ner och allt där emellan!
Vi vill alla ha en god hälsa. Men ofta menar vi olika saker med hälsa. För några är hälsa att vara fullt frisk, för andra är hälsa att förbli självständig och ha en fungerande vardag. Utifrån Drejarens dialogmöte om vad hälsa är, bjuder Bromölla kommun under våren 2023 in till föredrag med aktuell hälsoinformation från både region och kommun. Allt med senioren i fokus!
Varmt välkommen att ta del i, fundera högt och ställa dina frågor!
Tisdagar kl. 13.30-14.30
Drejaren, Hermansens gata 16 i Bromölla centrum
Vårens program
21 februari – Smörgåsar, smörgåsar, smörgåsar
Äldreomsorgens dietist Tobias Mattisson bjuder in till en eftermiddag i smörgåsens tecken. Smarta, enkla, bra, goda smörgåsar morgon, middag, kväll för alla som tycker om smörgåsar eller för de som inte tycker om mat över huvud taget. Mat behöver inte vara krånglig och svårlagad bara för att vi ska få i oss näring. Det ska vara enkelt att fixa något nyttigt ätbart! Tobias pratar även om undernäring. Tjock eller tanig spelar ingen roll, vi kan alla bli undernärda. Men hur vet man om man är undernärd? Och vad gör man i så fall åt det?
28 februari – Hur mår vi egentligen i Bromölla?
Vad är folkhälsa? Bromölla kommuns folkhälsosamordnare Ida Karlsson berättar om sitt uppdrag och vad som är viktigast just nu. Vi får också höra om kommuninvånarnas hälsa i olika åldersgrupper och områden inom kommunen. I media pratas det just nu mycket nu om ett ökat och annorlunda spritdrickande jämfört med för 20 år sedan. Vad är det som har förändrats? Det pratas också om ökat beroendespelande. Vad är för mycket spelande? Och vad spelar man då?
7 mars – Hålla tätt...?
Blåsans funktion är ju jätteviktig för oss människor, men vad händer med blåsan och allt där omkring när den åldras? Varför allt detta spring på toa om nätterna, och ändå kommer nästan ingenting? Vilka sjukdomar kan dyka upp? Vilka är varningssignalerna? Hur går exempelvis en prostataoperation till? Vilka hjälpmedel finns idag, hur fungerar de, skillnad mellan män och kvinnor? Uroterpeut Lisbeth Eklund och sjuksköterska Monika Eklund från CSK.
14 mars – Hur vet pillret att jag har ont i foten?
Apotekare Kerstin Eriksson berättar allt som vi vill veta om mediciner. Exempelvis varför medicinerna kan se så olika ut, kapslar, piller, droppar, vad är nyttan med det? Hur påverkar pillret kroppen och hur kan pillret bota ”rätt” skada? Vad händer om man tar fel medicin vid fel tillfälle? Samma medicin från olika företag med olika namn, varför är det så? Och vad är det för skillnad på apotekare, receptarie och farmaceut?
21 mars - Det åldrande ögat
Åsa Olofsson från CSKs ögonmottagning berättar vad som händer med ögat allt eftersom åren går. Hur långsynthet och närsynthet ändras och om det kan bli tvärt om när man åldras? Får man automatiskt sämre mörkerseende i högre ålder? Hur ofta ska man byta glasögon? Vilka sjukdomar dyker upp? Gula glas, vad hjälper det mot? Hjälpmedel över huvud taget, vad finns förutom glasögon? Under eftermiddagen finns även möjlighet att prova ”glasögon” som visar hur man exempelvis kan uppleva gula fläcken eller starr.
28 mars - Vegetarian och vegan, vad är skillnaden?
Det finns många olika benämningar på matintag utan något kött, vad är skillnaden mellan dem alla? Fler och fler blir vegetarianer, varför det? Bönor och linser sägs vara bra för magen. Men hur bra är bön- och linsmat egentligen? Fungerar inte ett äpple om dagen lika bra...? Dietist Tobias Mattsson informerar, berättar och förklarar.
11 april - Vad har du på fötterna?
Skotekniker Erik Svensson från CSK berättar vad bra skor egentligen är och vad man ska tänka på vid skoinköp. Medicinska skor, hur skiljer de sig från vanliga skor? Inlägg och annat, hur kan man hjälpa skon att hjälpa foten? Somliga säger att låga klackskor är bra för äldre, stämmer det? Har klacken någon egentlig funktion? Hur får man kontakt med en medicinsk skoaffär?
18 april - Fritidsbanken
Bromölla kommun har öppnat en sprillans ny Fritidsbank! En ”bank” fullproppad med fritidsredskap för alla som vill prova och kanske så småningom utöva olika motionssätt eller sporter. Projektansvarige Mattias Johansson berättar om bakgrunden och syftet till att det numera finns en Fritidsbank i Bromölla. Men vad kan man låna? Vem kan låna? Var kommer sakerna ifrån? Du får även under eftermiddagen möjlighet att prova ett eller annat redskap...
25 april - Bromöllas alla promenadvägar…
Känner du till Bromöllas promenadvägar? Har du en egen favoritväg att promenera på? Hur anlägger man egentligen en promenadväg och vem tänker ut vägen? Fritidssamordnare Maria Björk berättar om de offentliga promenadstråken runt om i Bromölla. Hur de kom till, var de finns, hur tillgängliga och långa de är. Och tipsrundorna, hur fungerar de? Kan man verkligen sitta hemma i soffan och ”gå” en tipsrunda...?
2 maj - Bromölla Fritidscenter
Vad vet du om Bromölla fritidscenter? Vad som ingår i fritidscentrat? Hur beslutet om bygget togs och varför på just den platsen? Hur stort är fritidscentrat? Hur många anställda? Vilka befattningar? Utbildningar? Finns seniorverksamheter på insidan alternativt utsidan? Måste man boka eller kan man bara gå dit? Verksamhetsansvarig Theresa Håkansson berättar.
9 maj - Folktandvården
Vad händer i munnen vart efter som åren går? Vilka skavanker och sjukdomar kan dyka upp? Hur påverkar olika kost tänderna? Vad kan vi själva förhindra eller förebygga? Ex tandlossning, tandsten? Vad är skillnaden mellan alla olika slags större åtgärder - bryggor, rotfyllning, att få nya tänder helt och hållet? I skolan lärde vi oss borsta tänderna på ett sätt, nu borstas det på ett annat sätt. Hur ska man borsta egentligen…? Finns fluortanten kvar?
16 maj - Alla dessa titlar...
Verksamhetschef Anna Wigenstorp berättar om sammanslagningen mellan Bromöllas två vårdcentraler och om det blir någon skillnad. Vi får också höra hur många anställda som finns och vilka professioner de har. Vad är ex. skillnaden mellan AT-läkare och distriktsläkare? Finns liknande skillnader för sjuksköterskor? Är labpersonalen sjuksköterskeutbildade?
Välkomna!
Mötesplats NäsumI ett dialogsamtal med Näsums seniorer enades alla om att en mötesplats för seniorer skulle vara både bra och kul. Mötesplatsen byggs upp lite pö om pö och alla besökare hjälps åt att både driva och underhålla lokalen tillsammans. Syftet med mötesplatsen är social stimulans med ett aktivitetsinnehåll för huvud, kropp och själ. Plats: Öllers backe 7, ingång köksdörren i ”gamla restaurangen” Mötesplatsens riktlinjer:
|
Föredragsserie - Om livet vänder...
Det är viktigt för oss alla att veta vart man vänder sig när nya och livsförändrande behov uppstår. Att faktiskt veta var informationen, kunskapen och stödet finns för att underlätta vardagen den dag det behövs. Det stärker oss människor och minskar onödig oro.
Under våren 2023 bjuder Bromölla kommun in till en föredragsserie med aktuell samhällsinformation för seniorer. Det blir bra, nyttiga och ibland lite roliga kunskaper om hur kommunen arbetar i både stort och smått, med senioren i fokus.
Varmt välkommen att lyssna, fundera högt och ställa dina frågor!
Måndagar kl. 13.30-14.30
Träffpunkt Näsum, Öllers väg 7
Vid ca 14.30-tiden dricker/äter vi vår egen medhavda eftermiddagsfika.
Vårens program
6 februari – Förebyggande räddningsinsatser
Räddningschef Anders Haglund berättar om arbetet med att alltid vara ett steg före i både stora och små kriser som kan uppstå inom kommunens gränser. Hesa Fredrik – vad betyder de olika tuten? Du får också en eller annan tankeställare om hur det ser ut hemma hos dig. Har du t.ex.brandvarnare? Och hur ska vi egentligen tänka runt skyddsrum?
13 februari – Träffa Bromöllas första och enda kommunpolis!
Världen är i oro just nu både i och utanför Bromöllas gränser. Hör polis Fredrik Svennergren berätta om kommunens tänk runt den kriminalitet man läser allt mer om i tidningen och om samhällskriser över huvud taget. Vad är egentligen en samhällskris? Hur trygga är vi iNäsum/Bromölla? Törs vi gå ut efter mörkrets inbrott...?
20 februari – Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
Bromölla kommuns MAS, Carina Christensen, berättar om medicin- och hälsohanteringens rutiner inom kommunen, om hur Bromölla klarar av åren med coronapandemin och vad kommunen lärt sig till nästa eventuella pandemi, hur ser förberedelserna framåt ut? Och vad händer när man dör på ett äldreboende? Hur får anhöriga plats?
27 februari – Förebyggande verksamheter…
Bromölla kommuns dagcentral och dagverksamhet, korttids och växelvård. Vad är det för skillnad på alla dessa begrepp? Vem kan nyttja vad och när? Enhetschef Margaretha Johnsson berättar om de olika verksamheternas inriktning.
6 mars – Biståndshandläggarnas arbete
Biståndsenheten är den verksamhet som beslutar om de insatser du som kommuninvånare ansöker om. Allt mellan trygghetslarm och inflytt på boende. Men vilka regler och lagar styr egentligen besluten? I vilka situationer träffar man en biståndshandläggare och hur går första mötet till? Om man hamnar på sjukhus och inte kan flytta hem igen, vad händer då? Har alla råd med t.ex. hemtjänst eller trygghetslarm?
13 mars - Att få trygghetslarm, matdistribuering och/eller hemtjänst Hemtjänsten är en utförarenhet som utför de uppdrag de får av biståndsenheten. Enhetschef Maria Broman berättar om vilka tjänster som kan erbjudas via hemtjänsten, hur de utförs och vad Bromöllas värdegrund innebär i det dagliga arbetet.
20 mars - Bostadsanpassning
Vad är skillnaden mellan bostadsanpassning och hjälpmedel? Vem och när kan man få bostadsanpassning? Spelar det någon roll om man bor i hyresrätt eller eget hus? Bostadsanpassningshandläggare Agnes Nemeth berättar allt som har med bostadsanpassning att göra.
27 mars – Hur ser livet på äldreboende ut…? Vilka yrkeskategorier finns på ett boende och vilken utbildning har personalen? Kan man välja vilket boende man vill bo på? Får man nubbe sillen? Får man ta med mig hunden? Hur ofta kan man träffa doktorn? Får man som frisk flytta in tillsammans med sin sjuka äkta hälft som hamnat på boende? Hur ser framtidens boenden ut? Enhetschef Gunilla Schönbeck berättar och svarar på både stora och små frågor.
3 april - Kommunens Hemsjukvård
Vad är egentligen skillnaden mellan kommunens hemsjukvård och Regionens Vårdcentraler? Vilka yrkesgrupper ingår i hemsjukvården och vad är uppdraget? Vad är skillnaden mellan hemsjukvård och avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)? Vård vid livets slut, hur fungerar det? Var får anhöriga plats? Distriktsjuksköterska Annika Hergart berättar.
17 april - Alla dessa smittor…
Äldresjuksköterska Eva Fjelkner från Kry vårdcentral berättar, diskuterar och fundera med oss alla om de smittor vi rör oss bland just nu. Influensavirus, RS-virus, vinterkräksjuka, apkoppor, Coronavirus och alla dess mutationer. Lugnar det ner sig till sommaren? Hur ser framtidens smittor ut? Ta med alla dina frågor och funderingar till Eva!
24 april - Anhörigstöd och demenssjuksköterska
Anhöriglots Gunilla Karlsson och demenssjuksköterska Carina Christensen berättar om kommunens anhörigstöd och vilken hjälp som finns för de som vårdar en sjuk närstående på hemmaplan. Samt var och hur man som anhörig kan hämta information och samla kraft i vardagen bland annat i de anhöriggrupper som finns.
8 maj - Vad händer om jag dör hemma i soffan…?
Dödsbohandläggare Emma Juhlin berättar om sitt arbete. Om man som ensam dör på gatan eller hemma utan att någon vet om det, vad händer då? Vem tar hand om alla saker, vem ser till att man blir begravd och vem tar hand om katten? Kan det hända i Bromölla i dag, att man blir liggande död i flera månader? Hur förebygger man som enskild det?
15 maj - God man och förvaltare
Helena Strandberg från Överförmyndarenheten rätar ut alla frågetecken om förvaltare och God man. Vad är skillnaden mellan dessa två? Vilken utbildning/kunskap har de? Vad kan och ska de hjälpa till med för den som behöver kort- eller långtidsstöd? Kan man byta eller avbryta om oenighet uppstår? Kan man bli omyndigförklarad?
PRO Näsum står för värdskapet under måndagarrnas föredrag och hälsar alla välkomna, oavsett om man är medlem eller inte.
Välkomna!
Aktiviteter på Mötesplats Drejaren
Fler aktiviteter på Drejaren
På Mötesplats Drejaren anordnas även andra aktiviteter.
Du hittar Drejarens hela program här
Kontakt
Birgitta Jansson
Äldrepedagog
0456-82 24 01
birgitta.jansson@bromolla.se