Emelie fixar maten åt gammal och ung

Emelie fixar maten åt gammal och ung

Publicerad: 15 september 2020, kl. 8:50

Kocken Emelie Rosén halvspringer genom köket på förskolan Vita Sand och pratar samtidigt glatt.
Det är förmiddag och lunchen ska levereras ut. Emelie och kollegorna på Måltidsservice lagar mat till fem förskoleavdelningar och hela äldreomsorgen. Hon älskar sitt jobb, särskilt att få skapa aptitlig mat för äldre som har svårt att tugga och svälja.

Köket på Vita Sand är ett stort och viktigt nav i Bromölla kommuns måltidsorganisation. Varje dag levereras 350 portioner härifrån. Maten ska kunna ätas både av de allra yngsta och de allra äldsta. Det görs lunch och middagar, flera olika menyalternativ, efterrätter, mellanmål och olika specialkoster. Alla dagar om året står spisen på.

– Jag gillar positiv stress, men emellanåt är det nog rätt rörigt här. Allt ska ju ut samtidigt och allt ska vara varmt, skrattar Emelie.

Måltidsservice är en del av kommunalförbundet SBKF. Dagens lunchmeny har olika alternativ. Tacos till barnen och korv med mos eller ärtsoppa och pannkakor till de äldre. Åtta personer bemannar köket. Varje helg jobbar några som ska hinna vara lediga under veckan.

– På onsdagarna är vi fulltaliga. Då äter vi frukost ihop och har våra möten, säger Emelie.

Specialist på timbaler

Hon startade på Brogården 2011, på en kombinationstjänst som även innehöll städning, men snart blev det mat på heltid. Kommunens dietist har gett henne stora utmaningar genom sina krav på bra mat för alla, till exempel äldre med dysfagi, svårigheter att tugga och svälja.

Köket på Vita Sand levererar nu mat med fem olika konsistenser. Emelie visar grundmaterialet, djupfrysta puckar. Formen, som kallas timbalkost, kan till exempel innehålla en bas av kött eller grönsaker som blivit grovmalda eller pureade och sedan kompletteras och garneras i köket.

Emelie jobbar framgångsrikt med att få dem att se riktigt smaskiga ut och smaka som vanlig mat. På mobilen har hon bilder på små ätbara konstverk.

– När jag började jobba serverade vi egentligen bara barnmat, man mixade allt. Utvecklingen har varit enorm, nu finns det bra mat till alla, säger Emelie Rosén.

Timbaler_398.jpgDjupfrysta timbaler av bland annat lax, pannkaka ärtor och morötter är utgångsmaterialet. En portion smörgåstårta i timbalform, färdigdekorerad och redo att levereras.

 

 

Sidan senast uppdaterad: den 15 september 2020
Kommentera image/svg+xml Skriv ut