Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Elever tycker till om praon

Elever tycker till om praon

Jag sitter på kontoret i kommunhuset och har precis fått mitt första egna uppdrag; skriva ett reportage för näringslivsenheten. Den ska handla om oss prao elever. Jag planerar och stämmer av med min handledare Maria Block, sedan kl 08:30 torsdag morgon skrider jag till verket…

Den första som jag intervjuar är Wille som praktiserar på Hotell Iföhus där han bara stortrivs. Redan när han först hörde att vi skulle få praoa var han jätteglad och där fanns inget annat på kartan än att praoa på restaurang. 

Till Willes förvåning så har han fått göra mer än vad han trott; “trodde bara jag skulle få typ diska, men jag har lagat lika mycket mat som de andra!” säger han i intervjun.

Förutom att laga mat har Wille också fått ta emot gäster, stå i bistron samt duka och servera. Han skulle inte vilja ändra på någonting. 

Vi pratar om vad som hänt i veckan; vissa dagar hade det inte varit speciellt mycket folk medans andra dagar det hade varit nästan fullproppat. På guldmorgonen hade där varit 100 pers som kommit och ätit den frukost han hjälpt till att förbereda. - Själv kan jag intyga om att den var jättegod, säger Wille.

En fråga jag ställde var “vad gör en praoplats bra?” där Wille nästan direkt svarade “människorna, är de inte trevliga så trivs man inte”.  

För övrigt så är han taggad inför på fredag (19/11-21) då blir Angus burgare på menyn och han tror att det kommer mycket folk. “Det är bra med mycket folk, då får man testa när det blir lite stressigt vilket det i verkligheten är i den branschen” säger Wille. Efter att ha praoat har han insett att det är restaurang som gäller för honom i framtiden. 

För Anja som praoar på Edenryds skola var det viktigt att få se hur det ser ut när man jobbar på riktigt, hur det går till och att hon får hänga med; det gör en bra prao plats för henne. 

Kundcenter AB Kristianstadsbyggen (ABK) praoar Vilma som i veckan bla har spelat in en film som informerar folk om hur man signalerar “hjälp” med handen, detta i samband med Orange Day i kampen mot kvinnovåld. Men hon har också jobbat med mappstruktur och vikt kontraktsmappar. Hon säger att “det har varit perfekta uppgifter och en perfekt prao plats”. 

Anna praoade på Humleskolan och hon har fått hämta mat med matvagn samt lämna ut tallrikar till både högstadie elever och åk 3:or, vilket hon trivdes med. Anna säger själv att “de små barnen är jättesöta”, hon tycker att det är roligt med barnen. “Men om jag skulle få praoa igen så skulle jag nog vilja praoa på något större ställe” säger hon i intervjun. Det som är viktigt för att det ska vara en bra prao plats tycker Anna är människorna; att de gör så att man känner sig välkommen. Platsen är dock också viktig, så att man trivs med sin arbetsplats.

 

//Emma Lund, praktikant; Näringslivsenheten v.46

Sidan senast uppdaterad: den 8 december 2021