Kommentera image/svg+xml Skriv ut

Regler om trängsel på serveringar

Coronapandemin pågår fortfarande och alla i Sverige har ett ansvar att undvika och minska smittspridning i samhället. Från den 1 juli 2020 träder en tillfällig lag i kraft, tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen gäller till den 31 december 2020.

Lagen innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av trängsel på restauranger, barer, kaféer, nattklubbar och andra näringsverksamheter som bedriver servering till allmänheten av mat och dryck på plats. Verksamheter där det inte ges möjlighet till förtäring på stället omfattas inte, exempelvis kiosker, food trucks och liknande där det saknas sittplatser och bord. Lagen gäller inte heller för personalrestauranger och skolmatsalar.

Kommunen får befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Lagen ska effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning av covid-19.

Reglerna innebär att:

  • Det får inte uppstå trängsel. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd (minst 1 meters) till varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord. Om det är möjligt utan att trängsel uppstår, funkar det att gäster sitter vid en bardisk.
  • Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat går bra så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Verksamhetsutövaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön, vare sig innanför eller utanför dörren.

Klagomål om trängsel

Har du sett trängsel på en servering kan du anmäla det till Bromölla kommun via formuläret nedan.  Tänk på att ge så utförlig information som möjligt, till exempel tidpunkt, datum och hur du upplevde trängseln.

Vad händer när du har lämnat in ditt klagomål?

Myndighetskontoret utreder klagomålet och kontrollerar att reglerna följs. Vid behov fattas beslut om åtgärder som behövs för att motverka trängsel. Det kan också bli aktuellt med beslut om att verksamheten måste stänga tillfälligt eller tills vidare. Bedömningen sker vid behov i samråd med Smittskydd Skåne.

Anmälan för klagomål om trängsel

Om du väljer att vara anonym kan det i vissa fall betyda att ärendet inte kan utredas. Det kan till exempel behövas uppgifter som vi i så fall inte kan/får inhämta. Vi kan inte heller informera dig om vad som händer i ärendet.

Beskriv på vilket sätt det var trångt på stället (du kan ange flera alternativ)*
Du måste fylla i de fält som är markerade med *
Jag godkänner att Bromölla kommun behandlar mina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Personuppgifterna behandlas i syfte att kunna utföra den här tjänsten.
Sidan senast uppdaterad: den 29 september 2020