Kommentera Skriv ut

Alkohol

Enligt alkohollagen är kommunen tillståndsmyndighet för serveringstillstånd av alkoholdrycker.

Alkohollagen i korthet

  • För serveringstillstånd till allmänheten krävs eget kök i anslutning till serveringslokalen samt att man serverar lagad eller på annat sätt tillredd mat. Matutbudet ska vara varierat. För servering efter klockan 23.00 får matutbudet dock begränsas.
  • Gatukök, kaféer och hamburgerrestauranger ska inte kunna få serveringstillstånd.
  • Rumsservering ska vara tillåten för hotell med serveringstillstånd.
  • Cateringföretag som serverar slutna sällskap ska kunna få stadigvarande serveringstillstånd. Varje serveringstillfälle ska anmälas till kommunen.
  • För att få serveringstillstånd ska den sökande avlägga ett webbaserat prov i alkohollagen. Provet görs i kommunal regi och ersätter tidigare utbildning.
  • Flera tillståndshavare ska kunna utnyttja ett gemensamt serveringsutrymme. Vid misskötsel kan det gemensamma tillståndet återkallas.
  • Erinran införs som ytterligare en påföljd vid lindrig förseelse. Varning kan användas vid allvarligare förseelser eller efter flera erinringar. Återkallelse ska ske efter upprepade varningar eller vid alvarliga missförhållanden.
  • Den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år.
  • Kryddning av brännvin är tillåten efter anmälan till kommunen.
  • Provsmakning är bara tillåten vid arrangemang riktade till allmänheten, till exempel vid mässor.
  • Provsmakning av alkoholdrycker från råvaror som produceras på den egna gården är tillåten vid tillverkningsstället. Anmälan ska ske till kommunen.
  • Kommunerna ska ha riktlinjer för vad som gäller för att få serveringstillstånd.

Kommunens riktlinjer

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen
Riktlinjer avseende detaljhandel med folköl och tobak

Kontakt

Marianne Ek
Socialsekreterare
0456-82 21 27
(SMS 0709-17 11 27)
marianne.ek@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 29 mars 2016