Tips och råd till dig som driver livsmedelsbutik

Publicerad: 8 april 2020, kl. 13:35

Information från miljökontoret med anledning av Corona/covid-19

Med anledning av den pågående pandemin vill vi på miljökontoret ge lite tips och råd till dig som driver en livsmedelsbutik.

Det är viktigt att allmänheten även fortsättningsvis kan köpa livsmedel i din butik. Samtidigt kan ett besök i en butik innebära en ökad risk att bli smittad av coronaviruset, eftersom det ibland är många människor som vill handla samtidigt och att det därmed riskerar att bli kö.

Vi har sammanställt några tips som kan förebygga smittspridning. Du är också välkommen att kontakta oss på miljökontoret om du vill bolla idéer.

 

Tips för att förebygga smittspridning

 • Personal som är sjuk, eller har symtom, ska stanna hemma tills de är friska och ytterligare 2 dagar.
 • Sätt upp information som påminner kunderna om vad de kan göra för att minska smittspridning.
 • Förebygg köbildning och ordna så att kunder inte behöver köa nära varandra. Ett system med markering av avstånd på golvet kan användas för att påminna kunderna om deras eget ansvar.
 • Fundera på om det går att möblera om eller på annat sätt minska risken för trängsel.
 • Var noga med rengöringen av ytor som människor tar i med händerna, t ex dörrhandtag, handtag till kylar, kortterminaler. Använd lämpligt desinfektionsmedel.
 • Försök att få kunderna att använda självutcheckningssystem om det finns.
 • Ställ gärna fram handsprit på olika ställen i butiken.
 • Om ni även säljer livsmedel via hemleveranser som beställs på internet, så är det bra att informera lite extra om detta eftersom det minskar risken för att det blir trängsel i butiken.
 • Om ni väljer att använda någon form av skyddsutrustning, t.ex. munskydd - informera om detta vid ingången, så att kunderna förstår avsikten och inte blir skrämda.
 • Separera olika arbetslag från varandra så långt det är möjligt.

Specialkost

Allmän hamstring av livsmedel som är till för känsliga kundgrupper, t.ex. gluten-och laktosfria produkter, kan skapa problem för dessa kunder. Det kan vara bra att ha extra av den här typen av varor ute på lagret, som ni kan ta fram när någon frågar efter det.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Från och med den 1 april 2020 gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. För handeln, t ex butiker, gäller:

 1. Begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt
 2. Ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna bör stå mellan varandra.

Mer information

Information och riktlinjer kan ändras snabbt, och som företagare behöver du hålla dig uppdaterad om den senaste informationen.

Livsmedelsverket har samlat information riktad till företagare här


Kontakt

Kontakta gärna oss på miljökontoret om du har frågor eller funderingar! Du når oss via kommunens växel: 0456-82 20 00, eller myndighetskontoret@bromolla.se.

Sidan senast uppdaterad: den 8 april 2020
Kommentera image/svg+xml Skriv ut