Personal och boende på Öllerback på tur med lådcykeln

Lådcykel ger nya upplevelser på äldreboenden

Publicerad: 3 augusti 2021, kl. 8:24

Evy Olsson, 98, längst fram och bakom styret Anette Wendel från Stjärnans dagverksamhet.

En klassisk dansk lådcykel har köpts in för att göra tjänst vid kommunens äldreboenden. Det är en eldriven taximodell med ett rejält säte och säkerhetsbälte längst fram. Med någon ur personalen vid tramporna kan de boende nu bjudas på helt andra utomhusupplevelser än tidigare.

Först ut att prova är äldreboendet Öllerbacka i Näsum, där personal från Stjärnans dagverksamhet och hemtjänsten övningskör som bäst.

– En del äldre har varit lite skeptiska, men när de väl sitter på plats är alla nöjda och tycker det är roligt att vara ute. Vi kör runt hela Näsum ibland och är man uppväxt här så betyder det extra mycket att komma ut och se och känna igen platser. Häromdagen skrek en dam tjohooo i alla backarna och tyckte det var så härligt, säger Anette Wendel, som arbetar på Stjärnan.


Lådcykel2.jpg
Lådcykeln är stadig och lätt att ta sig i och ur.

Evy Olsson har tagit plats i passagerarsätet. Hon är 98 år och uppväxt i Näsum. Bältet sitter säkert över hennes randiga kofta, som skyddar mot fartvinden. Evys hår fladdrar under cykelhjälmen och leendet fyller hela ansiktet när Anette Wendel tar fart. Det surrar lite om cykeln när paret far förbi. På tillbakavägen tar de ett ärevarv på asfalten framför byggnaderna på Öllerbacka innan det är dags att fälla ner fotrampen och hjälpa Evy upp från sätet.

– Cykelturerna ökar livskvaliteten för de boende här. Det blir en omväxling och man tar sig betydligt längre på det här viset och får uppleva mer, säger Anette Wendel.

Dagens gladaste 98-åring Evy Olsson vinkar hej då och fattar sig kort och kärnfullt när Anette frågar om hon uppskattat cykelturen.

­– Jamän, säger hon.

Sidan senast uppdaterad: den 4 augusti 2021
Kommentera image/svg+xml Skriv ut