Kommentera image/svg+xml Skriv ut

Tillfälligt förbud mot servering av alkoholl

Från och med den 24 december gäller förbud mot att servera alkohol efter klockan 20.00. Förbudet gäller till och med den 24 januari. Därefter gäller återigen servering fram till 22.00 enligt tidigare förordning.

[20-12-23] Förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol efter kl. 20.00

Spridningen av coronaviruset gör så att du som serverar alkohol i din verksamhet behöver förhålla dig till fler tillfälliga regler.

Från och med den 24 december gäller förbud mot att servera alkohol efter klockan 20.00. Förbudet gäller till och med den 24 januari. Därefter gäller återigen servering fram till 22.00 enligt tidigare förordning.

Även reglerna för hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4personer från och med den 24 december.

Enligt alkohollagen måste serveringsstället vara utrymt och stängt senast 30minuter efter serveringstidens slut alltså klockan 20.30. I Bromölla tillämpar vi folkhälsomyndighetens allmänna råd att serveringsstället ska hålla stängt en timme. Det går bra att öppna igen klockan 21.30 och du kan då servera mat, folköl och lättdryck.

Under den timmen som serveringsstället är utrymt och stängt får du ha din personal på plats, laga mat och sälja take away. Detta måste organisera så att personer inte kommer in i lokalen eftersom det inte får vara gäster inne under den timme det är stängt.

För hotell gäller samma regler som ovan med undantag för hotellets egna gäster som får vistas i hotellets utrymmen så som lobby, eller liknande.

Folkhälsomyndigheten - Skärpta föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen

Folkhälsomyndigheten - Frågor och svar

 

[20-11-27] Förordning mot alkoholservering på restauranger från klockan 22.00

Den 20 november infördes ett förbud mot alkoholservering på restauranger från klockan 22.00. Förbudet gäller från den 20 november till utgången av februari 2021. Detta följs upp med tillsyn för att säkra att smittspridningen av covid-19 kan begränsas så mycket som möjligt.

Det nya förbudet innebär att från och med den 20 november får ingen alkoholservering förekomma mellan klockan 22.00 och klockan 11.00, oavsett vilken serveringstid man har i sitt serveringstillstånd. Serveringsstället måste enligt alkohollagen sedan vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens utgång, alltså senast klockan 22.30. Serveringsstället har möjlighet att efter utrymningen öppna verksamheten igen för servering av alkoholfria alternativ och folköl. Innan serveringsstället åter öppnar måste all alkohol, flaskor och glas pockas bort från borden.

De produkter som omfattas av förbudet är spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker samt alkoholdrycksliknande preparat.

Förbudet gäller även vid servering till slutna sällskap. De undantag som finns är för rumsservering på hotell och minibar i hotellrum samt för servering på särskilda boenden.

Sidan senast uppdaterad: den 15 januari 2021