Avfallspåsar

Knyt till om smittan!

Publicerad: 3 april 2020, kl. 10:56

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har klassat renhållning som en samhällsviktig verksamhet. Det är bra, för i en situation då smitta – oavsett av vilket slag – sprids i befolkningen är det viktigare än någonsin att avfallshantering fungerar och att sophämtare och driftpersonal förblir friska.

När smittspridning förekommer är det särskilt viktigt att sophämtningen fungerar – alltså är det särskilt viktigt att du hjälper till att hålla våra sophämtare och andra som ser till att ta hand om ditt avfall friska. Det krävs bara ett kortvarigt stopp i avfallsinsamlingen innan kärlen blir överfulla, vilket innebär mer mat för skadedjuren som därmed förökar sig. 

Du kan hjälpa till genom att göra tre enkla saker.

  1. Se till att dina sopor är korrekt förpackati påsar och förslut med dubbelknut innan du kastar det i sopkärlet. Detta skyddar dina sophämtare och de som ska hantera avfallet därefter från eventuell smitta i avfallet. Det gäller förstås särskilt om någon i hushållet är sjuk, men det är en bra regel att hålla sig till alla dagar.
  2. Ställ inga soppåsar bredvid sopkärlet. Det lockar fåglar och skadedjur som sprider ut innehållet och sophämtare riskerar utsättas för direktkontakt med avfallet.
  3. Begränsa antalet besök till återvinningscentralen. Öppettiderna kan komma att ändras beroende på tillgång till personal, så kolla på kommunens hemsida innan du kör. Inne på återvinningscentralen finns det risk för köer och ökade mängder avfall nu när många människor får tid att rensa hemma. Håll avstånd inne på anläggningen och låt barn vänta kvar i bilen.

    Källa: Avfall Sverige
Sidan senast uppdaterad: den 7 april 2020
Kommentera image/svg+xml Skriv ut