Kommentera image/svg+xml Skriv ut
Kommentera
Obligatoriskt
Sibbarpsdalen

Se och göra

Ta en tur i Skåne Nordost från sten i nord till ost i väst - kända och okända pärlor.

Humleslingan

Humleslingan runt Ivösjön erbjuder en tur i turen. Bäckaskogs slott är en praktfull inledning på den upptäckarrundan. Från munkarnas medeltida klosterträdgård till Karl XV:s i flera bemärkelser lustslott. Traditioner korsar historia och spöklika berättelser där kungens hingst Shejk fortfarande galopperar genom parken för de som vågar se. Nu välkänt konferenshotell med restaurang.

Humleslingan puff.jpg
Foto: Bromölla kommun

På Humleslingans vägar blommar äppelodlingarna ikapp och gårdsbutikerna är många. En av dem är Vånga 77:1 som erbjuder vandringar på Vångabergets smakstigar och så mycket mer.

Ifö Center

Ifö Center Wild Drawing.jpg
Ifö Center utomhusgalleri, verk av Wild Drawing

Ifö-bolagen i Bromölla har inrett, och inreder, miljontals badrum världen över. Ifö Center som nu växer fram i en av de gamla fabrikslokalerna är ett helt nytt konstnärsstyrt koncept som öppnar industrins värld för konsten. Här sjuder kreativiteten och fabriksfasadernas street-art fängslar åskådaren.

Rebel Park

Rebel Park bjuder cool action för unga sinnen i Bromölla centrum. Klättra, hoppa, cykla, skejta och testa din kropps hela fysiska universum.

Havsdrakarnas Hus

Ett hisnande historiskt perspektiv på nordöstra Skåne får liv i Havsdrakarnas Hus. Dinosauriernas tid må vara långt i det förgångna men vid Ivösjöns stränder är du nära verklighetens Jurassic Park. Beundra museets samling, boka fossiljägare och vaska fram egna spår av skräcködlornas stund på jorden.

Havsdrakar.jpg
Foto: Bromölla kommun

Kanotuthyrning

Wetlandi på Ivösjöns östra sida hyr ut kanoter och erbjuder ett Robinsonpaket som ger möjlighet att övernatta på en öde ö i Skånes största sjö.

Wetlandi Foto Jean-Luc Grossman.jpg
Wetlandi Foto: Jean-Luc Grossman

Hovdala slott

Hovdala slott är inte bara historia från det skånska kriget, snapphanar och godsherrar. Det är odling av trädgårdskultur, utställningar och en rad aktiviteter för den aktiva familjen. Fyll upptäckarsäcken och ge dig ut i naturen, håva i bäcken eller jaga hattar.

Hovdala Foto Johan Funke.jpg
Unika vindskydd på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Johan Funke

Dessutom är Hovdala Vandringscentrum välbesökt och välbevandrat med många utmärkta leder genom varierande och magiska landskap. Njut en natt i Birk, Birka eller Ronja, de enkla stugorna som blygsamt kallas vindskydd. Spana in fiskgjusen över Finjasjön från trädhusets toppläge.

Forsakarsravinen

Ett av Skånes mest hisnande landskap hittar du i branta Forsakarsravinen med det forsande vattenfallet. Följ Degebergaleden förbi fallen och spana efter forsärlan eller Näcken.

Forsakar Foto Sven Persson.jpg
Forsakar i Degeberga. Foto: Sven Persson

Glada Getens Gårdsmejeri

Hälsa på killingen Getrud som blev världsberömd då hon kidnappades för två år sedan och hör hemma på Glada Getens gårdsmejeri i Lilla Oberöd längs en av vandringslederna. Här kan man umgås med getterna, fika eller handla ostprodukter. Aimez-vous aussi la chèvre local?

Renässanstaden Kristianstad

Renässansstaden Kristianstad, pralinen i den danske kungen Christian IV:s 1600-talsrike med sin pampiga Trefaldighetskyrka, vackra byggnader och sitt slott, som bara blev ett stall och förvandlades till ett levande Regionmuseum.

Tivoliparken är stadens gröna lunga med hälsoträdgård och gemytliga Fornstugan. Sommarens mötesplats för kära lekar och spontan musik.

Den långa träbron leder över Helgeå till naturum Vattenriket. En framgångssaga för djuren, människorna och floran. Kristianstads främsta turistmagnet där kanske allra flest rödlistade arter av fåglar, insekter och växter i Sverige funnit en fristad. Den vattensjuka staden blev den vattenrika. Naturum är ett avstamp ut i Vattenrikets alla reservat och många olika besöksmål.

Stora Safaribåten lägger ut för exkursioner till Lillöborgen eller Araslövssjön och Hammarsjön bland havsörn, mal och utter.

Apan och Kaninen

Apan och kaninen  Foto Emma Hällgren.jpg
Apan och Kaninen invid Osbysjön. Foto: Emma Hällgren

Huvudorten Osby minner om värmepannor, leksaker och Lasse Holmqvist. Möt Apan och Kaninen, ett av våra mest udda konstverk, vid badvänliga Osbysjön. I sommar öppnar Café Paus åter och gör rasten vid sjön ännu skönare.

Svarta Bergens Naturmuseum

I mer än ett sekel har det svarta guldet, den magnifika diabasen, hämtats upp ur Hägghult, det enorma brottet i Örkeneds stenbärarland. Diabasen har format en landsända, klätt skyskrapor och format minnesmonument över hela världen.

Svarta Bergens naturmuseum berättar om allt detta. Möt krutgubbarna i en häpnadsväckande, annorlunda och svindlande miljö, praktiskt taget på kanten till världens största dagbrott av svart granit.

Multilevel i Sandåkra

Svischar fram genom landskapet istället för vandrar gör man hos Multilevel i Sandåkra. Här finns klättertall och fyra ziplinebanor som tar dig över bäckar, kossor i hagar och dungar. Anläggningen håller tillgänglighet högt och rullstolsburna har lika möjlighet i luften.

Sliperiet

Ett stenkast från Hägghult, i Gylsboda, trakterna där Harry Martinson lät nässlorna blomma, ligger Sliperiet med sin stora mineralsamling, ständigt nya utställningar, levande hantverk och kulturhistoria.

Breanäs Hotell

Breanäs Hotell i en västlig vik av Immeln några paddeltag bort, är ett fullständigt utrustat hotell med högklassig restaurang. Mitt i vildmarken. Vill du inte bo innanför väggarna kan du glampa – campa med stil.

Snapphanefilm

Edvard Persson spelade in snapphanefilm på Sporrakulla. Såväl gården som markerna är flerhundraåriga kulturminnen. Stigar leder vandrarna genom tidlösa landskap. Gökens ko-ko och spillkråkans knatter hörs vida kring utflyktsbordets kaffe och smörgåsar.

Kafélivet i Hässleholm

Kafélivet ligger på en hög nivå i Hässleholm. Tripadvisor har libanesiska krogen Café Naomi som nummer ett och den internationella White Guide har hängt upp skylten hos Café Madrix.

Tykarpsgrottan

Tykarpsgrottan. Mysig – och lite läskig är den gamla kalkgruvan vid Ignaberga, nära riksväg 21, med sina vindlande gångar, mörka prång och flaxande fladdermöss.

Perfekt för spännande filmscener är Tykarpsgrottan ständigt aktuell. Nu i ny dansk familjefilm och i SVT:s sommarlovssatsning 2020. För filmturisten ett måste.

Medeltida Åhus

Torget är centrum för det medeltida Åhus. Ladda ned appen och orientera dig i verkligheten. Här finns allt; kyrka, museum och glasskiosk. Ruiner av borg, kloster och ringmur skvallrar om det medeltida Åhus betydelse. Tobak, ål och sprit har varit Åhus varumärken och Absolut Home bjuder på historien om världens mest kända vodka.

Lönsboda: Kullaro - Stone of Sweden

Lönsboda: Kullaro – Stone of Sweden som tagit den svarta graniten in i salongerna och ut i världen. Överraskande former och design som lutar sig mot Göinges rikedomar, sten och trä. Naturens eget konstmaterial.

Sagosjön Immeln - Immelns kanotcenter

Immeln är sagosjön kring vilken oknytt, jättar och skogsfruar lever i berättelserna. Har du hört om han som tillbringade hela vintern på sjöns botten och steg upp levande då det blev vår?

Från Immelns kanotcenter hyr du egen farkost och tar dig ut på Skånes tredje största sjö. Eller anmäler hela familjen till äventyret Outcraft Family Weekend.

Blåherremölla vid Julebodaån

Blåherremölla vid Julebodaån, en av de få vattenkvarnar som bevarats, bjuder på en god fikastund i unik kulturhistorisk omgivning.

Broby Hembygdspark

På tur i nordost kan mysiga Broby Hembygdspark bjuda in till picknick i en stilla och näst intill okänd miljö.

Konstparken vid Wanås

Wanås Foto Anders Norrsell.jpg
Dan Graham, Two different Anamorphic Surfaces, 2000
Foto: Anders Norsell

Konstparken vid Wanås slott, Knislinge har världsrykte och förenar natur och kultur. En promenad passar de yngsta, de äldsta och alla däremellan. Att upptäcka konsten på eget sätt i den legendariska snapphaneskogen skärper allas sinnen. Kan man önska mer så finns Yoko Onons önsketäd.

Hela SKNO.jpg

Hela Skåne Nordost genomkorsas av vandringsleder och cykelleder för kortare eller längre utfärder. Ett sällsamt paradis att hemestra i breder ut sig över kartan.

Googla, sök och hitta den led, eller del av led, som passar dig. Tag Skåneleden med rejäla kängor eller Sydostleden i cykelbyxor.

Här hittar du flera tips på utflyktsmål och aktiviteter i Bromölla med omnejd

Tänk på att...

De rådande omständigheterna med covid-19 gör att öppettider och tillgänglighet på besöksmålen kan variera. Evenemang kan vara inställda eller reducerade. Den härliga naturen är alltid säker att besöka men tänk på att hålla avstånd även här!

Kontakt

Sara Widesjö
Turismstrateg
0456-82 22 51
(SMS 0709-17 12 51)
sara.widesjo@bromolla.se

Bromölla turistinformation
Hermansens gata 22
Box 18, 291 25 Bromölla
0456-82 22 22
turistinfo@bromolla.se

Sidan senast uppdaterad: den 21 juli 2023