Kommentera Skriv ut
Kalender

Aktiviteter och nyheter

På gång 2019!


Save the Date för vårens Bromölla Live

9 Maj      7.30-9.00
12  Juni  7.30-9.00

Mer info kommer!


I år satsar vi på ett sammanhållet koncept, där PRAO, arbetsmarknadskunskap och studiebesök vävs ihop till en röd tråd!

Under årskurs 8 har eleverna 5 dagars PRAO, en lektion arbetsmarknadskunskap med inriktning Bristyrken i dagen och morgondagens samhälle. Till detta kopplar vi på två obligatoriska studiebesök för samtliga elever i årskurs 8; ett inom vårdsektorn och ett inom industrisektorn. Vårdnadshavarna erbjuds ett föräldramöte med temat Arbetslivet och Bristyrken i dagen och morgondagens samhälle. I konceptet ingår också att våra Studie- och yrkesvägledare på högstadiet jobbar med eleverna inför och även uppföljande för att bemöta elevernas funderingar och knyta an sitt studie- och yrkesförberedande arbete på ännu bättre sätt.

Tillsammans bildar det konceptet Yrkesboosten och genomförs v. 6-15 för alla elever i årskurs 8 i Bromölla kommun. Detta är en del av Studie- och Yrkesvägledningsplanen som antogs 2018.

För mer information eller frågor kring Yrkesboosten:
Cecile Lustig, Utvecklingsledare för skolan
Telefon: 0456-822625

Maria Block, Näringslivsutvecklare
Telefon: 0456-822006


Du kan bidra till att fler unga människor får möjligheten att utveckla sin kreativitet och företagsamhet!

Tillsammans med vår grundskola Bromölla och i samverkan med Furulundsskolan och näringslivskontoret i Sölvesborg, gör vi en rad insatser för att skapa fler företagsamma unga. Ung Företagsamhet är en av våra viktigaste partner och förlängda arm i detta arbete. Du kan stötta Ung Företagsamhet som partner genom ditt företag, som rådgivare till ett UF-företag eller som enskild gåvogivare. Ung Företagsamhet är en viktig del i uppbyggnaden av Sveriges framtid. Du kan vara med och utveckla fler företagsamma människor!

Läs mer om partnerskap

Kontakta gärna våra kollegor på Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla:
Jennfier Stenfeldt, Regionchef
Telefon: 0708- 83 62 32
jennifer.stenfelt@ungforetagsamhet.se

Therese Enckell Svensson, partneransvarig
Telefon: 0707-33 15 44
therese.enckell@ungforetagsamhet.se


PRAO för årskurs 8 under våren 2019

Alla elever i årskurs 8 ska nu under våren varar ute på 5 dagars praktik. V 9-11 samt v. 13-15 är aktuella praktikveckor. Våra Studie- och yrkesvägledare Marcus och Robert jobbar just nu febrilt med att inventera vilka företag som vill ta emot praktikanter. Det är viktigt att ungdomarna får bra möjligheter att komma ut och testa på, framförallt för att tankarna inför gymnasieval börjar ta form redan här. Vi hoppas att ditt företag har möjlighet att erbjuda praktikplats och själva se en vinning i att grunda för bra kompetens i framtiden.

I år använder kommunen ett verktyg för att enkelt kunna administrera praktikt under året. Samverka heter det och används av flera kommuner i landet. Företagen fyller enkelt i sina uppgifter och även vilka tidsperioder som fungerar bäst för. Tanken med verktyget är framförallt för att eleverna ska lära sig att söka en PRAO-plats på liknande sätt som man söker ett jobb. I den digitala PRAO-banken kan eleverna titta på de aktuella PRAO-platserna och sedan skicka ett mejl med ett personligt brev. Därefter kan PRAO-platsen bedöma om eleven är lämplig och boka in ett personligt möte.

Så här går det till:
Kontakta vår Studier- och yrkesvägledare för en intresseanmälan och vilka veckor samt om ni kan tänka er att ta emot en eller flera elever. Sedan ska en riskbedömning fyllas i. Obs! ditt företag förbinder sig inte att ta emot bara för att man tackar ja, vissa perioder fungerar kanske inte alls. Det kan se olika ut under året, verktyget hjälper till att styra vilka platser som är tillgängliga vilka veckor.

Marcus Svensson
Studie- och yrkesvägledare Humleskolan
Telefon: 0456-822 046
E-post: marcus.svensson@bromolla.se

Robert Sestrajcic
Studie- och yrkesvägledare/Dalaskolan Södra
Telefon: 0456-82 21 33
E-post: Robert.Sestrajcic@bromolla.se


Vi ska besöka 100 företag i år!

Vår ambition är att förbättra förutsättningarna för dig som företagare. För att vi ska bli bättre som kommun på att ge bra service och stöd, så behöver vi få chans att lyssna in tankar och önskemål. Det gör vi bäst genom att träffa  dig och så många företag som möjligt. Stora som små, nystartade såväl som väletablerade.Vårt arbete börjar i företagens vardag! 

Vi vill även få bättre kunskap och förståelse för företagens villkor och förutsättningar, hur ser framtidsplanerna ut. Vi skapar kontakt och förståelse för varandra. Synpunkter och möjligheter diskuteras. Inte minst behöver vi få höra vilka förväntningar företagen har på kommunen.

Ett besök brukar vara mellan 30 minuter – 1,5 timme. Det är helt förutsättningslöst, ett möte och samtal, en rundvisning om det är möjligt.

Vi lägger helt enkelt i en extra växel 2018 och sätter ett högt mål med att vi ska besöka 100 företag! Bli en del av målet! Maila en intresseanmälan så hittar vi en tidpunkt tillsammans!

Intresseanmälan


Bromölla kommun klättrar ytterligare steg i rankingen!

Vi hamnade på plats 92 av 290. En förbättring med 82 placeringar vid rankingen 2017. När rankingen släpptes den 2 oktober 2018 så har vi klättrat 9 steg till ligger nu på plats 83. Det är ett samspel och nära dialog med våra företagare som är avgörande. Det ska vara enkelt att ha med kommunen att göra och då måste vi vara duktiga på att lyssna in behoven. Vi jobbar ständigt på att förenkla och förbättra när det gäller bemötande, tillgänglighet, service, hantering av olika ärenden och information till företagen.

Se resultatet från årets ranking

Näringsliv Bromölla på Facebook

Näringsliv Bromölla på Facebook

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom näringslivet i Bromölla kommun. Följ oss på Facebook

Kontakt

Per-Anders Green
Näringslivschef
0456-82 22 72
(SMS 0709-17 12 72)
per-anders.green@bromolla.se

Maria Block
Näringslivsutvecklare
0456-82 20 06
(SMS 0709-17 12 88)
maria.block@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 14 mars 2019