Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Matavfall

Matavfall

I Bromölla behöver vi bli bättre på att sortera vårt matavfall! Att sortera ut matavfall med hjälp av den gröna påsen är både lätt och smidigt. En liten insats av dig, men en stor insats för miljön!

Matrester och allt annat matavfall lägger du i den gröna påsen. Övrigt hushållsavfall slänger du i din vanliga soppåse. Knyt ihop påsarna med en ordentlig dubbelknut och lägg dem i soptunnan. Avfallet hämtas sedan av sopbilen och körs till den optiska sorteringsanläggningen på Åsens avfallsanläggning. Där sorteras matavfallet ut med hjälp av kameror, som känner igen de gröna påsarna. För att den optiska sorteringen ska funka så får inget annat material läggas i den gröna påsen.

Kom ihåg att efter du använt påsen som sadelskydd på cykeln eller som gympapåse så ska matavfallet hamna i påsen och påsen i kärlet!

Vad ska sorteras i den gröna påsen?

  • Alla matrester
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och svamp
  • Kött, fisk, ägg och äggskal
  • Kaffe, kaffefilter, te
  • Servetter och hushållspapper
  • Bröd, kakor, mjöl
  • Godis, chips och popcorn med mera

Detta är inget för gröna påsen...

Blöjor, tvättlappar, kattsand, aska, stearin, snus, tobak och tuggummi är några produkter som inte hör inte hemma i den gröna påsen för matavfall. I sopsorteringsguiden får du tips och råd om hur du sorterar de vanligaste typerna av avfall

Har du slut på påsar?

Knyt en grön påse om handtaget på sopkärlet så lämnar vi en ny.

Hemkompostering av matavfall

Vill du kompostera ditt matavfall måste du först lämna en skriftlig anmälan till Myndighetskontoret. Du måste ha en behållare som är säker mot skadedjur. All kompostering ska ske på sådant sätt att olägenhet för människors hälsa och miljö inte uppstår.

Anmälan kompostering av hushållsavfall

Kontakt

Kundservice avfall
0456-82 25 00
avfall@bromolla.se

Åsens avfallsanläggning
Kaolinvägen 106-34
0456-82 25 21
(SMS 0709-17 11 29)
avfallsanlaggning@bromolla.se

Katharina Olin
Avfallsplanerare
0456-82 21 15
(SMS 0709-23 30 91)
katharina.olin@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 4 november 2020