Information till livsmedelsföretagare

Publicerad: 3 april 2020, kl. 7:13

Information från miljökontoret med anledning av Corona/covid-19

Från och med den 25 mars 2020 gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra spridning av covid-19 på restauranger, caféer m.fl. Det är ditt ansvar som företagare att se till att det inte förekommer trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar. Detta gäller även utanför lokalen.

Den pågående pandemin innebär en ny och oförutsägbar situation för många företag. För dig har det kanske inneburit att du fått ställa om produktion och arbetssätt, för att möta ett ändrat kundantal och en annan efterfrågan än vanligt. I det läget kan det uppstå nya idéer och möjligheter att göra anpassningar i företaget. Det kan till exempel vara att tillverka matlådor för avhämtning eller att leverera matkassar eller färdig mat hem till kunder.

En ny verksamhet kan innebära nya risker i livsmedelshanteringen. Därför är det viktigt att du som företagare har koll på riskerna och vet hur de ska hanteras. Vi vill påminna om att du ska meddela oss på miljökontoret om du gör förändringar i verksamheten. Du kan då få visst stöd i vad som är viktigt att tänka på och var du kan hitta mer information.

På nästa sida har vi sammanställt några tips som kan förebygga smittspridning. Du är också välkommen att kontakta oss på miljökontoret om du vill bolla idéer.

Take away för gymnasieelever

Om du erbjuder gymnasieelever take away lunch behöver du förbereda dig för fler kunder i lunchtid. Fundera en extra gång på hur du ska göra för att förebygga trängsel och köbildning under lunchen.

Om du inte är van att hantera specialkost, och/eller saknar separat utrustning och redskap för den hanteringen, är det olämpligt att erbjuda specialkost nu. Om personal som är kunnig och van vid specialkosthantering är hemma sjuk, måste du göra en bedömning av om ni kan erbjuda specialkost då. Livsmedelssäkerheten går först och är livsviktig för kunderna!

Vi har nyligen skickat ut information om allergener och vad som krävs av dig som företagare – hör av dig om du inte fått den, så skickar vi den gärna igen!

Tips för att förebygga smittspridning 

 • Personal som är sjuk, eller har symtom, ska stanna hemma tills de är friska och ytterligare 2 dagar.
 • Ordna så att kunder inte behöver köa nära varandra.
 • Ordna så att kunder kan hålla gott avstånd till varandra, t ex vid beställning, avhämtning och vid bordsservering
 • Ett system med markeringar på golvet, t ex tejp, kan användas för att påminna kunderna om deras eget ansvar.
 • Vid förbeställningar för avhämtning – anpassa tiden för avhämtning så att endast några får samma tid. Då minskas risken att kunder samlas i lokalen.
 • Sprid ut borden i serveringen så att det inte blir trångt.
 • Marknadsför gärna att det går bra att beställa via telefon eller internet – det kan minska risken för trängsel i samband med beställning. Se till att menyerna på internet är uppdaterade.
 • Om det finns portabla kortautomater kan betalning ske utanför lokalerna.
 • Var noga med extra rengöring av ytor som människor tar i med händerna, t ex dörrhandtag, handtag till kylar, kortterminaler.
 • Skylta för att påminna kunderna om vad de kan göra för att minska smittspridning
 • Var uppmärksam på att det inte blir kö vid toaletter. Många upplever nu att kunder i högre utsträckning än vanligt tvättar händerna. Se till att det finns flytande tvål och pappershanddukar på toaletterna.
 • Ställ gärna fram handsprit.
 • Om kunder kan betala med swish ökar avståndet till personalen.
 • Servera mat vid borden. Stående servering i barer är inte tillåtet.

Mer information

Som ansvarig för verksamheten ska du regelbundet bedöma och minimera riskerna att smitta sprids. Du behöver därför hålla dig uppdaterad om den senaste informationen.

Livsmedelsverket har samlat information riktad till företagare här
På Livsmedelverkets webbplats finns också vidare länkning till relevant information från Folkhälsomyndigheten.

Informationsblad - Så kan du undvika smitta när du äter ute

Informationsblad - Nya regler för servering av mat och dryck


Kontakt

Kontakta gärna oss på miljökontoret om du har frågor eller funderingar! Du når oss via kommunens växel: 0456-82 20 00, eller myndighetskontoret@bromolla.se.

Sidan senast uppdaterad: den 23 april 2020
Kommentera image/svg+xml Skriv ut